Cik infekciozs, salīdzinot ar nevakcinēto, ir vakcinētais saslimšanas gadījumā?

Arī vakcinēti cilvēki var saslimt ar Covid-19, un nav izslēgta iespēja vīrusu nodot tālāk. Taču pētījumi rāda, ka pret Covid vakcinēts saslimušais, dzīvojot ciešā saskarē ar nevakcinētu, ir vismaz divas reizes drošāks par nevakcinētu inficēto. Turklāt infekciju spēj tālāk nodot daudz īsāku laiku, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".
Cik infekciozs, salīdzinot ar nevakcinēto, ir vakcinētais saslimšanas gadījumā?

FOTO: Kadrs no video

Lai aizsargātu pret smagu saslimšanu, vakcīnas palīdz organismam izstrādāt gan antivielas, gan šūnu imunitāti. Imunizācijas valsts padomes (IVP) vadītāja Dace Zavadska stāsta, ka pat ja virsmas antivielām nav izdevies noķert vīrusu un to iznīcināt, pieslēdzas nākamais līmenis – šūnu imunitāte, kuru uzdevums ir iznīcināt vīrusu.

"Vakcinēts cilvēks, pat ja viņš uz brīdi ir inficēts, viņš ir uz īsu brīdi inficēts un tālāk pats neattīsta šo infekciju tik lielā mērā kā tie cilvēki, kas vispār nav aizsargāti. Mēs zinām, ka ir inkubācijas dienas, tad ir dienas ar simptomiem. Šajā brīdī nevakcinēts cilvēks ir ļoti infekciozs. Vakcinētajiem ir šūnu imunitāte un antivielas," LTV norāda Zavadska.

 

Epidemiologs Ņikita Trojanskis stāsta, ka to, cik liela ir atšķirība starp inficētu vakcinētu cilvēku un inficētu nevakcinētu, labi parāda plašs pētījums Lielbritānijā, kur analizēti vairāk nekā 900 tūkstoši mājsaimniecību. Par pamatu tika ņemti divi mājsaimniecību tipi – viens, kurā kopā ar nevakcinētiem mājiniekiem dzīvoja vakcinēts inficētais, un otrs mājsaimniecības tips, kurā dzīvoja nevakcinēts ar Covid-19 inficētais. Rezultāti parādīja, ka vakcinēts cilvēks pat ļoti ciešā kontaktā inficē retāk.

"Pirmie gadījumi, kur inficēta persona bija vakcinēta, mēs redzam par 50% jeb divreiz retāk notikušu transmisiju. Protams, ka veikalos, darba kolektīvos, sabiedriskajā transportā saskare ir mazāka, tāpēc ir iemesli domāt, ka vakcinētie par vairāk nekā 50% samazina savu transmisiju vakcinējoties," stāsta Trojanskis.

Reklāma
Reklāma

 

Lai gan iespēja inficēt ir mazāka, tā netiek izslēgta pavisam. Tomēr vismaz pagaidām nav plānots masveidā testēt arī vakcinētos.