Pieci veidi, kā sevi motivēt nodarboties ar skriešanu rudenī

Lai arī vasara ir uzskatāms par piemērotāko laiku, kad nodarboties ar skriešanu ārpus telpām, iestājoties rudenim nav nepieciešams mest visu pie malas un ar sportu nodarboties tikai iekštelpās. Rudens ir lielisks laiks, lai turpinātu aktivitātes ārā, gaiss kļūst dzestrāks, koku lapas krāsainākas un gaisā virmo jaunas smaržas. Lai izbaudītu rudens labsajūtu pilnībā “Jūrmalas skriešanas svētku” uzvarētāja, skrējēja Anita Kažemāka piedāvāja piecus veidus kā motivēt sevi nodarboties ar skriešanu arī rudenī.

Ikdienā skriet ir patīkami, bet daudz vieglāk ir skriet, ja ir skaidri nosprausts mērķis.

FOTO: Shutterstock.com

Ikdienā skriet ir patīkami, bet daudz vieglāk ir skriet, ja ir skaidri nosprausts mērķis.

 

1. Izvēlies jaunu maršrutu
Jauna sezona – jauns maršruts! Ja visu vasaru esi skrējis vienu un to pašu trasi, uzsākot jaunu sezonu, pamaini ikdienas skriešanas maršrutu un aplūko vēl neredzētas vietas. Maršruta maiņa padarīs skrējienu aizraujošāku un iegūsi sajūtu, ka esi sācis jaunu sezonu. Skrienot neaizmirsti arī par drošību, tādēļ pirmajā reizē, izmēģinot jaunu trasi, paņem līdzi kādu draugu un veiciet skrējienu kopā, vai vismaz pabrīdini, cikos un kur plāno skriet. 

 

2. Izmēģini intervālu treniņus
Ja visu vasaru esi skrējis vienā tempā, līdz ar jaunu sezonu ieteicams arī variēt ar skriešanas tehniku, piemēram, izvēlties intervāla treniņus (1 minūte sprinta, 2 minūtes skrējiens lēnā tempā). Intervāla treniņus ieteicams sākotnēji veikt ne biežāk kā divas reizes nedēļā. Tādā veidā tiek trenēta anaerobā izturība, kas nozīmē organisma spēju nodrošināt enerģiju bez skābekļa klātbūtnes (skriešana paātrinājumā).

 

3. Piebiedrojies skriešanas grupai
Ja rudenī motivācija skriet kļūst aizvien mazāka, lielisks veids, kā turpināt skriet, ir piebiedroties skriešanas grupām. Ar striktu grafiku ir daudz vieglāk saplānot skriešanas laiku, kā arī ir iespējams iepazīties ar līdzīgi domājošiem cilvēkiem, labi pavadīt laiku svaigā gaisā un iemācīties jaunus treniņu paņēmienus. Tāpat arī skrienot grupā ir lielāka iespēja izaicināt sevi. Ja zini, ka parasti skrien 8 km, piebiedrojies grupai, kas skrien 10 km un uzlabo savas spējas.

 

Reklāma
Reklāma

4. Iegādājies jaunu skriešanas tērpu 
Svarīgi ir saprast, lai arī skrienot ķermenis uzkarst un ir silti, ir nepieciešams gadalaikam atbilstošs skriešanas tērps. Ja zini, ka ar skriešanu plāno nodarboties visu rudeni un regulāri, netaupi līdzekļus un iegādājies skriešanas tērpu vēsam laikam – skriešanas jaku ar garām rokām, garās skriešanas bikses un aksesuārus – ausu sildītājus, šalli un cimdus.  Tavs organisms Tev vēlāk pateiksies!

 

5. Uzstādi mērķi
Ikdienā skriet ir patīkami, bet daudz vieglāk ir skriet, ja ir skaidri nosprausts mērķis. Tāds var būt, piemēram, sacensības vai vienkārši masu skrējiens. Piesakies individuālam skrējienam vai iesaisti draugus un piedalieties stafetes skrējienā. Izvēlies skrējienu un sāc tam gatavoties jau laikus. Šosezon vislielākais rudens skrējiens būs “Jūrmalas skriešanas svētki” Majoru pludmalē. Svaigs gaiss, skriešana un lieliska kompānija – labākā rudens labsajūtas kombinācija. 

 

Ieskaties: www.maratoni.lv