Šampūni bez sulfātiem – kas par tiem jāzina? Plusi un mīnusi

Mūsdienās visiem ir labi zināms, ka kosmētikas un skaistumkopšanas līdzekļos ražotāji nereti pievieno lērumu dažādu ķimikāliju un ķīmisku vielu. Šampūni un kondicionieri nav izņēmums. Lai arī matu kopšanas līdzekļi ar ķīmisku sastāvu savu darbu paveic godam, cilvēki, dažādu iemeslu vadīti, tomēr lūkojas pēc matu kosmētikas līdzekļiem bez ķīmijas. Populārs pirmais solis šajā ceļā ir šampūni bez sulfātiem. Bet, vai tiešām šis ir tik viennozīmīgs un labs lēmums? Kādas ir šo līdzekļu priekšrocības un trūkumi?
Šampūni ar sulfātiem “noārda” mata ārējo jeb matu aizsargājošo kārtiņu. 
(Foto: Pexels.com)

FOTO: Publicitātes foto

Šampūni ar sulfātiem “noārda” mata ārējo jeb matu aizsargājošo kārtiņu. (Foto: Pexels.com)

Kas ir sulfāti?

Ja ķīmijas stundā cītīgi mācījāties, tad, iespējams, atceraties, ka sulfāts – tas ir ar sēru saistīta sāls nosaukums. Runājot par matu kopšanas līdzekļiem, to sastāvā nereti var atrast:

  • SLS, kas ir abreviatūra angļu “sodium lauryl sulfate” jeb nātrija laurilsulfāts;
  • SLES, kas ir abreviatūra angļu “socium laurel sulfate” jeb nātrija laurelsulfāts.

Šie sāļi ir t.s. virsmaktīvās vielas, kas samazina ūdens virsmas spraigumu, kā rezultātā šampūns efektīvāk izšķīdina matos un uz galvas ādas esošos taukus un sebumu.

Lai arī tas izklausās vērtīgi un praktiski, šīs ir divas no ķīmiskajām vielām, kas ir tipiskas mājokļa uzkopšanas līdzekļu, piemēram, trauku mazgāšanai, klozetpoda tīrīšanai u.tml., sastāvdaļas. 

 

Skaistumkopšanas produktu ražotāji tās izmanto, jo šie sāļi ir lēti un efektīvi dara savu darbu.

 

Tomēr, kad runa ir par matiem un to mazgāšanu vismaz divreiz nedēļā, šampūni ar sulfātiem “noārda” mata ārējo jeb matu aizsargājošo kārtiņu, kā rezultātā krāsotu matu toņa intensitāte un krāsošanas efekts var samazināties ļoti ātri, ņemot vērā, ka nav aizsargkārtas, kas noturētu krāsas pigmentu matā. Tādēļ ir vērts apsvērt domu par SLS un SLES brīviem matu kopšanas līdzekļiem. 

 

Lai šampūns bez sulfātiem neradītu nepatīkamus pārsteigumus, iepazīsties ar šo līdzekļu plusiem un mīnusiem.
 

 

Bezsulfātu šampūns – plusi

 

Samazināts veselības problēmu risks

Tā kā šampūni bez sulfātiem un parabēniem nenoārda mata dabiskās eļļas, tie arī nekairina galvas ādu un vairumā gadījumu arī nerada alerģiskas reakcijas. Salīdzinājumam – daļa cilvēku var saskarties ar sulfātu šampūna izraisītu ekzēmu vai pat akni gar matu līniju, jo pēc biežas matu un galvas ādas dabisko eļļu izšķīdināšanas un aizvākšanas, organisms sāks tās ražot pastiprināti, lai saglabātu matu un ādas mitrumu un aizsardzību piemērotā līmenī. Tas, savukārt, rezultēsies ar taukainākiem matiem, kas biežāk kļūst netīri, un arī citām galvas ādas problēmām.

 

Neatstāj plēvīti uz matiem

Sulfātus saturoši šampūni nereti pēc izskalošanas var atstāt nevēlamu plēvīti uz matiem, kas tos padara smagnējus un traucē tiem elpot; šampūni bez sulfātiem šādu plēvīti neatstās, kalpojot kā tīrāka, dabiskāka matu kopšanas līdzekļu alternatīva.

