Zaļais dzīvesveids: Ar savu maisiņu uz veikalu un sapnis par elektromobīli

Lai aktualizētu zaļo domāšanu un atbilstošu dzīvesveidu, Latvijas zaļās farmācijas kompānija “Silvanols” projekta "Daba dziedē" ietvaros organizē zaļā dzīvesveida padomu konkursu. Pārdomas iesūtījusi portāla mammamuntetiem.lv iesūtījusi Kuzņecovu ģimene

 
Zaļi var dzīvot, mazāk izmantojot vienreizējās lietošanas traukus un maisiņus

FOTO: Shutterstock.com

Zaļi var dzīvot, mazāk izmantojot vienreizējās lietošanas traukus un maisiņus

 

Esam jauna ģimene, kurai vēl ir daudz ko mācīties, tomēr līdz šim mūsu spēcīgākais stimuls dzīvot veselīgi bija meitiņas Gabrielas piedzimšana. Sākām vairāk aizdomāties par to, kas mums ir apkārt, ko mēs ēdam un kā dzīvojam un kādu piemēru mēs kā mamma un tētis rādam savai meitiņai.   


Kā saudzēt dabu un taupīt energo resursus!
Piedalāmies dabas sakopšanas pasākumos. Šogad mamma bija malacis –  noorganizēja lielo talku mūsu ciematiņā, piedalījās vairāk kā 40 talcinieku. Darbs gāja no rokas, liels gandarījums par izdarīto un arī kaimiņu izteiktie paldies par labi pavadīto dienu! Protams arī paldies mūsu pašvaldībai, kura parūpējās par talciniekiem sagādājot siltas pusdienas, kuras pēc labi padarīta darba ir tik garšīgas! 

Esam sākuši šķirot atkritumus, no sākuma gan tik viegli negāja kā likās, bet cenšamies un mācamies. Nākotnes plānos ir mēģināt noorganizēt, lai atkritumu konteineri šķirošanai būtu mūsu ciematiņā.

Neizmantojam rūpnieciski ražotos gaisa atsvaidzinātājus, bet gan telpas atsvaidzinām izmantojot kaltētus ziedus (kumelītes, jasmīnus, ceriņus), ziedlapas vai augļu miziņas. Šogad iestādījām lavandas, cerams, ka izaugs un varēsim izmantot atsvaidzināšanai! Pēc Līgo svētkiem visa māja smaržoja pēc vasaras, jo ziedu vainadziņus atstājām kaltēties istabā. Ziemas periodos pasakaina smarža rodas, ja krustnagliņas saliek apelsīnā.
 

Katru gadu savā pagalmā iestādām kādu koku. Kaut gan no sākuma nopērkot māju teicām, neko daudz - tikai zālīti un viss, bet kā tu turēsies pretī īstai latviešu dabai, sirds prasa un rokas dara. Un vēl, ja padomā, ka tādējādi mēs atjaunojam resursus, kas ražo skābekli,  tad tik stādām un aicinām to darīt arī citus.
 

Lai gan Latvija ir bagāta gan ar upēm, ezeriem un arī lietu, mēs taupām ūdeni, piemēram, dārzu laistām no rīta vai vakarā, jo tad ūdens vairāk sasūcas zemē. 

Ietaupām gan ūdenim, gan augiem vieglāk. Protams, vislabākais ir lietus ūdens un ziemā istabas augiem sniedziņš.

Pasaulē ļoti daudz lietu, t.sk. bērnu rotaļlietas, ir no plastmasas, bet mēs gan attīstošām rotaļām, nodarbēm un spēlēm, gan mājas un dārza dekorēšanai izmantojam darbas materiālus. Ļoti labi šim nolūkam noder jūrmalā ūdens un vējā izskalotie un noapaļotie stikla gabaliņi un akmeņi.

Vasarā automašīnā gaisa kondicionieri izmantojam tikai tad, kad tas tiešām nepieciešams un to noregulējam tikai par pāris grādiem mazāku , nekā āra temperatūra.  Tādējādi nav jāuztraucas, ka bērns var apaukstēties un ietaupās degviela.


Lietojam ekonomiskās spuldzes – ietaupām gan naudu, gan tērējam mazāk resursus. 


