21 Džoannas Roulingas citāti par neveiksmēm un grūtībām

Pirmo Harija Potera grāmatu pasaulslavenā rakstniece Džoanna Roulinga uzrakstīja savā smagākajā dzīves posmā. Viņa bija piedzīvojusi mātes nāvi, šķīrusies no vīra, zaudējusi darbu un saņēma valsts piešķirto sociālo pabalstu, lai varētu ar bērnu izdzīvot. Kā par sevi teikusi pati Roulinga: "Es biju tik trūcīga, cik vien iespējams būt trūcīgam bezdarbniekam mūsdienu Lielbritānijā". Izgāzusies visās dzīves jomās, Roulinga pat bija nopietni apsvērusi domu veikt pašnāvību. 
Izgāzusies visās dzīves jomās, Roulinga pat bija nopietni apsvērusi domu veikt pašnāvību. Foto: ekrānuzņēmums no Instagram.

FOTO: Ekrānuzņēmums

Izgāzusies visās dzīves jomās, Roulinga pat bija nopietni apsvērusi domu veikt pašnāvību. Foto: ekrānuzņēmums no Instagram.

Vienlaikus viņa turpināja rakstīt. Katru dienu kopā ar meitu viņas devās uz tuvāko kafejnīcu un pilnībā iegrima Hogvartas brīnumu pilnajā pasaulē. "Harijs Poters un Filozofu akmens" tapa piecus gadus. No jaunās grāmatas publicēšanas atteicās 12 izdevniecības, uzskatot, ka šādam darbam nebūs lasītāju piekrišanas. Divus gadus Roulinga meklēja izdevēju, līdz 1997. gadā pirmā Harija Potera romāna daļa tika izdota pavisam nelielā metienā. Vēl pēc pieciem gadiem Džonanna no bezdarbnieces kļuva par multimiljonāri. Šobrīd Harija Potera grāmatas un viss, kas saistās ar šīs grāmatas mārketinga preču pārdošanu, nopelnījušas rakstniecei jau 25 miljardus dolāru.

Ir vērts ieklausīties Roulingas pārdomās un ieteikumos, ko nozīmē neveiksme, kas ir veiksme, un kā ar tām sadzīvot.
 

https://www.instagram.com/p/Cc4_yxiq-A2/?utm_source=ig_web_copy_link



Par neveiksmēm 

"Jaunībā manas lielākās bailes bija nevis nabadzība, bet gan neveiksmes." 

„Jūs nekad neiepazīsiet sevi un neko neuzzināsiet par savām spējām un talantiem, kamēr nepiedzīvosiet un nepārvarēsiet īstas dzīves grūtības. Šīs zināšanas var būt sāpīgas, taču tās ir vairāk vērts nekā jebkura cita pieredze. "

"Neveiksmes iemācīja man sajust iekšējo drošību. Ko tādu es nekad nebiju izjutusi. Neveiksmes iemācīja man lietas, kuras nekādi savādāk es nebūtu apguvusi. Es atklāju, ka man ir milzīgs gribasspēks un spēja disciplinēties. Par šīm spējām es pat nenojautu. Vēl es uzzināju, ka man ir draugi, kuru vērtība ir lielāka par jebkuru dārgakmeni". 

"Iespējams, ka jūs nekad dzīvē nejutīsieties tik lieli neveiksminieki, kāda biju es, bet no dažām dzīves neveiksmēm nav pasargāt pilnīgi neviens. Nav iespējams nodzīvot dzīvi bez ķibelēm un neizdošanās mirkļiem. Ja vien jūs nedzīvojat tik piesardzīgi, ka diez vai to vispār var saukt par dzīvi. Ja tā, tad jūs esat neveiksminieks "pēc noklusējuma".

 


Kur smelties spēkus un motivāciju 

"Man nebija ko zaudēt. Dažreiz tas dod tik daudz drosmes, lai vismaz kaut ko pamēģinātu".

"Kāpēc es vispār runāju par neveiksmes un izgāšanās nozīmi? Jo pilnīga izgāšanās visās dzīves jomā man ļāva atmest visu, kas dzīvē ir mazsvarīgs.  Es virzīju visu savu enerģiju, lai pabeigtu iesākto darbu, jo tas bija pats svarīgākais tobrīd dzīvē. Ja es būtu sasniegusi kaut ko citās jomās, es nemaz nemēģinātu kaut ko jaunu, kas patiešām parādītu, ko es spēju. Es sajutos brīva, jo viss, kas mani visvairāk biedēja, manā dzīvē jau bija noticis. Bet es joprojām biju dzīva; man bija meita, kuru es ļoti mīlēju, man bija veca rakstāmmašīna un iedvesmojoša ideja. Biju nolaidusies līdz pašam bedres dibenam, kas izrādījās spēcīgi pamati manai jaunajai dzīvei". 

