Pareizas sauļošanās principi jeb kā iegūt skaistu iedegumu un nesabojāt ādu

Saules vannas nozīmē ne tikai siltumu un brūnus vaigus, bet arī D vitamīnu, kas cilvēka ādā veidojas saules gaismas ietekmē, un tas ir vajadzīgs gan mūsu kauliem, gan imūnsistēmai. 

FOTO: Shutterstock.com

 

Tomēr pārmērīga uzturēšanās saulē organismam nenāk par labu. Ultravioletais starojums, kas mums sniedz tik daudz pozitīvu emociju, ir viens no galvenajiem cēloņiem priekšlaicīgai ādas novecošanai. Daži padomi skaista un veselīga iedeguma iegūšanai. 
 

Pāris dienu pirms sauļošanās ādu sagatavo ar pīlingu - lai nolobītu atmirušās ādas šūnas. Āda būs gludāka, iedegums vienmērīgāks un noturīgāks.

Lieto saules aizsargkrēmu jau pirms došanās uz pludmali, lai tas paspētu iesūkties ādā un sāktu darboties. Krēms jāuzklāj ik pēc divām stundām un pēc katras peldēšanās. Neaizmirsti uzsmērēt aizsargkrēmu uz deguna, pieres, pleciem un ceļgaliem, jo šiem ādas laukumiem ir vislielākā jutība pret saules stariem! Matu aizsardzībai izmanto īpašu eļļu, bet balzamu ar SPF. Pēc peldēšanās jānoslaukās ar dvieli, jo  ūdenspilieni fokusē  saules gaismu gluži kā lēcas. Tas var izraisīt apdegumu. 

Reklāma
Reklāma


lzvēlies aizsargkrēmu vai iedeguma eļļu, ņemot vērā ādas tipu. Cilvēkiem ar ļoti gaišu ādu un bērniem jālieto produkti ar visaugstāko aizsardzību - SPF 50. Cilvēki ar tumšāk ādu var lietot līdzekli ar zemāku SPF indeksu.

Papildu aizsardzībai lieto beta karotīna kapsulas. Nonākot organismā, beta karotīns pārveidojas A vitamīnā (retinolā), kas sekmē ādas un gļotādu veselību, kā arī palīdz uzturēt normālu redzi. Beta karotīna kapsulas var lietot gan pirms sauļošanās sezonas, lai sagatavotu ādu, gan visas vasaras garumā, lai uzturētu ādas veselību. 
 

Neaizmirsti galvassegu. Cepure ar platām malām aizsargās seju. legādājies kvalitatīvas saulesbrilles! Tās aizsargās ne tikai acis, bet arī īpaši jutīgo ādu ap acīm.



Vislabāk veldzēt slāpes ar vēsu, bet ne ledainu ūdeni. Atturies no alkohola lietošanas sauļošanās laikā.


Lai iegūtu vienmērīgāku iedegumu, ieteicams kustēties, nevis gulēt. Pludmales volejbols un līdzīgas spēles ir ideāls risinājums. 

 

No "100 labi padomi"