Kā jaunā māmiņa uzsāka savu biznesu - grāmatu izdošanu

 

„Sapratu, ka negribu pazust no mājām uz garām stundām. Gribēju, lai mans bērns mani redz,” par lēmuma pieņemšanu pamest stabilu darbu un uzsākt savu biznesu stāsta Santa Svaža, kas ir grāmatu izdevniecības „The White Book” dibinātāja. 
Santa Svaža savu izdevniecību dibināja, klajā laižot šobrīd pasaulē populāro grāmatu Troņu spēle. Foto: Edmunds Brencis

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Santa Svaža savu izdevniecību dibināja, klajā laižot šobrīd pasaulē populāro grāmatu "Troņu spēle". Foto: Edmunds Brencis

 

Izdevniecība „The White Book” (www.whitebook.lv) savu darbību sāka pērnā gada vasarā un pirmā izdotā grāmata ir „Troņu spēle” - koša, krāšņa pasaka pieaugušajiem un stāsts par ārkārtīgi cilvēciskām kaislībām, kas jau vairāk nekā gadu atrodas starp visvairāk pirktajām grāmatām ASV, Lielbritānijā, Vācijā, Francijā, Itālijā un Igaunijā. Arī Latvijā „Troņu spēle” uzreiz pēc iznākšanas nokļuva „Jāņa Rozes” un „Valtera un Rapas” visvairāk pirkto grāmatu sarakstos.

 

Kāds bija ceļš līdz savai izdevniecībai?

Pēc dabas esmu nepacietīga, bieži gribas kaut ko jaunu. Vairākas reizes esmu savu dzīvi apgriezusi kājām gaisā. Pēc izglītības esmu jurists un diezgan ilgu laiku arī strādāju šajā jomā. Kādā brīdi sapratu, ka tas ne pavisam nav tas, ko vēlos darīt. Aizgāju no labi apmaksāta darba, aizbraucu no Latvijas un vairākus gadus dzīvoju studentu dzīvi Eiropā. Pabaudīju dzīvi, uz daudzām lietām paskatījos citādāk un braucu atpakaļ mājās. Tad sāku tulkot grāmatas un vēlāk – strādāt Apgādā Zvaigzne ABC, kur izveidoju Daiļliteratūras redakciju, atlasīju grāmatas izdošanai Latvijā, izauklēju tādas grāmatas kā „Krēsla”, „Bada spēles”, „Millennium” triloģiju u.c. Visu atkal gribējās mainīt pēc meitas piedzimšanas. Sapratu, ka negribu pazust no mājām uz garām stundām. Gribēju, lai mans bērns mani redz, lai saprot, ko es daru. Ārkārtīgi vēlos dzīvot savā ritmā, darīt ko un kā uzskatu pa pareizu. Kad meitai bija 7 mēneši, atstāju darbu un sāku visu no gala.

 

Kā ir no nulles veidot savu biznesu, vienlaikus audzinot mazu bērnu?

Viegli nebija, it īpaši pašā sākumā.  Bet vienlaikus tas arī ir patiešām aizraujoši, un nav jau arī tik traki. Šobrīd mazajai ir 1,5 gadiņi. Pāris dienas nedēļā atstāju viņu ar auklīti un braucu uz biroju, pārējās dienas strādāju mājās. Strādāju, kamēr mazā spēlējās vai guļ. Pēcpusdienā viņa parasti prasa vairāk uzmanības, tad vairāk darbojamies kopā.

 

Izdevniecības "The White Book" īpašniece Santa Svaža ar meitiņu. Foto: Agnese Aļena

Reklāma
Reklāma

Vakarā, kad nolieku meitu gulēt, atkal varu kaut ko padarīt. Man šķiet, ka tā es daudz efektīvāk varu izmantot savu laiku, un vairāk laika veltīt meitai. Negribu tērēt savu laiku un spēkus niekiem, negribu vēlāk nožēlot, ka esam pārāk maz laika pavadījušas kopā. Manī mīt patiešām dziļa pārliecība, ka, ja Tu kaut ko ļoti, ļoti vēlies un arī rīkojies, lai to sasniegtu, visbiežāk, vienā vai citā veidā, tas piepildās. Ir jau bailīgi, kas no šī mana projekta galu galā sanāks, jo nebaidīties būtu stulbi, taču bailes vienlaikus ir arī adrenalīns, kas aizrauj un liek darboties!


Kādi ir jaunās izdevniecības pirmās grāmatas panākumi, kā Latvijas lasītāju uzņēmuši „Troņu spēli”?

Mēs startējām ar Latvijas tirgum diezgan drosmīgu tirāžu, un uzskatām, ka tas ir atmaksājies. Grāmata jau uzreiz pēc iznākšanas nokļuva gan „Jāņa Rozes”, gan „Valtera un Rapas” grāmatnīcu visvairāk pirkto grāmatu sarakstos. 

„Troņu spēle” šobrīd pasaulē ir radījusi kārtējo trakumu, labo apsēstību ar interesantu un vērtīgu stāstu. ASV „Troņu spēles” piektais turpinājums jau pirmajā pārdošanas dienā nopirkts vairāk nekā 0.5 milj. eksemplāros, Lielbritānijā – gandrīz 300 tūkst. Pie Latvijas grāmatu tirāžām, dzirdot šādus ciparus, to ir grūti aptvert, jo domāju, ka pie mums visdrīzāk nekad neviena grāmata nav pārdota un netiks pārdota šādā apjomā. 


Ko Tu domā par grāmatas ekranizāciju?

Filmu noskatījos, un man tā šķita gandrīz tikpat laba kā grāmata! Vienmēr jau interesantāk skatīties filmu, ja iepriekš lasīta grāmata, bet pāris no maniem draugiem grāmatu lasījuši pēc filmas noskatīšanās, un atzīst, ka grāmatu lasīt tik un tā bijis interesanti. Man šķiet, ka kritiķu vērtējums jau runā pats par sevi - International Movie Database (imdb.com) filmai „Troņu spēle” piešķirti 9,4 no 10 vērtējuma punktiem. Filma gada laikā saņēmusi 24 nominācijas prestižos kino konkursos, kā arī „Emmy” un „Golden Globe” par labāko otrā plāna lomu TV filmā. Abas šī balvas nonākušās pie Pītera Dinklidža (Peter Dinklage), kas atveido vienu no galvenajiem personāžiem – viltīgu, izvirtušu punduri (skaties video!).

 

Kādi ir nākotnes plāni?

Šobrīd notiek darbs pie romāna otrās daļas tulkojuma, kā arī esam noslēguši autortiesību līgumus par vēl vairāku romānu izdošanu, bet to vēl pāragri runāt.