Bērnudārzos izplatās parvovīruss! Cik bīstams tas pašam slimniekam un kontaktpersonām?

“Bērnudārzā, kuru apmeklē mans bērns, jau vairāki saslimšanas gadījumi ar parvovīrusu. Pirmo reizi dzirdu par šādu slimību. Vai man savu bērnu drošībai labāk paturēt mājās? Vai vīruss ir ļoti lipīgs?” - jautā mamma Evita. Sazinājāmies ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) infektoloģi Andu Nagli, lai rastu atbildes uz šiem jautājumiem.
Parvovīrusa B19 infekcija parasti ir viegla slimība, kurai raksturīgi “iepļaukāta vaiga” tipa izsitumi uz sejas un mežģīņveida izsitumi uz ķermeņa un ekstremitātēm.

FOTO: Shutterstock.com

Parvovīrusa B19 infekcija parasti ir viegla slimība, kurai raksturīgi “iepļaukāta vaiga” tipa izsitumi uz sejas un mežģīņveida izsitumi uz ķermeņa un ekstremitātēm.

Parvovīrusa B19 infekcija parasti ir viegla slimība, kurai raksturīgi “iepļaukāta vaiga” tipa izsitumi uz sejas un mežģīņveida izsitumi uz ķermeņa un ekstremitātēm, ar to parasti slimo bērni. Kā skaidro infektoloģe, parvovīruss principā ir kā jebkurš respiratorais vīruss, kas klasiski izplatās ziemas beigās un pavasarī. Daktere uzsver, ka vīruss ir lipīgs tieši inkubācijas periodā, kad izteiktu simptomu var nebūt vispār, vai tie var būt ļoti viegli, kā pie parastas saaukstēšanās. Tas rada bīstamību, jo vīrusam ir pavērts ceļš izplatībai.

Jautāta par slimības simptomiem, infektoloģe uzsver, ka klasisks simptoms ir “iepļaukātie vaigi” un mežģīņveida izsitumi uz ķermeņa. 

Reizēm varot novērot arī baltu trīsturi ap muti. Daktere gan piebilst, kad parādījušies jau šie slimībai specifiskie simptomi, pacients vairs nav lipīgs un var droši apmeklēt izglītības iestādi.


Arī pieaugušie var saslimt ar parvovīrusa B19 infekciju, slimība var noritēt bez simptomiem, ar līdzīgiem izsitumiem kā bērniem vai pietūkušām un sāpīgām locītavām (parasti plaukstu, roku vai ceļu locītavas). Locītavu pietūkums un sāpes izzūd 1 – 2 nedēļu laikā, retāk – dažu mēnešu laikā. Apmēram 50% pieaugušo ir bērnībā pārslimojuši parvovīrusa B19 infekciju un tāpēc ir imūni pret to.

 

Kā ārstēt?

Specifisku medikamentu parvovīrusa ārstēšanai nav, taču var izmantot zāles simptomu atvieglošanai, piemēram, temperatūru mazinošus līdzekļus, deguna pilnienus u.c.

 

Reklāma
Reklāma

“Bērnu slimnīcā šogad ir pieaudzis to pacientu skaits, kuriem analīzēs apstiprināts parvovīruss, taču parasti viņi nonāk pie mums ar nespecifiskām pazīmēm, pat nenojaušot par šo vīrusu. Nodaļā nonāk tie, kam ir smagāka slimības norise, pacienti, kuriem jau pamatā ir kādas hroniskas saslimšanas. Īpaši piesardzīgiem jābūt tad, ja bērnam ir anēmija. Parvovīrusam ir tendence uz kādu momentu izveidot asinsrades sarkano šūnu bloku. Vīruss ieperinās pie asinsrades šūnām un neļauj tām tālāk iziet to ciklu, lai nonāktu līdz nobriedušajiem erotricītiem. Rezultātā var būt grūtāk cīnīties ar anēmiju,” uzsver daktere.

 

Cik lipīgs?

Kā liecina informācija Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) vietnē infekcijas avots ir saslimušā elpceļu izdalījumi jeb sekrēti (siekalas, krēpas, deguna gļotas u.c.) līdz brīdim, kad parādās izsitumi, kā arī tiešs kontakts ar saslimušā lietotiem traukiem un citiem sadzīves priekšmetiem.

Mājas perēkļos parasti saslimst 50% uzņēmīgo personu. Pirmsskolas izglītības iestādēs un skolās parasti inficējās 10% - 60% bērnu. Uzņēmīgā persona parasti saslimst 4 līdz 14 dienu laikā no inficēšanās brīža (retāk – līdz 20 dienām).

Kā stāsta infektoloģe, nereti šo vīrusu izslimo pat nepamanot. Apraksti rāda, ka pirmsskolas vecumā, līdz piecu gadu vecumam, vīrusa antivielas atrodamas līdz 10% bērnu. Pieaugot vecumam, šis vīruss uzrāda antivielas jau 50% gadījumu. 

Saistītie raksti