Biežākie sirds slimību iemesli - mazkustīgs dzīvesveids, kaitīgi ieradumi un nepareizs uzturs

Sirds slimības ir viens no biežākajiem nāves cēloņiem Latvijā, tāpēc mediķi vērš uzmanību  uz biežākiem šīs slimības iemesliem – mazkustīgu dzīvesveidu, kaitīgiem ieradumiem un  nepareizu uzturu. Nesabalansētas maltītes un pārlieku treknu produktu lietošanas uzturā var  izraisīt paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs, asinsspiediena svārstības, aterosklerozi, kā  arī liekā svara problēmas, kas ir sirds slimību priekšvēstneši. 

Pieaugušam cilvēkam dienā ieteicams uzņemt ne vairāk kā 5 g sāls

FOTO: Shutterstock.com

Pieaugušam cilvēkam dienā ieteicams uzņemt ne vairāk kā 5 g sāls

Uztura speciāliste Katrīna Spuleniece-Aišpure  aicina rūpēties par sirds veselību un sniedz padomus, kā ar uzturu uzlabot savu veselību un  pašsajūtu. 
 

Nepārsāli! 
Pieaugušam cilvēkam dienā ieteicams uzņemt ne vairāk kā 5 g sāls. Tomēr nereti tiek piemirsts, ka  sāli satur ne tikai pagatavotā maltīte, bet tās sastāvdaļas – piemēram, siers, sviests un citi produkti.  Tāpēc, pirms ķerties pie sāls trauka, vēlams ēdienu vispirms pagaršot – iespējams papildus sāls nav  nepieciešams pievienot! Turklāt pie sāls garšas pierodam, tāpēc pakāpeniski samazinot sāls apjomus  uzturā, ar laiku ēdiens ar lielāku sāls saturu, šķitīs negaršīgs. Tāpat lielu sāls daudzumu satur jau  gatavie ēdieni, piemēram, maize. 
 

Neēd treknu!
Rūpējoties par sirds veselību, vēlams samazināt treknas gaļas, pusfabrikātu, kā arī ne tik veselīgās  gatavās produkcijas apjomus uzturā. Tāpat jāpievērš uzmanība maltītes pagatavošanas veidam.  “Tā vietā, lai ceptu gaļu vai zivis lielā eļļas daudzumā uz pannas, tos labāk tvaicēt vai pagatavot  cepeškrāsnī. Arī dārzeņus ieteicams tvaicēt, kā arī pēc iespējas lielākos apjomos lietot svaigā veidā,  pagatavojot no tiem salātus. Lai stiprinātu sirds veselību, noteikti jāieklausās mediķu rekomendācijās  un jāievēro ieteiktie padomi uzturam,” atgādina veselīgās ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.
 

Reklāma
Reklāma

Tiem, kas vēlas uzlabot savu sirds veselību, ieteicams uzturā lietot dārzeņus un augļus, kā arī  priekšroku dot pilngraudu produktiem, piemēram, rupjmaizei, brūnajiem rīsiem vai auzu pārslām.  Noteikti nevajadzētu pilnībā atteikties no eļļas, tomēr priekšroku vēlams dot kvalitatīvai produkcijai –  vislabāk extra virgin (pirmsspieduma eļļa), nerafinētai rapšu eļļai vai ķirbju sēkliņu eļļai.


Nesaldini!
Tāpat kā sāls patēriņu, būtu vēlams pārskatīt arī ikdienā uzņemtos cukura apjomus. Tai skaitā arī  sekot līdzi ogļhidrātu daudzumam, kas uzņemts ar saldinātiem dzērieniem. Pārlieku liels cukura  daudzums veicina asinsspiediena paaugstināšanos, kā arī rada problēmas ar lieko svaru. “Ēšanas  paradumus mainīt nekad nav par vēlu. To novērtēs ne tikai jūsu ķermenis, bet arī tiks stiprināta sirds  veselība, uzsver uztura speciāliste Katrīna Spuleniece-Aišpure.