Pediatra padomi mazuļa labsajūtai vasarā

Vasara ir gadalaiks, kas prasa pārmaiņas gan bērna uzturā, gan garderobē. Bērnu labsajūtai un priekam veikalos Rimi līdz 13. jūnijam ir Bērnu dienas, kad tiek īpaši domāts par dažāda vecuma bērnu veselīgu dzīvesveidu, piedāvājot ekspertu padomus un ieteikumus, kā arī visu nepieciešamāko mazuļiem vasarā. Ieteikumos, kā izvēlēties piemērotāko maltīti un apģērbu mazulim vasaras dienām, dalās Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas pediatre Sanita Mitenberga.

Tiešos saules staros nevajadzētu uzturēties vairāk par 15 – 20 minūtēm, un, ejot laukā, obligāti jālieto saules aizsargkrēms.

FOTO: Shutterstock.com

Tiešos saules staros nevajadzētu uzturēties vairāk par 15 – 20 minūtēm, un, ejot laukā, obligāti jālieto saules aizsargkrēms.

Dabīgie vitamīni un ūdens
Siltākam laikam sākoties, īpaši jāpievērš uzmanība uzņemtajam šķidruma daudzumam. “Nepieciešamais šķidruma daudzums dienā bērniem vecumā no 1 līdz 3 gadiem ir 1 līdz 1,5 litri. Vecākiem bērniem –  līdz pat 2 litriem diennaktī. Vislabāk dzert ūdeni, bet derēs arī sulas, kompoti un cits šķidrums,” konsultē pediatre Sanita Mitenberga. Tāpat pediatre iesaka labāk bērnam piedāvāt padzerties  biežāk –  reizi pus stundā vai stundā, bet nelielos daudzumos, nevis reti un daudz. 


Ēdienkartē vasarā noteikti jāizmanto dabas sniegtās veltes – sezonālie dārzeņi, augļi un ogas, kas satur daudz vitamīnu un šķiedrvielu. Tajā pašā laikā jāatceras, ka augļi satur arī asimilējamos cukurus –  fruktozi, glikozi un saharozi, tāpēc nevajag būt pārsteigtam, ja bērna ēstgriba vasarā nav tāda pati, kāda tā ir, piemēram, ziemā. Bērns, uzņēmis daudz augļu, var justies pilnībā paēdis. “Rosinu izmantot šo vasaras priekšrocību, kad garšīgā un veselīgā veidā iespējams uzņemt organismam tik nepieciešamos vitamīnus,” iedrošina pediatre.


Ārste brīdina – lai arī vasara ir dārza svētku un grila sezona, atceramies, ka bērns nav pieaugušais, un uz oglēm cepta gaļa tāpat kā dažādas ēdiena piedevas (kečups un citas mērces) bērnam var radīt vēdera sāpes un aizcietējumu, tāpēc ar šādu maltīti aizrauties nevajadzētu.

 

Reklāma
Reklāma

Saules gaisma, viegls apģērbs un aizsargkrēmi
Vasara ir laiks, kad bērni vairāk kā citos gadalaikos uzturas ārā. “Svaigs gaiss, saulīte un D vitamīns mazulim noteikti nāk par labu, tāpēc ārā ir jāiet, bet rosinu rotaļāties ēnā – zem kokiem vai saules sargiem,” konsultē Sanita Mitenberga. Tiešos saules staros nevajadzētu uzturēties vairāk par 15 – 20 minūtēm, un, ejot laukā, obligāti jālieto saules aizsargkrēms. Pediatre aicina izvēlēties krēmus, kas domāti speciāli bērniem un kuru aizsargspējas koeficents jeb uz tā norādītais SPF (Sun Protection Factor) ir ne mazāks kā 30, vēlams pat 50. Tāpat ārste aicina neuzturēties saulē, kad ir spēcīgākais ultravioletais starojums, proti, laikā no plkst. 11.00 – 15.00.  


Bērniem āda ir ļoti jutīga uz ārējās vides kairinājumiem. Visjutīgākā uz saules staru ietekmi ir tieši seja un plecu zona, tāpēc būtiski, lai pleci vienmēr būtu aizsegti un galvā būtu cepure.  Vislabāk izvēlēties vieglu, gaišas krāsas apģērbu no dabīgiem materiāliem, ļaujot mazuļa ādai elpot karstā laikā.