Zaļais dzīvesveids: Pieneņu medus, nātru uzlējums un pirtīžas

Lai aktualizētu zaļo domāšanu un atbilstošu dzīvesveidu, Latvijas zaļās farmācijas kompānija “Silvanols” projekta "Daba dziedē" ietvaros organizē zaļā dzīvesveida padomu konkursu. Pārdomas iesūtījusi portāla mammamuntetiem.lv latītāja Dace Kristiāna Ūdre

Pirtīžas - rituāls tuvāk dabai un dabiskajam

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pirtīžas - rituāls tuvāk dabai un dabiskajam

Kādus augus, kad un kā ievāc ziemas krājumiem?
Ziemas krājumiem pamatā ievācu tā sauktos universālos savvaļas augus un tādus, ko var izaudzēt paši un kas noder dažādiem dzīves gadījumiem – nātres, māllēpes, piparmētras, ceļtekas, asinszāles, pelašķi, liepziedi, kliņģerītes, kumelītes, gaiļpieši.

Dzīvojam lauku mājā un ir arī savs mazdārziņš, gandrīz visi nosauktie augi ir pieejami mūsu pašu mājas teritorijā. Turklāt piekrītu uzskatam, ka mājas teritorijā aug tieši tas, kas tās iemītniekiem konkrētā laika periodā nepieciešams. Ievācot augus, cenšos ievērot mēness fāzes, lai no ievāktā gūtu maksimālu labumu un spēku. Ieteicams sekot līdzi zāļu lasīšanas kalendāram, lielāko daļu augu ievācot līdz vasaras saulstāvjiem un pārējo –zāļu dienās vasaras otrā pusē. 

Augu vākšanā labprāt iesaistās arī vecākā meita Liene. Vācu tos augus, kas „uz mani skatās”, jo ticu, ka tieši tie vēlas un var dot labumu veselībai. 


Neatņemama ziemas krājumu sastāvdaļa ir arī dārzā izaudzētie kultūraugi – dilles, pētersīļi, selerijas,  bietes, kartupeļi, burkāni, rutki, kāļi, rāceņi, baziliki, spināti, tomāti, pupas, ķirbji, kabači -, viss, kas var bagātināt ikdienas ēdienkarti! Netrūkst arī augļu un ogu - āboli, bumbieri, plūmes, ķirši, smiltsērkšķi, pīlādži, jāņogas, upenes, ērkšķogas, zemenes. Vietējos mežos tiek ievāktas arī dzērvenes, mellenes un brūklenes.
 

Kāda ir iecienītākā spēcinoša ievārījuma recepte?
Neiztrūkstoša katru gadu mūsu ziemas krājumu arsenālā ir upeņu un smiltsērkšķu zapte, kā arī pieneņu medus (sīrups). Pērn pirmo reizi pamēģinājām pagatavot arī plūškoka zapti, kas tiek dēvēta par ļoti veselīgu, piemēram, saaukstēšanās gadījumos. Par šo jaunumu visa ģimene ir sajūsmā, jo pēc garšas atgādina mellenes.

Ogu ievārījums top, vienādās daļās sagatavojot ogas un cukuru. Zapti vāru aptuveni stundu, līdz tā sabiezē.

Pieneņu medu gatavoju šādi: pieneņu ziedēšanas laikā salasu 400 galviņas, apleju ar 2 litriem verdoša ūdens. Atstāju uz diennakti ievilkties. Pēc tam nokāšu šķidrumu, pievienoju 2 kg cukuru, no viena citrona izspiestu sulu vai tējkaroti citronskābes. Vāru aptuveni stundu, līdz sīrups sabiezē. Mūsu ģimenē pieneņu medus tiek notiesāts kopā ar pankūkām vai balto saldējumu.
 

Kādus dabiskus līdzekļus izmanto mājas kopšanā?
Mājas kopšanā izmantoju lavandas vai eikalipta ēterisko eļļu, to iepilinot ūdenī, ar ko tiek mazgātas mēbeles vai grīdas. Lavanda un eikalipts ir mums labs palīgs arī elpceļu slimību ārstēšanas gadījumos, daži pilieniņi uz spilvena ik vakaru ļoti palīdz – nomierina un atvieglo elpošanu.

Dažkārt grīdas tiek izmazgātas ar skuju novārījumu – telpas ne tikai lieliski smaržo, bet arī tiek dezinficētas.


Vai ir kādas īpašas imunitāti stiprinošas receptes vai metodes? 
Viss ģeniālais ir vienkāršs! Ikdienā svarīgi dzert daudz kvalitatīva ūdens. Uzturā kā dzeramo ūdeni lietojam tikai avota ūdeni. To mēs sarūpējam, reizi mēnesī organizējot izbraukumu uz Ķeveles avotiem. 

Ļoti vienkārša imunitāti stiprinoša un labsajūtas uzlabošanas metode vasarā ir ūdens dzeršana, kam pievienotas svaigas nātres lapiņas. Tā iespējams ātri, vienkārši un ērti sev nodrošināt ļoti vērtīgu uzturvielu uzņemšanu.

Reklāma
Reklāma

Asinis labi attīrīs, ja pavasarī katru dienu tiks apēstas 6 jaunās pieneņu lapiņas. Ja tās šķiet par rūgtu, 20 minūtes pirms apēšanas tās vēlams paturēt sālsūdenī.

Nevaru sagaidīt nākamo pavasari, kad varēšu baudīt savvaļas augu sulu kūri. Ja kūres laikā no uztura izslēdz vai būtiski samazina sāli, cukuru un kafiju, un ik dienu izdzer 200 gramu virzu, pieneņu lapu, balandu, nātru un gārsu sulu kokteili, jau pēc trim nedēļām varēs ielekt tramvajā no vietas.
 
Katra auga devu ievācu pēc tā brīža sajūtām, neizdalot kādu svarīgāku par citām. Lai šo augu mikstūru  vieglāk iedzert, to var atjaukt ar kefīru.

Veselīgs un dabisks uzturs apvienojumā ar aktīvu un sportisku dzīvesveidu, tostarp iknedēļas iešanu pirtī, izmantojot senāk pielietotās zināšanas, sniedz iespēju dzīvot vēl pilnvērtīgāk. Tā kā ar dzīvesbiedru esam apguvuši pirts kultūras pamatus un absolvējuši pirtnieku Batņu pirtsskolu, tagad zinām, kā dabas dziedinošo spēku izmantot pirtiņā. Tā mums gan vēl top, taču esam tai rūpīgi sagatavojusies – apgūtas pirtnieka prasmes, apgūta slotu siešana, aromterapija un pirts skrubīšu gatavošana, masāžas un dziedniecisko augu ievākšanas pamati.
 

Ieskats pirtīžā, kas veikta jaunākajai meitiņai Madarai:


 


Savus zaļā dzīvesveida padomus un pieredzi sūti uz liga@mammam.lv līdz 15. jūlijam, norādot savu vārdu un uzvārdu, tālruņa numuru, bērnu vecumu.  Ģimenes, kuras dosies uz nometni, izziņosim 16. jūlijā. 

Vairāk par konkursu lasi Pastāsti, kā tu dzīvo zaļi un kopā ar ģimeni brauc uz BEZMAKSAS 3 dienu nometni "Daba dziedē"