Vai vakcīna spēj ierosināt saslimšanu ar Covid-19?

Uz "Kas Jauns Avīzes" jautājumiem par vakcināciju un kovidu atbild Baiba Rozentāle, Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste, Rīgas Stradiņa universitātes profesore. Viņa uzsver, ka Covid-19 profilaksei efektīvākais līdzeklis nenoliedzami ir vakcinācija.
Vai vakcīna spēj ierosināt saslimšanu ar Covid-19?

FOTO: Publicitātes foto

“Prakse pierādījusi, ka valstīs, kuras šā gada pavasarī un vasarā īstenoja pietiekami plašu vakcinācijas aptveri, kuras rezultātā radās tā dēvētā pūļa imunitāte, saslimstība ir ievērojami zemāka nekā mūsu valstī,” teic Rozentāle.
 

Vai, saņemot vakcīnu, var būt nevēlamas blakusparādības?

Protams, var, tāpat kā no jebkuras vakcīnas.


Vai pati vakcīna spēj ierosināt slimību?

Ja runājam par Eiropā reģistrētajām četrām vakcīnām, tad tās nespēj ierosināt slimību. Tajās jau nav vīrusa, bet gan tā pīķa proteīna gēns, kas dod organismam uzdevumu sintezēt tikai šo proteīnu jeb olbaltumvielu. Pīķis – tā ir vīrusa daļiņa, ar kuras palīdzību tas iekļūst mūsu epitēlija šūnās, augšējos elpceļos un tur sāk vairoties.

Pīķa proteīns vakcinējoties tiek sintezēts organismā, un tas pats veido antivielas. Aizsargājošā imunitāte mums izveidojas tikai 14 dienās pēc otrās vakcinācijas reizes. Katrai no vakcīnām šie dati ir nedaudz atšķirīgi. Pēc 14 dienām cilvēks ir vairāk pasargāts arī pret citām augšējo elpceļu vīrusu infekcijām. Vispārējās alerģiskās reakcijas pēc vakcīnas ievadīšanas attīstās 15 līdz 20 minūtēs, tāpēc šajā laikā jāpavēro sava pašsajūta.

Reklāma
Reklāma


Vai vakcinēts cilvēks var saslimt ar kovidu?

Protams, var, jo nekas medicīnā nav simtprocentīgs. Taču arī riska grupas pacientiem šādos gadījumos ir iespēja slimot vidēji smagi, nebūs smaga situācija, un viņi nemirs. Tie ir atsevišķi, īpaši gadījumi, kad šādi pacienti ir aizgājuši bojā.

 

Varu teikt tikai par Infektoloģijas centru – visā mūsu vakcinēšanas gaitā četri pacienti ir miruši, un visi bija ar ļoti smagām blakusslimībām. Tikpat labi pēdējo punktu cilvēka dzīvei varēja pielikt gripa vai pat sarežģīta herpes vīrusa infekcija. Varu atgādināt tikai vienu – jo slimāks cilvēks, jo vairāk viņam vajag pasargāties no dažādiem vīrusiem.