Aptaukošanās, ikdienas medikamenti un citi iemesls, kas pasliktina dzirdi. Pazīstama amerikāņu audiologa ieteikumi dzirdes saglabāšanai

Pazīstams audiologa un vadošas amerikāņu kompānijas Starkey speciālista Žaimes Ramalo, kas jau vairāk nekā 30 gadus darbojas dzirdes problēmu risinājumu un mūsdienu dzirdes protezēšanas jomā.

Svarīgi ir veikt dzirdes diagnostiku uzreiz pēc bērna nākšanas pasaulē, jo dzirdei ir vadošā loma veidojoties runātprasme

FOTO: Shutterstock.com

Svarīgi ir veikt dzirdes diagnostiku uzreiz pēc bērna nākšanas pasaulē, jo dzirdei ir vadošā loma veidojoties runātprasme

Šeit apkopoti paši nozīmīgākie Žaimes Ramalo padomi un ieteikumi, kas noderēs gan pieaugušajiem, gan bērniem, rūpējoties par savu dzirdi.


Dzirdes diagnostika
Vissvarīgākais – savlaicīga diagnostika. Jo ātrāk cilvēks apzināsies problēmu, jo pastāv lielāka iespēja saglabāt dzirdi. Dzirdes sistēma – tā nav tikai redzamā auss gliemežnīca! Dzirdes stāvoklis ietekmē visu ķermeni. Pētījumi liecina, ka dzirdes pasliktināšanās, ja tai netiek pievērsta uzmanība, var izraisīt depresiju, demenci, reiboņus, asinsspiediena paaugstināšanos un citas saslimšanas. Īpaši svarīgi ir veikt dzirdes diagnostiku uzreiz pēc bērna nākšanas pasaulē, jo dzirdei ir vadošā loma veidojoties runātprasmei (tas notiek līdz piecu gadu vecumam). Lai konstatētu izmaiņas dzirdē to agrīnajā stadijā, parasti tiek veikta universālā izmeklēšana. Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, dzirdes protezēšanu iespējams veikt jau mazotnē.
 

Visbiežākie dzirdes zuduma iemesli
Strauju dzirdes zudumu ietekmējoši faktori: iedzimtība, darbs pastāvīgā troksnī, ilgstoša skaļas mūzikas klausīšanās, ototoksisku medikamentu lietošana, akustiskās traumas un citi. 
Daudzi pētījumi ir apstiprinājuši, ka arī aptaukošanās, smēķēšana un alkoholisku dzērienu lietošana negatīvi ietekmē dzirdi. Vairākumā gadījumu dzirdes pasliktināšanās ir neatgriezenisks process, ko kvalitatīvi var risināt tikai mūsdienīgi dzirdes aparāti. 
 

 

Dzirdi pasliktina arī aspirīns lielos daudzumos, kura profilaktiska lietošana samazina insulta, infarkta vai hinīna risku.

 

Dzirdes protezēšanas risinājumu aktuālākās tendences
Pats svarīgākais dzirdes risinājumos ir kvalitatīva skaņas apstrāde. Mēs atrodamies pastāvīgā kustībā, daudz klausāmies mūziku, skatāmies filmas, apmeklējam kinoteātri, restorānus, tiekamies ar draugiem utt. Visapkārt ir skaņas un katra no tām ir atšķirīga. Tieši tas ir mūsdienu dzirdes tehnoloģiju uzdevums – neraugoties uz to, ka daži cilvēki dzird sliktāk, viņi vēlas skaidri saklausīt sarunu biedru, kamēr pārējie trokšņi tajā pašā laikā ir pieklusināti.
 

Reklāma
Reklāma

Kādi medicīniskie preparāti var radīt dzirdes pasliktināšanos
Ototoksiskie medikamenti bieži vien ievērojami pasliktina dzirdi. Piemēram, aspirīns lielos daudzumos, kura profilaktiska lietošana samazina insulta, infarkta vai hinīna risku. Tāpat arī micīnu grupas antibiotikas (gentamicīns, kanamicīns, eritromicīns utt.). Pie šīs grupas var pieskaitīt arī zāles, ko izmanto ķīmijterapijā un anestēzijā. Ja šīs zāles ir noteicis ārsts, tās ir jālieto, taču uzmanīgi jāseko norādītajai devai un lietošanas ilgumam. Līdzās tam ir iespēja lūgt ārstam norādīt kādu alternatīvu preparātu.
 

Kā pēdējo gadu laikā mainījušies dzirdes aparāti
Tehnoloģijas dzirdes protezēšanas jomā strauji attīstās. Mūsdienu dzirdes aparāti – tās ir jaunākās bezvadu tehnoloģijas, kas savienojas ar telefonu, televizoru un citām viedierīcēm. Ne tik tālā nākotnē dzirdes aparāti būs aprīkoti ar tādām funkcijām kā pulsa un asinsspiediena mērīšana, ar to palīdzību būs pat iespēja noteikt cukura līmeni asinīs. Jau šobrīd dažas dzirdes protezēšanas tehnoloģijas ļauj noteikt noieto soļu daudzumu un veikto distanci. Nākotnē tehnoloģijas palīdzēs cilvēkiem nepieciešamības gadījumā izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību, piemēram, negaidīta kritiena gadījumā. Cilvēkiem ar dzirdes problēmām mūsdienās nav jākaunas no apkārtējiem, jo dzirdes aparāts nav redzams un ir ērti lietojams ikdienā.



Materiāls tapis sadarbībā ar "Labākas Dzirdes Centrs"