Tur "lejā" ir pastiprināti izdalījumi, niez un knieš. Jautājumi un atbildes

Sievietes maksts mikroflora ir ļoti mainīga. To ietekmē dažādi faktori: hormonālās svārstības, menstruālā cikla fāze, dzimumdzīves un higiēnas paradumi, kā arī stress. Šo faktoru ietekmē maksts mikroflora var zaudēt savu dabisko līdzsvaru,  rezultātā  ir lielāks risks iegūt kādu maksts infekciju. 

Nieze ne vienmēr nozīmē seksuāli transmisīvu slimību

FOTO: Shutterstock.com

Nieze ne vienmēr nozīmē seksuāli transmisīvu slimību

Infekcijas makstī var iekļūt no ārpuses, proti, seksuāli transmisīvā ceļā, un tās var rasties paša organisma izmaiņu ietekmē. Pazīstamākās seksuāli transmisīvās slimības ir trihomonoze, hlamidioze, sifiliss un gonoreja. Biežākās infekcijas, kas attīstās  maksts mikrofloras izmaiņu rezultātā  ir bakteriālā vaginoze, aerobais vaginīts un vaginālā kandidoze jeb piena sēne. 

Parasti sievietes uzreiz sajūt, ka kaut kas nav kārtībā– ir diskomforts un pastiprināti izdalījumi. Ja ir parādījušies pastiprināti izdalījumi no maksts, nevajadzētu nodarboties ar pašārstēšanos, jo pie vainas var būt ne tikai piena sēne, bet cita infekcija, kurai nepieciešami recepšu medikamenti un atšķirīga ārstēšana. Ginekologa uzdevums ir saprast, vai izdalījumi ir normāli, un ja nē, kas tos ir izraisījis un, kā tos ārstēt.  

Tomēr, visbiežāk, pirms vērsties pie ārsta, paiet kāds brīdis, kura laikā tiek meklētas atbildes gan sarunās ar draudzenēm, gan internetā. Lai sievietēm sniegtu droši ticamu informāciju, medicīnas zinātņu doktore, ginekoloģe Jana Žodžika atbild uz iesūtītajiem jautājumiem par maksts infekcijām. 


Man ir 17 gadi. Pagaidām sekss man nav bijis. Laiku pa laikam no intīmās vietas izdalās tādi kā gļotaini izdalījumi, līdzīgi kā puņķi, tikai balti. Kā es varu saprast, vai tas ir kāds iekaisums, vai arī izdalījumi ir normas robežās?
Izdalījumiem ir jābūt gaišiem, bez smakas, ne vairāk kā deserta karotes apjomā diennakts laikā. Ovulācijas periodā var parādīties gļotaini un staipīgi izdalījumi, jo dzemdes kaklā esošais gļotu korķis sašķidrinās un iztek ārā, lai atvieglotu spermotozoīdiem ceļu uz dzemdi. Pavērojiet, vai gļotainie izdalījumi parādās ar aptuveni mēneša lielu regularitāti. Ja tie ir bez smakas un nav citu nepatīkamu simptomu, piemēram, niezes, visticamāk tie saistīti ar ovulāciju. Ja Jums tomēr rodas šaubas, iesaku pakonsultēties ar ginekologu.


Labdien! Man jau ilgāku laiku ir attiecības ar kādu puisi. Esam viens otram pirmie, un citi seksa partneri nevienam no mums nav bijuši. Mums nepatīk lietot prezervatīvu, tāpēc izvēlamies pārtraukto dzimumaktu.  Nesen man parādījās dzeltenīgi, šķidri izdalījumi, kuri nelabi ož. Sakiet lūdzu, kas tā varētu būt par vainu, un kur es to varēju dabūt, ja man citu partneru nav bijis? Varbūt partneris ir slims, tikai nevēlas man atklāt?
Ir vairākas maksts infekcijas, ar kurām sieviete var saslimt arī tad, ja viņai ir tikai viens vai nav neviena seksuālā partnera. Tādas infekcijas, kā piemēram, bakteriālā vaginoze, aerobais vaginīts un vaginālā kandidoze (piena sēne) var būt paša sievietes organisma izraisītas un nav tiešā veidā saistītas ar partnera veselību. Ieteiktu Jums aiziet pie ginekologa, kurš nozīmēs atbilstošu terapiju.


Man vairākas reizes gadā mēdz parādīties balti un tādi kā graudaini izdalījumi. Parasti ir arī niezoša sajūta, īpaši ejot uz tualeti. Tā kā esmu apaļīga un daudz svīstu, no rīta un vakarā eju dušā un rūpīgi apmazgāju arī intīmās vietas. Esmu nomainījusi sintētisko apakšveļu pret kokvilnas, taču izalījumi laiku pa laikam tapat parādās. Ko Jūs man ieteiktu darīt?
Visticamāk Jums ir piena sēne jeb vaginālā kandidoze. Tā var izraisīt dažādi faktori, piemēram, zema imunitāte, antibiotiku lietošana, stress. Intīmo zonu nevajadzētu mazgāt ar parastajām ziepēm vai dušas želeju, arī tas var izmainīt maksts mikrofloru un veicināt piena sēnes attīstību.  Tā vietā labāk apmazgāties ar tīru ūdeni vai izvēlēties speciāli intīmām zonām domātus līdzekļus. Izvairieties no pārmērīga alkohola un cukura lietošanas uzturā, biežāk lietojiet skābpiena produktus. Ja gada laikā piena sēne atkārtojas 4 un vairāk reižu, noteikti vajadzētu aprunāties ar ginekologu.


Labdien! Man ir 25 gadi. Es regulāri eju peldēt un pēc baseina apmeklēju arī pirti. Biju internetā lasījusi, ka sievietēm, kuras apmeklē baseinu, ir lielāks risks saslimt ar dažādām ginekoloģiskām saslimšanām. Vai tā ir taisnība? Vai var inficēties caur ūdeni vai pirtī?
Atbilde: Hlorētajā baseina ūdenī baktērijas iet bojā, tāpēc mums nevar „pielipt” svešas infekcijas, taču hlors izmaina maksts dabīgo pH līdzsvaru, kā rezultātā var mazināties pienskābo baktēriju skaits un savairoties “sliktās” baktērijas. Ja maksts vide vairs nav skāba, var vieglāk rasties dažādi iekaisumi.


Man ir jautājums par ikdienas biksīšu ieliktnīšiem, paketēm un tamponiem - vai materiāli, no kā izgatavotas šīs preces,var atstāt negatīvu ietekmi uz sievietes veselību, piemēram, izraisīt maksts infekcijas?  Vai ir kāds, kurš pārbauda pakešu un tamponu sastāvu un to, cik tas ir nekaitīgs? Mana draudzene, kurai agrāk bija bieži iekaisumi, sāka lietot menstruālo piltuvi un iekaisumi mazinājās. Viņa uzskata, ka tieši paketes un tamponi bija vainīgi pie iekaisumiem. 
Lietot menstruālo piltuvi vai paketes un tamponus ir katras sievietes gaumes jautājums. Izvēloties ikdienas ieliktnīšus vai paketes, priekšroka būtu dodama izstrādājumiem bez pievienota aromāta un no dabiska izejmateriāla. Tas nenozīmē, ka sintētiskās paketes ir kaitīgas, taču sievietēm, kas ir jutīgākas, pievienotais aromāts vai materiāls var izraisīt alerģisku reakciju. Tāpat nevajadzētu paketes un jo īpaši tamponus nēsāt ilgāk par pāris stundām, bet pēc iespējas biežāk


Esmu stāvoklī. Nesen biju uz vizīti pie ginekologa, uztaisīju analīzes un izrādījās, ka man ir hlamīdijas. Man tika izrakstītas antibiotikas. Zinu, ka grūtniecības laikā antibiotikas nav labi lietot, tāpēc vēlējos uzzināt, vai nav citas ārstēšanas metodes?
Diemžēl vienīgais veids, kā izārstēt hlamīdijas, ir lietojot antibiotikas. Neārstētas hlamīdijas var izsaukt spontāno abortu, priekšlaicīgu augļa ūdens noplūšanu un priekšlaicīgas dzemdības, kā arī jaundzimušā inficēšanos caur placentu un dzemdību laikā. No antobiotikām nevajadzētu pārāk baidīties, jo ir antibiotikas, kuras  nepieciešamības gadījumā drīkst lietot arī grūtnieces. 

