Krūts vēzis nešķiro: Onkoloģes stāsts

Sarmīte Baltkāje (81)  ir krūts ķirurģijas onkoloģe ar vairāk nekā 55 gadu darba stāžu, kā arī Triju zvaigžņu ordeņa ieguvēja par mūža ieguldījumu medicīnas, onkoloģijas un ķirurģijas attīstības veicināšanā, krūts vēža pacienšu aprūpē un ārstniecībā Latvijā. Savā mūžā veikusi vairāk nekā 1000 operāciju, strādājot ar praktiski visām vēža formām. Daktere ar krūts vēzi ir saskārusies, ne tikai ārstējot pacientes. 

Diemžēl onkoloģija vēl nav tik ļoti attīstījusies, lai mēs varētu apgalvot, ka krūts vēzis neatjaunosies un pēc ārstēšanās neattīstīsies kāds cits audzējs.

FOTO: Shutterstock.com

Diemžēl onkoloģija vēl nav tik ļoti attīstījusies, lai mēs varētu apgalvot, ka krūts vēzis neatjaunosies un pēc ārstēšanās neattīstīsies kāds cits audzējs.

Rakstu sēriju "Viss par sievietes intīmo veselību" atbalsta Lactacyd Pharma

 

Pirms 10 gadiem krūts vēzis tika diagnosticēts arī viņai, kā rezultātā tika noņemta krūts. Neskatoties uz to, dakteres dzīvesprieks un optimisms nav zudis, tas kalpo kā piemērs, ka dzīve pēc krūts vēža diagnozes var turpināties! 

 

Lai arī sabiedrībā arvien valda uzskats, ka vēzis ir privāta lieta, par šo slimību un savu pieredzi nekad neesmu klusējusi, jo tādējādi esmu varējusi pavēstīt, ka tā ir uzveicama slimība un atveseļošanās ir iespējama! Ir svarīgi runāt par saslimšanu nekautrējoties, lai kliedētu bailes un aizspriedumus, liekot sievietēm aizdomāties par savu veselību! 

 

Saprotu, ka tas, vai izvēlamies runāt par slimību vai tomēr noklusēt ir atkarīgs no katras sievietes psiholoģiskā stāvokļa. Varbūt mans stiprais raksturs un līdzsvarotība ir palīdzējusi nekautrēties un droši kā gailim (pēc horoskopa esmu dzimusi gaiļa gadā) dziedāt savu dziesmu, lai to sadzirdētu arī citas sievietes! 

 

Diemžēl onkoloģija vēl nav tik ļoti attīstījusies, lai mēs varētu apgalvot, ka krūts vēzis neatjaunosies un pēc ārstēšanās neattīstīsies kāds cits audzējs. Neviens nevar izskaidrot, kāpēc tas rodas un  kāpēc tas vispār  sākas. Protams, ir atsevišķi risku pastiprinoši apstākļi, kā, piemēram, ģenētika, pastiprinātas hormonālās kontracepcijas lietošana un hormonu aizstājterapija klimaksa laikā, kā arī  novēlota grūtniecība vai problēmas ar bērnu barošanu, bet neviens to nevar apgalvot 100 %, tamdēļ varu tikai ieteikt pārbaudīties un sekot līdzi izmaiņām organismā.

Arī daudzām manām radiniecēm ir bijuši ļaundabīgi audzēji, taču es neuzskatu, ka ir nepieciešams sevi šaustīt, jo tas neko nedod. Vienkārši ir nepieciešams sevi pieskatīt – regulāri doties pie ginekologa un reizi gadā pārbaudīt krūtis! 

Arī daudzām manām radiniecēm ir bijuši ļaundabīgi audzēji, taču es neuzskatu, ka ir nepieciešams sevi šaustīt, jo tas neko nedod. Vienkārši ir nepieciešams sevi pieskatīt – regulāri doties pie ginekologa un reizi gadā pārbaudīt krūtis! 

 

Biedrība „Vita”, kuru esmu vadījusi kopš 1993. gada,  ir apvienība, kas pulcē sievietes, kuras pārcietušas krūts vēzi vai patreiz ārstējas. Apvienības biedres brīvprātīgi dodas pie pacientēm slimnīcās un dalās savā pieredzē, diskutējot un mācot dažādus pēcoperācijas vingrinājumus. Šī biedrība ir vairāk dvēseles ārstēšana jeb rehabilitācija, jo sievietēm regulāri tiek organizētas lekcijas, kurās runā par aktuālām tēmām, piesaistot dažādus speciālistus. 