"Nekad negaidi brīdi, kad kļūsi nevainojams, jo tā tu gaidīsi mūžīgi... Dari labāko, ko spēj ar tiem resursiem, kas tev šobrīd ir pieejami.  Esi tas, kas uzdrošinājās nevis tas, kas tikai sapņoja". 
 


Par šķēršļu pārvarēšanu 

"Nabadzība nāk kopā ar bailēm un stresu, dažreiz arī depresiju. Nabadzība nozīmē neskaitāmus sīkus pazemojumus un zaudējumus. Ja izdodas izkulties no nabadzības saviem spēkiem, tad ar to tiešām ir pamats lepoties. Bet romantizēt nabadzību var tikai pilnīgs muļķis". 

"Nepieļauj, lai citu cilvēku smīkņāšana par taviem nodomiem nodzēš tavas ambīcijas. Pārvērt to savu sapņu degvielā!"

"Vajag ne mazums vīrišķības, lai nostātos pret saviem ienaidniekiem. Vēl vairāk vīrišķības vajag, lai nostāties pret saviem draugiem"

"Aizvainojumam pret vecākiem ir derīguma termiņš. Tas beidzas tad, kad esat pietiekami pieaudzis, lai pats vadītu savu dzīvi. No šī brīža atbildība par savu dzīvi ir jūsu pašu rokās".

"Dzīve ir grūta un sarežģīta, un jūs nevarat kontrolēt pilnīgi visu, kas notiek jūsu dzīvē. Samierināšanās, kad aptver, ka ne visu spēj ietekmēt, ļauj vieglāk pārdzīvot smagus likteņa triecienus"

"Viss ir iespējams, ja esat pietiekami drosmīgs."

 

Reklāma
Reklāma


Par ceļu uz veiksmi 

"Sasniedzami mērķi - pirmais solis ceļā uz pilnveidošanos"

"Kad es beidzu izlikties, ka es neesmu es, man radās enerģija savu patiesi svarīgo mērķus sasniegšanai"

"Ja mainīties iekšējās sajūtas, mainīsies arī objektīvā realitāte. Tas ir brīnumains likums, kas piepildās katru dienu neskaitāmas reizes". 

"Disciplīna, kas nepieciešama radošu projektu pabeigšanai, ir tas, ar ko no tiesas var lepoties. Jūs pārvēršaties no tā, kas “domā”, “plāno“, "sapņo" par to, kas DARA. Šajā brīdī jūs saprotat, ka, izdarot to vienu reizi, jūs varēsiet izdarīt vienmēr. Tas ir ļoti iedvesmojoši! Tāpēc nekad nepametiet iesākto pusceļā, baidoties no kritikas vai atteikuma. Var gadīties, ka jūsu trešā, ceturtā vai piecdesmitā dziesma, romāns vai glezna "izšaus" un tiksiet pamanīts. Bet tās varēja arī nebūt, ja pārstātu mēģināt jau pēc desmitās neveiksmes reizes."

"Svarīgi ir nevis tas, kas jūs piedzimāt, bet par ko kļuvāt". 

 


Par iztēli un radošumu 

"Mums nevajag maģiju, lai mainītu pasauli. Mūsos jau ir viss, kas vajadzīgs - mūsu iztēle."

"Iztēle - tā ir ne tikai unikāla cilvēka spēja redzēt to, kas neeksistē, bet arī visu izgudrojumu, inovāciju un atklājumu priekšvēstnese. Mūsu iztēles lielākais spēks slēpjas tajā, ka mēs spējam just līdzi un iedomāties, kā jūtas citi, kuru vietā mēs nekad neesam bijuši un neesam pieredzējuši to, ko viņi".

"Rakstīt - tā drīzāk ir vajadzība nevis mīlestība. Kāds pret mani jutīs tikai līdzjūtību, jo lielāko savas dzīves daļu es pavadu pašas izdomātā pasaulē ar izdomātiem tēliem. It kā man pietrūktu reālās dzīves! Bet tā nav! Kopumā es esmu laimīgs cilvēks - man ir ģimene, kuru es mīlu, daudz dažādas nodarbes, kas mani aizrauj. Vienkārši manā galvā ir arī citas pasaules, uz kurām es pārvietojos, un es nezinu, kā tas ir - dzīvot savādāk."


Citādi no rakstnieces uzrunas Hārvardas universitātes absolventiem un Twitter personīgā konta 

Saistītie raksti