Trīsdienu drudzis un izsitumi – bērnu rozeola

Rozeola ir diezgan izplatīta un ļoti lipīga vīrusa slimība, kas parasti skar tikai bērnus.
Praktiski visiem pieaugušajiem ir imunitāte pret rozeolu

FOTO: Shutterstock.com

Praktiski visiem pieaugušajiem ir imunitāte pret rozeolu

Pārvarā ar rozeolu slimo bērni no sešiem mēnešiem līdz diviem gadiem. Tā kā būtisks rozeolas simptoms ir ādas izsitumi, vecāki bieži vēršas ne tikai pie pediatra, bet arī pie dermatologa. 

Citi slimības nosaukumi ir: ekzantēma, sestā slimība, pseidomasaliņas, pēkšņa ekzantēma, bērnu trīsdienu drudzis, roseola infantum, exanthema subitum, pseudorubella.


Kas ir bērnu rozeola?

Bērnu roseola ir vīrusinfekcija, kurai raksturīga strauja temperatūras paaugstināšanās. Pēc tās samazināšanās uz ādas parādās nelieli rozā izsitumi, kas izplatās pa visu ķermeni. Pirmajās trīs dienās pirms izsitumu parādīšanās diagnozi uzstādīt ir samērā sarežģīti, jo, izņemot temperatūru, nav citu saslimšanai raksturīgo simptomu.


Fakti par slimību

  • Infekcija tiek pārnesta ar gaisa pilienu ceļā
  • Inkubācijas periods 9–12 dienas.
  • Biežāk ar rozeolu slimo pavasara un rudens sezonā
     

Diagnozes laboratorijas apstiprinājums nav nepieciešams, un parasti netiek veikti testi.

Visbiežāk roseolu izraisa cilvēka herpes vīrusu paveidi. Parasti Herpes vīrusa antivielas zīdaiņis saņem no mātes, bet ap 4 mēnešu vecumu to līmenis samazinās, un bērns kļūst uzņēmīgs pret infekciju.  


Praktiski visiem pieaugušajiem ir imunitāte pret rozeolu (tāpēc arī grūtnieces nav īpašā riska grupā), vairumam cilvēku jau ap četru gadu vecumu ķermenī ir antivielas pret rozeolas vīrusu, neatkarīgi no tā, vai viņi ir ar to slimojuši, vai nav. Un tomēr, arī pieaugušais var saslimt, ja viņam ir novājināta imūnsistēma.

 

Reklāma
Reklāma

Pēc izslimošanas veidojas noturīga imunitāte un atkārtotas infekcijas gadījumi ir diezgan reti.


Slimības pazīmes

 

  • Parasti tā sākas ar trīs dienas ilgu temperatūras paaugstināšanos, bez citiem simptomiem, tajā brīdī, kad Jūs sākat domāt, vai bērnam nav nopietna slimība, temperatūra normalizējas un parādās izsitumi, pie kam bērns jūtas labi. Izsitumi parasti ir sārti plankumi vai pumpas, kas parādās vispirms uz ķermeņa, tad izplatās uz rokām un kājām.
  • Zīdaiņiem var būt arī vemšana, caureja vai neliels klepus un iesnas.
  • Palielināti limfmezgli un apetītes zudums
  • Slimības laikā bērns var būt uztraukts un ātri uzbudināms.
  • Smagākos gadījumos var būt drudža krampji, lēkmes. 10 līdz 15% bērniem attīstās drudža lēkmes.


Kā rozeola atšķiras no masaliņām?

Masaliņu gadījumā izsitumi parādās vienlaicīgi ar temperatūru un atrodas galvenokārt uz ekstremitātēm. Masaliņām nav raksturīga tik strauja un augsta temperatūras paaugstināšanās kā tas ir rozeolas gadījumā.

Dažreiz ir vienlaicīgi simptomi iekaisuma procesu veidā aizdegunes un limfmezglu palielināšanās. Ļoti reti, ar atbilstošu noslieci, iespējamas slimības neiroloģiskas komplikācijas: encefalīts, meningīts.


Ārstēšana neprasa nekādu specifisko ārstēšanu, tāpat tai nav arī profilaktiskās vakcīnas. Temperatūras paaugstināšanās gadījumā jāizmanto temperatūru pazeminošie līdzekļi. Niezes gadījumā to samazina ar pretalerģijas medikamentiem vai citiem niezi mazinošiem līdzekļiem. Rozeolas izsitumi nav šķērslis vannai un citām higiēnas procedūrām.