Situācija C hepatīta ārstēšanā Latvijā pamazām uzlabojas. Skaidro speciāliste

Lai gan joprojām nerimst kaislības ap C hepatīta pacientu jauno ārstēšanas kārtību, salīdzinājumā ar daļu citu Eiropas valstu, Latvijā situācija ir labā līmenī – ja cilvēkam aknu fibroze progresē, ar jauno terapiju to var sekmīgi ārstēt, ja neprogresē – pacientu turpina regulāri novērot, un viņš var mierīgi nogaidīt. 

Risks inficēt bērniņu ar C hepatītu dzemdību laikā ir 3% – salīdzinājumā ar citām slimībām, tas nav augsts risks.

FOTO: Shutterstock.com

Risks inficēt bērniņu ar C hepatītu dzemdību laikā ir 3% – salīdzinājumā ar citām slimībām, tas nav augsts risks.

FOTO: Latvijas Infektoloģijas centra Aknu slimību nodaļas vadītāja Ieva Tolmane.

 

Kas ir vecā un jaunā terapija?
Apmēram 15 gadus Latvijā C hepatīta ārstēšanai izmantoja interferona terapiju, kuru noteiktos gadījumos nozīmē joprojām. Latvijas Infektoloģijas centra Aknu slimību nodaļas vadītāja, infektoloģe, hepatoloģe Ieva Tolmane skaidro, ka, lietojot interferonu, lielākā problēma ir daudzās blakus parādības, turklāt terapija ir salīdzinoši ilga – pusgadu vai gadu gara. Blakus parādības var būt dažādas, piemēram, paaugstināta temperatūra, nogurums, izmaiņas uz ādas, depresija, svara zudums, ko daži atzīmē arī kā ieguvumu. Tāpat cilvēkam var sākties mazasinība, līdz ar to arī parādīties elpas trūkums, sirdsklauves – sūdzības, kas tiešām pasliktina dzīves kvalitāti. 


«Diemžēl, kāda no blaknēm ir teju katram, kas ārstējas ar interferona terapiju. Ar jaunās paaudzes medikamentiem, kas ir tiešās darbības pretvīrusa līdzekļi, blaknes ir tikai atsevišķiem pacientiem, tās ir arī daudz vieglākas. Latvijā šobrīd pieejami divi jauni medikamenti. Viens lietojams kopā ar interferonu, un to izmanto pacientiem, kuriem fibroze ir 0 – 2 stadijā. Ārstēšana var būt īsāka salīdzinot ar interferona terapiju – 24 – 48 nedēļas, arī ārstēšanas efektivitāte ar šo kombināciju ir augstāka, līdz pat 80%. Otra ir jaunās paaudzes, bez interferona terapija. Tās lietošanas ilgums pārsvarā ir 12 nedēļas, ar retām blakusparādībām, ārstēšanas efektivitāte ir līdz 100% pat pacientiem ar fibrozes 3. un 4. stadiju,» uzsver Ieva Tolmane.

Ieva Tolmane apliecina – ja vien cilvēks nelieto alkoholiskos dzērienus, fibroze progresē lēnāk, vairāku gadu un pat gadu desmitu laikā vai reizēm neprogresē vispār. Līdz ar to infektoloģe aicina cilvēkus neuztraukties un dzīvot pilnvērtīgu dzīvi (gan nelietojot alkoholu), vienlaikus atceroties regulāri apmeklēt ārstu.  

Neārstē visus?!
Iepriekš ar interferonu ārstēja visus pacientus, arī tos, kam aknu fibrozes rādītājs bija F0 vai F1, jo agrāk nepastāvēja medikamentu izrakstīšanas nosacījumi, turklāt interferona terapija bija efektīvāka, uzsākot ārstēšanu agrīnās fibrozes stadijās. No šā gada 1. janvāra, ņemot vērā gan ārstu speciālistu ieteikumus, gan C hepatīta ārstēšanai atvēlētos valsts budžeta līdzekļus, Nacionālais veselības dienests, noteicis medikamentu izrakstīšanas ierobežojumus – primāri tiek ārstēti pacienti, kuriem fibroze ir F2, F3 un F4 stadijā. Lielākajā daļā Eiropas valstu arī pastāv medikamentu izrakstīšanas nosacījumi un pacientus ar fibrozi sākuma stadijā parasti neārstē, bet novēro. Starptautiskās vadlīnijas norāda, ka primāri ārstējami pacienti ar F3 un F4, jo viņiem fibroze strauji progresē cirozē. Tāpēc jauno efektīvo bez interferona terapiju saņem tieši šī pacientu grupa.

Reklāma
Reklāma


Infektoloģe skaidro: «Ja cilvēkam ir F0 vai F1, un varbūt tāds rādītājs viņam ir jau desmit gadus, tas nozīmē, ka process aknās neprogresē, un viņš var mierīgi dzīvot tālāk. Līdz ar to, ja pacients regulāri apmeklē ārstu, viņš arī tiek atbilstoši novērots. Mums ir labas iespējas fibrozi monitorēt: bez aknu biopsijas, pieejama arī netieša fibrozes pakāpes mērīšana, piemēram, elastogrāfija, kas ir maksas pakalpojums, vai fibroskenēšna. Tāpēc, ja aknu bojājums arī pavirzās uz priekšu, to uzreiz iespējams atklāt un piemērot konkrētajam pacientam atbilstošāko ārstēšanu. Latvijā joprojām pieejama arī interferona terapija, un, ja cilvēks atbilst kādam no nosacījumiem, piemēram, viņam ir C hepatīta ārpusaknu slimība (C hepatīts bojājis vēl kādu orgānu bez aknām), ar to var ārstēt arī pacientus ar F0 un F1 stadiju. Nepastāv arī nekāds vecuma cenzs, kurus cilvēkus ārstē un kurus ne – neatkarīgi no tā, vai ir 30 vai 55 gadi, ja cilvēkam ir F0 vai F1, viņam valsts apmaksātā ārstēšana šobrīd netiek nodrošināta. Taču viņam ir labi aknu rādītāji, par kuriem jāpriecājas un jāļauj ārstēties cilvēkiem, kuriem tas nepieciešams daudz vairāk!» 

 

Dzīvot un radīt bērnus!
Tie, kam šobrīd valsts apmaksāta C hepatīta ārstēšana nepienākas, uztraucas, ka slimība var progresēt un sekas var būt bēdīgas. Taču Ieva Tolmane apliecina – ja vien cilvēks nelieto alkoholiskos dzērienus, fibroze progresē lēnāk, vairāku gadu un pat gadu desmitu laikā vai reizēm neprogresē vispār. Līdz ar to infektoloģe aicina cilvēkus neuztraukties un dzīvot pilnvērtīgu dzīvi (gan nelietojot alkoholu), vienlaikus atceroties regulāri apmeklēt ārstu.  
Par C vīrusa klātbūtni organismā un grūtniecības plānošanu raizējas daļa jaunu sieviešu, kurām bijusi nesekmīga interferona terapija. Ieva Tolmane uzsver, ka C hepatīts nav iemesls, lai atteiktos no bērniņa – daudzas ar C hepatītu inficētas sievietes dzemdē veselus bērnus. Risks inficēt bērniņu ar C hepatītu dzemdību laikā ir 3% – salīdzinājumā ar citām slimībām, tas nav augsts risks. Arī ģenētiski šī slimība nepārmantojas, tāpēc nav medicīniski pamatota iemesla, kāpēc sievietei vajadzētu atteikties no grūtniecības.