Sevišķi bīstamas un nāvējošas: kas ir jaunās narkotiskās vielas, kas apdraud Latviju?

Agrāk, lasot policijas ziņas saistībā ar narkotiku uzglabāšanu un lietošanu, bija skaidrs, par kādām vielām ir runa. Taču šobrīd ķīmiskie nosaukumi bieži vien nav pat izrunājami. Par to, kas ir jaunās narkotiskās vielas, stāsta Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna.
Heroīns tagad izgājis no aprites. Jaunās narkotiskās vielas ir laboratorijās nelegāli ķīmiski sintezēti nitazēna atvasinājumi, zināmākais no tiem – iztonitazēns.

FOTO: Shutterstock.com

Heroīns tagad izgājis no aprites. Jaunās narkotiskās vielas ir laboratorijās nelegāli ķīmiski sintezēti nitazēna atvasinājumi, zināmākais no tiem – iztonitazēns.

Heroīnu lieto retāk

Vislielākā problēma visos laikos ir bijuši opiāti. Dažādos laikos tie sastopami dažādos veidos – sākot ar magonēm un beidzot ar fentaniliem. 

Fentanils ir opioīds, ko izmanto kā pretsāpju zāles un kopā ar citām zālēm — kā anestētiķi. Tas iedarbojas ļoti ātri, un iedarbība nav ilgāka par vienu vai divām stundām.

Ilgu laiku viena no biežāk lietotajām opiātu grupas narkotiskajām vielām bija heroīns, taču tagad tas izgājis no aprites. 

Jaunās narkotiskās vielas ir laboratorijās nelegāli ķīmiski sintezēti nitazēna atvasinājumi, zināmākais no tiem – iztonitazēns. 

 

Kā izskatās jaunā narkotiskā viela?

Ir informācija, ka izotonitazēnu nelegāli pārdod kā pulveri vai arī kā lietošanai gatavus deguna aerosolus. 

Pēc Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra informācijas vismaz daļa no Eiropas tirgū esošā izotonitazēna ražojuši Ķīnas ķīmijas uzņēmumi. 

 

100 reižu spēcīgāka nekā morfīns

“Pēdējo divu gadu laikā, kopš Latvijā parādījušās nitazēnu grupas narkotikas, mēs laboratorijā konstatējām pa vienam, diviem lietošanas gadījumiem ceturksnī. Taču šā gada janvārī mums ir bijuši jau vismaz seši gadījumi, kuros pacienti ir lietojuši izotonitazēnu,“ stāsta A. Stirna. 

Tā ir sevišķi bīstama narkotiskā viela, kas līdzinās morfīnam un fentanilam un kuras iedarbība uz cilvēka organismu ir īpaši spēcīga. 

Atkarības veidošanās potenciāls ir tāds pats kā morfīna gadījumā, bet viela ir 100 reižu spēcīgāka nekā morfīns. Tā kā viela ir tik stipra, tai ir ļoti liels pārdozēšanas risks, īpaši tādēļ, ka ne vienmēr atkarīgais zina, ko tieši viņš lieto un kas ir nelegāli iegādātās vielas sastāvā.  

Reklāma
Reklāma

 

Kur slēpjas bīstamība?

  • Izotonitazēna lietošanai var būt ļoti smagas sekas – elpošanas nomākums, kas pārdozēšanas gadījumā var izraisīt elpošanas apstāšanos un nāvi.
  • Visiem opioīdiem ir augsts atkarības veidošanās risks, pat pēc dažām lietošanas reizēm var veidoties izteikta tieksme un atkarība.
  • Sevišķi bīstami ir gadījumi, kad izotonitazīns tiek lietots kombinācijā ar citiem opioīdiem vai benzodiazepīniem.

 

Pievieno veipu šķidrumiem

“Jauno narkotisko vielu lietošanai pasaulē ir bīstamas tendences. No ārzemju publikācijām un kolēģiem esam saņēmuši informāciju, ka tās tiek pievienotas veipu šķidrumiem,” brīdina A. Stirna. 

Viņa piebilst, ka ir dzirdēts arī par amfetamīnu un citu psihoaktīvo vielu pievienošanu šiem smēķēšanas produktiem. 

“Tā ir ļoti liela bīstamība, īpaši domājot par jauno paaudzi kuru starpā veipi ir ļoti populāri,” piebilst daktere.

Svarīgi!

Iegādājoties veipu nelegāli, “no rokas”, vai pasūtot internetā, nekad nevar būt pārliecināts par to, ko tad īsti ir nopircis un kādas vielas ir to sastāvā. 

 

Nepieciešams ieviest striktākus ierobežojumus

“Ja mēs valstiski tabakas izstrādājumu, veipu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču lietošanu pusaudžu vidū neierobežosim un nekontrolēsim, jaunā paaudze izaugs ar ļoti lielām veselības un atkarību problēmām,” uzsver A. Strina. "Šo vielu lietošanas sekas mēs redzēsim tikai ilgtermiņā. Sabiedrībai jāsaprot, ka tas nav nevainīgs, nekaitīgs, smaržīgs dūmu mākonis.“ 

Saistītie raksti