Tetovējums uz kakla 16 gadu vecumā bez vecāku atļaujas? Eksperimentā izaicina tetovētājus

Valsts ierobežo nepilngadīgu personu iespējas pašam izlemt par tetovējumu. Tam vajadzīga vecāku rakstiska atļauja. LTV raidījums “Aizliegtais paņēmiens” eksperimentā ar nepilngadīgu jaunieti pārbauda vairākus tetovētājus un salonus, vai viņi gatavi pievērt acis uz klienta vecumu.

Nopietni pārkāpumi - neievēroti higiēnas noteikumi un pārkāpts vecuma limits

FOTO: Shutterstock.com

Nopietni pārkāpumi - neievēroti higiēnas noteikumi un pārkāpts vecuma limits

Prasības tetovētājiem:

  • nav nepieciešama īpaša izglītība;
  • jāapgūst higiēnas kurss un jāsaņem atbilstošs dokuments;
  • lai tetovētu nepilngadīgu, vajadzīga vecāka rakstiska atļauja.


Lai sniegtu tetovēšanas pakalpojumus, diplomētam meistaram nav jābūt, bet higiēnas prasības gan ir jāievēro precīzi. Tetovētājam vai arī salonam, kur notiek tetovēšana, ir jābūt norādītiem īpašā Veselības inspekcijas reģistrā "Skaistumkopšanas un tetovēšanas pakalpojumu sniedzēji". Saraksts tiek aktualizēts reizi mēnesī.


Jauniešu vēlme
Tetovēšanas piedāvājumu sociālos tīklos netrūkst. Jauniešu vidū tas ir stilīgi. Tetovējumi redzami arī sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem, un savs nopelns ir pašmāju jauniešu domas ietekmētājiem – influenceriem.

Tetovējumi ir arī influencerei Laurai Ķīsei, kura “Youtube” vidē pazīstama kā Laurlācis. Jaunietes tetovējumiem atļauju devusi viņas mamma, taču teikt “nē” mammai nav bijušas lielas iespējas: “Es esmu ļoti spītīgs cilvēks. Ja es kaut ko skaidri zinu un es ļoti labi varu noargumentēt, kāpēc man to vajag un kāpēc es esmu taisnībā, tad man vecāki īsti vienkārši nevar pateikt “nē”.”

 

No higiēnas viedokļa vienkārši ir jāiet uz studiju. Neej pie kaut kādas meitenes instagramā, kura taisa savās mājās! Es zinu cilvēkus, kuri taisa “Galerijas centrs” tualetēs tetovējumus

Izvēloties tetovētāju, Laura mudina parūpēties par higiēnu: “No higiēnas viedokļa vienkārši ir jāiet uz studiju. Neej pie kaut kādas meitenes instagramā, kura taisa savās mājās! Es zinu cilvēkus, kuri taisa “Galerijas centrs” tualetēs tetovējumus. Patiešām to nedariet! (..) Var nesmukas infekcijas dabūt. Un Latvijā tetovējumi ir ļoti lēti. Es nesaprotu, kāpēc nevar aiziet uz studiju.”

Tetovētāja rīki
Tetovēšanas process nav sarežģīts: cilvēks izvēlas zīmējumu, meistars to uzklāj uz dezinficētas ādas un tālāk jau ar īpašu aparātu un adatu zem ādas veido krāsu slāni. Līdzīgi notiek ar mikropigmentācijas procedūrām, iezīmējot lūpu kontūras un uzacis, taču tetovējumos krāsu ievada mazliet dziļāk.

Reklāma
Reklāma

“Adatas, protams, vienreizējas, tas ir vislabākais variants. Un, jo kvalitatīvākais, jo labāk. Ar nekvalitatīvām adatām nevar pastrādāt, tas vienkārši nav iespējams. Tad zīmējumu līnijas tādas kā izplūdušas, saraustītas. (..) Līdzīgi ir ar krāsām, kas nonāk zem ādas. Internetā labāk nepasūtīt. Es no pieredzes pats zinu. (..) Atnāca krāsa, bet bija uzreiz praktiski ārā metama, jau bija termiņš beidzies,” stāsta tetovēšanas meistars Mārtiņš Komarovs no Cēsīm.

Viņš arī norāda, ka tetovēšanas vietai nav jāasiņo. Pretējā gadījumā varētu nozīmēt, ka adata ir ielaista par dziļu. Sāpes gan esot, taču tām nevajadzētu būt nepanesamām. Tāpat palīdzot vazelīns un labs līdzeklis ādas mazgāšanai.

 

Tetovējums bez vecāku atļaujas?
Lai pārbaudītu, cik stingri tiek ievērota prasība par vecāku atļauju jauniešiem līdz 18 gadiem, LTV raidījums “Aizliegtais paņēmiens” eksperimentā devās uz saloniem. Talkā nāca 17 gadus vecs jaunietis, kurš turklāt uzdevās par gadu jaunāku. Vairākos apmeklētajos salonos jaunieti piekrita tetovēt arī bez vecāku atļaujas, piekrītot, ka der arī vecvecāku piekrišana.  Tas gan neatbilst likuma prasībai.


Visu raidījumu par tetovēšanās iespējam nepilngadījamies skaties šeit: