Ērces vēl neguļ un gādā rezerves ziemai. Vakcinācijas shēma rudenī

Kaut gan laiks kļūst vēsāks, ērču aktivitāte Latvijas mežos turpinās. To apliecina arī Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) laboratoriskai pārbaudei joprojām lielais nodoto ērču skaits. Ik dienu LIC ierodas arī vairāki cilvēki ar lūgumu noņemt piesūkušās ērces. 

Lai ērci pārbaudītu, vislabāk to pēc noņemšanas ielikt mitrā salvetē, lai tā nesakalst.

FOTO: Shutterstock.com

Lai ērci pārbaudītu, vislabāk to pēc noņemšanas ielikt mitrā salvetē, lai tā nesakalst.

Ik gadu tieši rudens sākumā ērces kļūst aktīvākas, jo pirms došanās ziemas guļā tās vēlas nodrošināties ar pietiekamām barības rezervēm.
 

„Ik dienu pārbaudei tiek atnestas vidēji desmit ērces – nāk gan makšķernieki, gan sēņotāji un ogotāji, gan dabas pastaigu mīļotāji. Cilvēki vēlas gūt sirdsmieru, vai no ādas noņemtais insekts nav inficēts ar bīstamo ērču encefalītu un vai nedraud saslimšana,” stāsta LIC Vakcinācijas kabineta darbiniece.
Lai ērci parbaudītu, vislabāk to pēc noņemšanas ielikt mitrā salvetē, lai tā nesakalst. Reizēm cilvēki atnes pārbaudīt sadalītu ērci, piemēram, bez galvas, taču tādā gadījumā jārēķinās, ka pārbaudes rezultāts var nebūt objektīvs.
 

Pārbauda, bet garantiju nesaslimt nav
„Protams, ir apsveicami, ka cilvēkiem rūp sava veselība un daudzi grib tikt skaidrībā, vai ērce nav inficēta. Taču jāatceras, ka pret ērču encefalītu zāļu nav. Gadījumā, ja ērce izrādās inficēta, nekādus profilakses pasākumus, lai atvairītu iespējamo saslimšanu, cilvēks veikt nevar – atliek vienīgi gaidīt un cerēt, ka slimība neskars,” stāsta Ārija Stalbova, SIA Vakcinācijas centrs Bowarin vadītāja.
 

Noskaidrots, ka ap 30% ērču, kas piesūkušās iedzīvotājiem, bijušas inficētas ar ērču encefalīta vīrusu, tādēļ risks saslimt pēc ērces koduma ir ievērojams, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Jārēķinās gan, ka ērču laboratoriskās pārbaudes ir maksas pakalpojums. Ja vienā reizē iekož vairākas ērces, kas nav retums, to pārbaude var izmaksāt vairākus desmitus eiro.  

 

Reklāma
Reklāma

Iespēja - vakcinēties
Kaut gan sācies rudens, vakcinācija pret ērču encefalītu joprojām turpinās. To var darīt ne tikai ziemas laikā, kā daudzi maldīgi domā, bet visu gadu. Pēdējo gadu siltie rudeņi un ziemas ir krietni pagarinājuši ērču aktivitātes sezonu, un nereti ir gadījumi, kad ērces cilvēkiem piesūcas arī novembrī, decembrī un pat janvārī. Ja vakcināciju veic patlaban, rudenī, izvēloties parasto vakcinācijas shēmu, otrā vakcīnas deva jāievada 1-3 mēnešu laikā pēc pirmās potes, kas nodrošina imunitāti uz gadu, bet trešā pote – 9-12 mēnešus pēc otrās vakcīnas devas.
 

Savukārt bērnus līdz divu gadu vecumam pret ērču encefalītu var vakcinēt tā sauktā M saraksta ietvaros, izmantojot valsts noteikto 50% atladi. Pēdējo divu gadu laikā šādi vakcinēto bērnu skaits būtiski pieaudzis, liecina Nacionālā veselības dienesta dati. Jāatceras, ka bērniem vakcināciju pret ērču encefalītu gan iesaka veikt ne agrāk kā no viena gada vecuma.
 

Vēl kāda būtiska nianse, kas vecākiem jāpatur prātā - vakcināciju M saraksta ietvaros veic tikai tie ģimenes ārsti, kam ir līgumattiecības ar Nacionālo veselības dienestu. Tātad privāti praktizējoši ģimenes ārsti vai pediatri, kam šāda līguma nav, vakcīnu ar atlaidi izrakstīt nevar.