 

Ļoti vēlos aicināt sievietes būt veselām un pārbaudīt savu veselību! Tā kā ikviena no mums vēlas dzīvot ilgu un pilnvērtīgu mūžu, ir jāizmanto iespēja un jāpārbaudās, kā arī jāievēro veselīgs dzīvesveids! Vēzis ir ārstējams, tikai to ir nepieciešams atklāt savlaicīgi! 

Reklāma
Reklāma

 

Saprotu, ka viens no iemesliem, kāpēc sievietes nedodas pārbaudīties, ir bailes, bailes no krūts noņemšanas, dzirdētajām baumām, bet tas viss tikai situāciju pasliktina. Tā kā krūtis bieži vien tiek uzskatītas par sievišķības simbolu, sievietes izjūt bailes par krūšu noņemšanu.

 

 Es vēlos Jūs nomierināt - šobrīd medicīna ir attīstījusies tiktāl, ka piedāvā alternatīvas – krūšu protēzes, kuras apmaksā valsts, vai implantus, kuri gan sievietēm jāiegādājas pašām. Saprotams, ka sievietēm pirms 50 gadu vecuma ir vēlme krūtis saglabāt, bet, ja sievietes pēc 70 gadu vecuma uzstāj, ka tas ir nepieciešams, skan dīvaini, jo bērni taču vairs nebūs jādzemdē,  tāpat kā jādejo striptīzs, galvenais ir būt veselai! 

 

Es katru dienu Krūts ķirurģijas nodaļā redzu sievietes, kuras cīnās par veselību! Tāpēc vienīgais, ko varu darīt, ir aicināt sievietes būt drosmīgām un nebaidīties, nebaidīties no pārbaudēm un rezultāta, jo ātrāk tiks atklāts vēzis, jo lielākas iespējas atsākt dzīvot pilnvērtīgi! 

 

Lai veicinātu sieviešu informētību par savlaicīgu krūts veselības pārbaužu nepieciešamību, jau piekto gadu norit kampaņa „Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!”
Kampaņa ik gadu aicina sievietes vecumā no 50 – 69 gadiem (riska grupa ar paaugstinātu krūts vēža risku) izmantot Valsts sniegto iespēju bez maksas reizi divos gados veikt krūts izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi, kā arī atgādina par regulārām ikmēneša krūts pašpārbaudēm.  


Akcija atklāta 10.aprīlī un noslēgsies 23.maijā, krūšu veselības dienā. Jau no plkst. 13.00 pie Brīvības pieminekļa notiks informatīvi izklaidējošs pasākums, kas noslēgies ar solidaritātes gājienu „Ejam kopā, lai dzīvotu!” no Brīvības pieminekļa līdz „Arēna Rīga”, kur norisināsies labdarības basketbola spēle starp Latvijas un Ķīnas sieviešu izlasēm.


Plašāka informācija: www.pārbaudikrūtis.lv
 

 

REKLĀMA



Jūties pārliecināta ar Lactacyd Pharma

Lactacyd Pharma piedāvā intīmās kopšanas līdzekļu klāstu, kas ir lieliski piemēroti ikdienai,  kā arī svarīgiem brīžiem, piemēram, grūtniecības laikam un pēcdzemdību periodam. Intīmās kopšanas līdzekļi ir izstrādāti tā, lai tie atbilstu ikvienam sievietes dzīves svarīgajam posmam.
 

Lactacyd Pharma sensitive
Piemērots ikdienas lietošanai, kā arī nedaudz iekaisušai un jutīgai intīmai zonai, jo tam ir pielāgots pH līmenis un formula, kas bagātināta ar bioloģisko pienskābi.
 

Lactacyd Pharma ar antibakteriālu iedarbību
Stiprina intīmās zonas dabiskās aizsardzības spējas. Tas satur dabīgas antibakteriālas vielas, kas palīdz novērst baktēriju vairošanos, kā arī izvairīties no infekcijām un nepatīkama aromāta. Īpaši piemērots grūtniecības laikā, pēcdzemdību periodā un menstruāciju laikā. To var izmantot arī paaugstināta riska situācijās, piemēram, intensīvi sportojot, peldot vai nēsājot cieši pieguļošu apģērbu.
 

Lactacyd Pharma ar mitrinošu iedarbību
Nodrošina ilgstošu intīmās zonas ādas barošanu un mitrināšanu. Pateicoties tā unikālajai  formulai  L2G-complexTM (satur: pienskābi, gliceriloleātu un glicerīnu) tas palīdz atjaunot un pastiprināt delikātās intīmās zonas ādas dabīgo hidrolipīdu slāni. Ieteicams lietošanai menopauzes laikā un pēc tās, kā arī, lai mazinātu sausuma sajūtu intīmajā zonā grūtniecības laikā vai lietojot medikamentus.

Produkti pieejami aptiekās.