 

Palīdz pret matu spurošanos

Daudzi matu šampūni bez sulfātiem satur dažādas veselīgas, mitrinošas dabiskās (augu) eļļas. Tās var palīdzēt pret matu spurošanos, kas varētu būt radusies no abrazīvajiem, mata dabīgo eļļu noārdošajiem sulfātiem. 

 

Šis ir lielisks risinājums vasaras mitruma rezultātā saspurojušos matu vai ziemā apkures sausināto spuraino matu savaldīšanai.

 

Paildzina krāsas noturību

Bezsulfātu šampūns ir lielisks līdzeklis krāsotu matu kopšanai, jo tas nenoārda mata ārējo slāni, kā rezultātā krāsas pigmenti ilgāk turas matos un mati tik ātri neizbalē un nezaudē izteiksmīgo toni un krāsas piesātinājumu.

 

 

Paildzina matu atjaunošanas un kopšanas procedūru efektu

Šampūns bez SLS un SLES ir maigs un saudzīgs līdzeklis, kas neizšķīdinās citus dārgākus matu kopšanas procedūrās izmantotus līdzekļus, piemēram, keratīnu, ar ko taisnoti vai piepildīti mati, lai atjaunotu to veselīgu izskatu.

 

Šampūns bez sulfātiem – mīnusi

Kā jau visam, arī bezsulfātu šampūniem ir savi mīnusi, ar ko ir vērts iepazīties pirms gala lēmuma pieņemšanas.

 

Vāja putošana

Vairums šampūnu bez sulfātiem puto ļoti vāji vai tikpat kā nemaz, un mēs esam raduši, ka rokas/mati/ķermenis ir kārtīgi nomazgāts tad, ja ir redzams lērums putu. Patiesībā putas neraksturo kopšanas līdzekļa efektivitāti, taču to trūkums varētu sarežģīt izpratni par to, vai esi matus izmazgājis gana labi.

 

 

Var būt nepieciešama atkārtota mazgāšana

Garu, biezu matu īpašniekiem var nākties mazgāšanas procesu atkārtot divreiz pēc kārtas, kas nozīmē divreiz vairāk izlietota šampūna, kas, savukārt, var atstāt iespaidu uz ķermeņa kopšanai atvēlēto budžetu.
 

Pārejas periods ar samazinātu matu kuplumu

Pēc šampūna nomaiņas būs jāpiedzīvo neliels pārejas periods, kura laikā mati varētu zaudēt daļu apjoma, ko līdz šim tiem mākslīgi piešķīra iepriekšējā SLS/SLES šampūna sastāvā esošās ķimikālijas.

 

Nepalīdz pret blaugznām

Diemžēl šampūns bez sufātiem un parabēniem vairumā gadījumu nepalīdzēs atbrīvoties no blaugznām. Jābilst gan, ka arī parastie sulfātu šampūni neārstē blaugznas, tie tikai “izšķīdina” tās uz dažām dienām. Blaugznu gadījumā vērsieties pie trihologa – galvas ādas un matu ārsta, kas palīdzēs atrisināt šo galvas ādas problēmu.

 

Ja ignorējam šos patiesībā diezgan maznozīmīgos mīnusus, bezsulfātu šampūni ir lielisks ieguldījums vispārējā matu veselībā un kvalitātē, turklāt bez kaitīgām ķimikālijām.

 

Kur iespējams nopirkt bezsulfātu šampūnus?

Ja esi izlēmis par labu dabiskākam, saudzīgākam šampūnam, interneta aptieka ir īstā vieta, kur meklēt savam matu un ādas tipam piemērotus kopšanas līdzekļus. Ieskaties InternetAptieka.lv piedāvājumā! Tur atrodami šampūni bez sulfātiem un citi līdzekļi, kas saudzīgi rūpēsies par matu un galvas ādas veselību un labsajūtu.

 

Iepērcies izdevīgi un saņem pirkumus ar bezmaksas piegādi līdz pašām namdurvīm!

Saistītie raksti