Kad gatavojam ēst cepeškrāsnī, lieki nevirinām durvis, lai netērētu resursus temperatūras uzturēšanai un izslēdzam cepeškrāsni pāris minūtes PIRMS ēdiens ir gatavs.


Laba lieta ir arī jaunās induktīvās plītis, kuras uzsilt ļoti ātri, tik viena nelaime gan bija, visi iepriekšējie katliņi un pannas bija jāatdāvina jo šīm plītīm der tikai speciali katliņi. Bet vislabāk protams ir gatavot uz ugunskura!


Nākotnē gribētos  elektromobīli, bet nu pie mums pagaidām vēl nav radīti tādi apstākļi, lai parastais latvietis varētu nopirkt elektromobīli un braucot pie vecmammas uz laukiem, kas nav tuvu nepaliktu pusceļā.

Reklāma
Reklāma

                                
Kā dzīvot veselīgāk un ietaupīt ģimenes budžetu!

Cenšamies atbalstīt vietējos ražotājus pērkot viņu preci, bet, protams, viss garšīgāk un veselīgāk ir no pašu vai vecmāmiņas dārza iegūtais. It sevišķi baudīt tās vasaras kūkas no vecmāmiņas lauku vistiņu oliņām ar pašu lasītām zemenēm un kārtīgu putukrējumu kārtu vai arī dārzā norautu gurķi, kuru var ēst nemazgājot, jo neizmantojam nekādas ķīmiskos mēslojumus, bet gan bioloģiskos. Pēdējā gada labākais atklājums ir bio-humuss.

Pavasarī nežēlojam un katru stādiņu palutinām ar bio-humusa mēslojumu un pēc tam varam priecāties par skaisto dārzu.


Vasarā ēdam cik lien punčos augļus, ogas vai dārzeņus, bet, ko nevaram apēst, mamma saliek visgaršīgākajos konservos vai saliek saldētavā trauciņos, kuri arī ir ziemā pirktie mazo tomāti trauciņi - ērti un skaisti. Mammas atklājums mums ir ābolu biezenīši pašu gatavoti, ņam ņam un šogad sagatavotais priežu čiekuru sīrups, kas būs ziemas slimošanas laikā imunitātes stiprināšanai. Izklausās pēc zālēm, bet īstenībā tik garšīgi. Vēl jau jāgaida rudens, kad pīlādži būs skaisti ķeros un varēsim taisīt sīrupiņu, kurā arī daudz vitamīnu. Un kur nu vēl omas lasītās dzērvenes, kuras katru gadu tiek izdalītas mazbērniem.


Šogad saulīte nav bijusi daudz, bet tāpat esam paspējuši baudot siltos saules starus un apdegt. Tādos gadījumos izmantojam veco labo metodi- uz skārtajām vietām uzklāj skābo krējumu vai izmantojam alveju, kura visu ziemu uz palodzes cītīgi pieņēmusies kuplumā.


Vasaras laikā mēģinām pēc iespējas vairāk uzturēties svaigā gaisā. Labi, ka mums ir pašiem sava mājiņa ar piemājas dārzu, kur varam pavadīt savu brīvo laiku.


Dodoties uz veikaliem vai tirgu ņemam līdzi savus maisiņus vai groziņus. Mums īpaši skaists auduma maisiņš bija uzdāvināts no mammas draudzenes paštaisītais maisiņš ar latvju zīmēm. Tik diemžēl netīšām viņu atstājām vilcienā un kāds ar viņu paņēma. 
 

Tādi nu mēs esam! Protams vēl ir daudz padomi un pārdomas, kas rakstot šo rakstu radās. Galvenais secinājums rakstot bija tas, kan jau nemaz tiks slikti! Ir tik jāskatās ar pozitīvu skatu uz priekšu un jāpriecājas par to kas mums ir.


Savus zaļā dzīvesveida padomus un pieredzi sūti uz liga@mammam.lv līdz 15. jūlijam, norādot savu vārdu un uzvārdu, tālruņa numuru, bērnu vecumu.  Ģimenes, kuras dosies uz nometni, izziņosim 16. jūlijā. 

Vairāk par konkursu lasi Pastāsti, kā tu dzīvo zaļi un kopā ar ģimeni brauc uz BEZMAKSAS 3 dienu nometni "Daba dziedē"