Kāpēc paaugstināts holesterīna līmenis ir tik bīstams?

Mūsdienās sirds un asinsvadu slimības un nāvi visbiežāk izraisa paaugstināts holesterīna līmenis asinīs jeb hiperholesterinēmija, tāpēc tā kontrolei tiek pievērsta tik liela uzmanība. Holesterīns ir lipīds, taukveida viela, neaizvietojams materiāls katras dzīvās šūnas veidošanā. Lai lipīdi ar asins plūsmu nonāktu šūnās, vajadzīgi “pārnesēji” - olbaltumvielu un tauku savienojumi lipoproteīni. 

FOTO: Marika Eglīte

Augsta blīvuma lipoproteīns (ABL) ir labais holesterīns, kas nodrošina šūnu elasticitāti, izturību un šūnu membrānu caurlaidību. Labais holesterīns piedalās svarīgu hormonu, piemēram, dzimumhormonu, sintēzē. No holesterīna aknās veidojas žultsskābes, kas palīdz tievajās zarnās pārstrādāt taukus. Neliels holesterīna daudzums ir vajadzīgs arī D vitamīna sintēzei. Labais holesterīns no šūnām izvada slikto, zema blīvuma lipoproteīnu (ZBL). Kopējais holesterīns ir labā un sliktā holesterīna summa. 

 

Holesterīns veidojas aknās un nelielā daudzumā nonāk organismā arī ar treknu gaļu, olas dzeltenumu, jūras veltēm, sviestu un citiem trekniem piena produktiem. Dienā mums nepieciešami ne vairāk kā 300 mg holesterīna. Ja holesterīna daudzums ir pazemināts, intensīvāk, nekā tas būtu vajadzīgs, sāk noārdīties eritrocīti. Un to atjaunošana notiek lēnāk, nekā organismam nepieciešams. Holesterīna trūkums var izraisīt mazasinību.

 

Turpretim, ja holesterīna līmenis ir paaugstināts, tas var sākt izgulsnēties asinsvados. Šī ir pati izplatītākā un ļoti bīstama saslimšana! Sliktais holesterīns uz asinsvadu sieniņām rada pacēlumus (sabiezējumus), kas apgrūtina asins cirkulāciju.

 

Smagākā formā holesterīns izgulsnējas tauku plātnīšu veidā, kas var bīstami traucēt asins plūsmu. Šādu holesterīna radītu problēmu asinsvados sauc par aterosklerozi, asins arvien sliktāk apgādā sirds muskuli ar skābekli un barības vielām. Paaugstināts holesterīna līmenis ietekmē arī citus, piemēram, galvas, nieru, kāju, asinsvadus un miega artēriju. 

Reklāma
Reklāma

 

Avots: žurnāls "100 Labi Padomi"

www.kasjauns.lv