Vai taisnība, ka Ziemassvētku eglīte var izraisīt alerģiju?

Jā, tā ir tiesa – dzīvā, zaļā eglīte var izprovocēt alerģiju vai astmas lēkmi, ko saista ar ziedputekšņiem un pelējuma sporām, kas var būt saglabājušās vai nonākušas uz kociņa zariem.  

Mazliet piesardzības nekaitēs, ja eglīte un bērns mājās ir pirmo gadu. Photo by Josh Willink from Pexels

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mazliet piesardzības nekaitēs, ja eglīte un bērns mājās ir pirmo gadu. Photo by Josh Willink from Pexels

Par to, kādas alerģiskas reakcijas var novērot tieši ap Ziemassvētku laiku, raksta Amerikas Alerģijas, astmas un imunoloģijas oficiālajā vietnē, norādot, ka kopumā alerģijas uz  priedēm un eglēm ir diezgan reti sastopams. Tomēr, ja mājās pirmo gadu  ir zīdainis, grūtniece vai astmas slimnieks, ir jābūt mazliet vairāk piesardzīgiem. Egles un priedes izdala spēcīgas ēteriskās eļļas. Dažiem cilvēkiem, īpaši zīdaiņiem, spēcīgās ēteriskās eļļas un aromāti var izrādīties kairinoši, izraisīt galvassāpes vai nelabu dūšu. 

Tātad, ja mājās ir alerģisks mazulis, jāievēro daži ieteikumi, lai Ziemassvētku eglīte neradītu problēmas:

    •  Nopirkto kociņu atstājiet ārpus dzīvojamām telpām pēc iespējas ilgāk. Tomēr, kamēr kociņš tiek turēts ārpusē, nevar paredzēt, būs vai nebūs alerģiska reakcija.
    •  Pirms nest iekšā, apsmidziniet eglīti ar ūdeni. Pēc apsmidzināšanas nopuriniet lieko slapjumu. Tas palīdzēs atbrīvoties no lielākās daļas ziedputekšņu un pelējuma sporu.
    • Noslaukiet stumbru ar remdenu ūdeni. Pelējuma sporas mīl mitrus mūžzaļos zaļumus, bet izsmidzināts ūdens uz laiku sporu izplatību aizkavē.
    • Ja eglīte tiek likta ūdenī, mainiet ūdeni ik pēc trim, četrām dienām, lai tur neveidotos pelējumam labvēlīga vide.
    • To pašu dariet, ja mājās tiek ienesti zaļi zari.

Alternatīva īstam kociņam ir mākslīgās plastmasas eglītes, bet arī tās nav viennozīmīgi veselīgākā izvēle, jo ir īsts putekļu uzkrājējs. Putekļi ir kaitīgi astmas slimniekiem. Pirms mākslīgo rotājumu izlikšanas tos jānoskalo no putekļiem. Ja jums ir alerģisks bērns, turiet pa rokai nepieciešamās zāles. 

Reklāma
Reklāma