Zaļais dzīvesveids: Ēst vasaru pilnām mutēm

Lai aktualizētu zaļo domāšanu un atbilstošu dzīvesveidu, Latvijas zaļās farmācijas kompānija “Silvanols” projekta "Daba dziedē" ietvaros organizē zaļā dzīvesveida padomu konkursu. Pārdomas iesūtījusi portāla mammamuntetiem.lv iesūtījusi Guna Rubļevska.

FOTO: Shutterstock.com


Tagad ir vasara pilnām mutēm, tāpēc ir jāuzkrāj vitamīni no dabas. Tās ir zemenes, mellenes, upenes... Viss, kas dabā sastopams, ir jāliek lietā.

Tiesa gan - daudzi to visu sagandē ar termisko apstrādi. Skumji! Mēs ogas ēdam no krūma, saldējam ziemai, bet ar cukuru zaptes tiek vārītas minimāli. Zaptēs jau vairs labuma nav, tikai ogļhidrāti, kas mums nav īsti vajadzīgi.
 

Vēl ziemai kaltējam ābolus un burkānus bez modernajām krāsniņām, bet tāpat uz plātiņas un bieži apmaisot... Tās ir burvīgas konfektes garajos ziemas vakaros un arī zobārsts tik bieži nesūta sveicienus.

Saldētas upenes ziemā! Kāds aromāts un burvīgs līdzeklis pret klepu un temperatūru.

Arī dzērvenes lietojam no saldētavas gan pret klepu, gan temperatūru. Tikko vārīts morsiņš ir fantastika. Mūsu mājās jau vairākus gadus nevar atrast medikamentus. To vienkārši nav un mēs ļoti labi bez tiem iztiekam.

Vēl pie veselīgā dzīvesveida varu piesaukt pareizu ūdens dzeršanu. Jādzer tīru, dzīvu, negāzētu un nesaldinātu ūdeni. Cilvēka organismam ūdens ir vajadzīgs. Tie, kas man netic, lai pārliecinās paši - nedzerot, galva sāp biežāk, āda ir sausa, blaugznas uzrodas un omas nekādas.

Tējas? Ja pašu vāktas un pareizā laikā, tad tas ir labs sākums skaistai dzīvei. Tagad ir liepziedu laiks, to samtainā smarža reibina...

Ziemā saaukstēšanās gadījumā lietojam arī sinepes siltā ūdenī. Kājas, rokas iekšā un pēc karsēšanās dzerveņu morsiņš. Vēl uzvelkam vilnas zeķes, lai kājiņas silta,  sedziņa un mīļākais ķisenītis zem austiņas. No rīta jau būsiet kā no jauna piedzimis.


Bērni nu jau pieauguši, bet ceru uz mazbērniem, ar kuriem tad gan kopā veidotu skaistas un smilšu kastei noderīgas lietas.  Domās un idejas jau virpuļo,  tagad tikai jāsagaida mazbērni.

Vai kāds atceras lupatu lelles? Man vecmamma tādas taisīja un auklēju tās, bet kad nopirka pirmo lelli, biju nejauka - es esot izlauzusi lellei rokas, lai redzētu, kāpēc viņas kustas. Tur bija gumija, kura pārtrūka. Ar šo gumiju  dabūju pa degunu un atmiņas no šīs eksperimenta vēl joprojām uz deguna ir redzamas. Ar lupatlelli jau tā nesavainotos....

Veikalu plaukti pārbagāti ar smaržīgiem, pievilcīga izskata ķīmiskiem līdzekļiem, bet esmu no tā visa esmu iemantojusi alerģiju. Ļoti labi atpazīstu un jūtu ķimijas klātbūtni. No tā visa atturos, cik spēju un, lai cik banāli,  logus spodrinu ar tīru ūdeni un avīzi tieši tā kā darīja to vecmamma.

Atturos no sāls un cukura lietošanas. Ja kāds apgalvo ka ēdiens nav gards, jo trūkst sāls, varu atbildēt, ka jūsu garšas kārpiņas vienkārši notrallinātas un citas garšas nejūt. Līdz ko sāk attīrīt organismu, arī garšas mainās. Imūnsistēma, kas dzīvo katram vēderā, sāk uzlaboties un cilvēks jūtas daudz labāk.Tikai vajag motivāciju un pieturēties pie tās.

Gandrīz piemirsu! Dilles, kas uzlabo redzi un sievietes veselību, ēdiet un sniedzieties pēc jaunas saujiņas! Pat Mirttantei Limuzīns Jāņu nakts krāsā lika ēst, cik lien. Patiesība lociņi, salātiņi, redīsiņi, burkāniņi, gurķīši, spināti  ir ēdamni pa tiešo no dobes. No bērnības atceros - dārzā iekšā, burkānu izraujam un, pret biksēm notraucot, grauzām. Netraucēja ne smiltis, ne zemes, tāpēc arī imūnsistēma un zarnu trakts darbojās normāli.

Tagad pārlieku lielā sterilitāti imūnsistēmu sabradā un trakās antibiotikas 5 gadus dzīvo organismā. Šausmas! Netzīstu pie katras skrambiņas joņot uz poliklīniku. Ir taču ceļmallapas un svaigu kāpostu lapas, kas dziedē brūces. Šeit es nerunāju par nopietnu savainojumu.
 

Medus gan uz rupjmaizes garšo latviski. Atceros vecmammas cepto maizīti un tikko sviestu medu - bērnības našķis. Vai rupjmaizi ar skābētu gurķi. Jā, jā skābētu, jo kādreiz jau nemarinēja.

Es jau te romānu varu sarakstīt, bet laikam rimšos. Gribu tās trīs dienas burvīgu cilvēku lokā pavadīt, neliegšos, un sasmelties sev tīkamas gudrības. Ticēšu veiksmei

 

Reklāma
Reklāma

Savus zaļā dzīvesveida padomus un pieredzi sūti uz liga@mammam.lv līdz 15. jūlijam, norādot savu vārdu un uzvārdu, tālruņa numuru, bērnu vecumu.  Ģimenes, kuras dosies uz nometni, izziņosim 16. jūlijā. 

Vairāk par konkursu lasi Pastāsti, kā tu dzīvo zaļi un kopā ar ģimeni brauc uz BEZMAKSAS 3 dienu nometni "Daba dziedē"