Reklāma
Reklāma


Labdien! Vēršos pie jums ar ļoti delikātu jautājumu. Tā nu ir sanācis, ka manā dzīvē paralēli ir 2 vīrieši ar kuriem uzturu regulāras seksuālās attiecības. Kopš manā dzīvē ienācis otrs vīrietis, esmu pamanījusi, ka biežāk parādās dažādi nepatīkami simptomi lejasdaļā, piemēram, nieze, izdalījumi ar nepatīkamu smaku. Jūtos loti neērti un dažkārt pat izvairos no seksuālām attiecībām, jo man ir kauns.  Sakiet lūdzu, vai problēmu cēlonis varētu būt pārāk intensīva seksuālā dzīve?
Jauna partnera ienākšana dzīvē var veicināt maksts infekciju rašanos, jo mums katram uz gļotādām ir sava baktēriju kopa. Esot kopā ar vienu partneri mūsu organisms pierod pie viņa baktērijām, bet ienākot dzīvē citam partnerim, maksts vide var tikt izmainīta. Infekciju risks pieaug arī tad, ja sievietei ir ļoti intensīva dzimumdzīve. Seksa laikā makstī var izveidoties mikroplaisas, kas ir ceļš infekcijas iekļūšanai. Prezervatīvs var mazināt infekciju risku, tomēr, ja infekcija jau parādījusies, vēlama vizīte pie ginekologa, kurš noteiks, kas tieši tā ir par infekciju un nozīmēs atbilstošu ārstēšanu.


Gribu uzzināt, vai pirms seksa vienmēr ir jāmazgājas? Es pati jūtos labāk, ja esmu pirms tam bijusi dušā, bet mans draugs, pārnākot no darba, uzreiz grib seksu. Vai tas, ka draugs nav nozmazgājis savu dzimumlocekli, nevar man kaitēt? 
Ja Jūs uztrauc drauga higiēnas paradumi, Jums vajadzētu tos ar viņu pārrunāt.  Tāpat kā sievietei arī vīrietim katru dienu vajadzētu apmazgāt savus dzimumorgānus, jo starp dzimumlocekļa galviņu un priekšādu mēdz uzkrāties tauku dziedzeru izdalījumi. Tie var izraisīt nepatīkumu aromātu, turklāt tā ir arī labvēlīga vide dažādiem mikroorganismiem, kas var veicināt infekcijas un tādējādi ietekmēt gan paša vīrieša, gan sievietes veselību.


Sakiet, lūdzu, vai piena sēni var izārstēt ar kādiem dabas līdzekļiem,vai arī vienīgi ar aptiekā nopērkamajām svecītēm? 
Dažkārt mūsu imūnā sistēma uzveic piena sēni un tā pāriet pati no sevis, taču ir daudz gadījumu, kad organisms ar to netiek galā. Ja infekcija ir akūta un ar tendenci atkārtoties, zāļu vanniņas, tējas un probiotiķu lietošana diez vai palīdzēs. Lai uzveiktu  piena sēni, vislabāk konsultēties ar ārstu, kurš izrakstīs lokāli lietojamos vai iekšķīgi dzeramos pretsēnīšu līdzekļus, kā arī noteiks, vai tā tiešām ir piena sēne vai cita maksts infekcija, kam nepieciešama cita veida ārstēšana.


Biju lasījusi, ka iekaisumiem palīdz jogurta smērēšana makstī. Vai varat ieteikt, kurš būtu piemērotāks jogurts, un vai tas jāsmērē tikai virspusē, vai arī iekšā?
Skābpiena produktus būtu vēlams lietot uzturā, nevis smērēt makstī. Ja gribam uzlabot maksts mikrofloru, labāk lietot pienskābās baktērijas saturošas vaginālās svecītes vai lodītes. Akūtas infekcijas gadījumā es neieteiktu ārstēties uz savu galvu, jo dažkārt piena sēni var sajaukt ar citām infekcijām, kuru ārstēšanai ar svecītēm nepietiek un nepieciešami pretsēnīšu medikamenti.


Vai stringu valkāšana var veicināt maksts infekcijas?
Cieša, sintētiska apakšveļa var izmainīt maksts vidi un tādējādi veicināt maksts infekciju rašanos.


Plašāk par maksts infekcijām lasi šeit. 

Saistītie raksti