Bērniem līdz 18 gadiem kompensējamās zāles un medicīniskās ierīces tiek apmaksātas 100% apmērā

No 2014.gada bērniem līdz 18 gadiem zāles un medicīniskās ierīces no Kompensējamo zāļu saraksta tiek apmaksātas 100% apmērā. Līdzvērtīgas efektivitātes zāļu grupās 100% tiks apmaksāti lētākie medikamenti, informē Ncionālais veselības dienests (NVD).

FOTO: Agnis Šmits

 

Grūtnieces un jaunās māmiņas

Grūtniecēm, sievietēm pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām un bērniem līdz 24 mēnešu vecumam valsts kompensē arī zāles, kuras ir iekļautas tā dēvētjā M sarakstā, no kura var izvēlēties zāles izrakstīšanai grūtniecēm, sievietēm pēcdzemdību periodā un bērniem. Sarakstu var aplūkot šeit

Jāatzīmē, ka M sarakstā ir iekļautas visas recepšu zāles, kuras ir reģistrētas un kurām ražotājs ir deklarējis cenu. Šos medikamentus uz īpašās receptes var izrakstīt tie ārsti, kas ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu.

 

Grūtniecēm un sievietēm pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām zāles no M saraksta apmaksā 25% apmērā un bērniem līdz 24 mēnešu vecumam 50% apmērā.

 

NVD norāda, ka 100% zāļu kompensācija bērniem neattiecas uz M sarakstā iekļautajām zālēm. M sarakstā ir iekļautas visas recepšu zāles, kas ir reģistrētas Latvijas Zāļu reģistrā, Eiropas Zāļu aģentūrā vai paralēli izplatītas/paralēli importētas un kurām ir deklarētas cenas Zāļu valsts aģentūrā.

 

Reklāma
Reklāma

 

No gada sākuma samazinās cenas virknei kompensējamo medikamentu

No 2014.gada 1.janvāra 251 Kompensējamo zāļu sarakstā iekļautam medikamentam ir samazināta cena no 1% līdz 51%, kas ļaus zāles saņemt lielākam pacientu skaitam. Kompensējamo zāļu saraksts papildināts ar 54 medikamentiem un 12 medicīniskajām ierīcēm, kas palielina izvēles iespējas ārstiem un pacientiem.

 

NVD atgādina, ka 50%, 75% vai 100% apmērā (atkarībā no konkrētās diagnozes kompensācijas apmēra) valsts kompensē lētākās no zālēm ar līdzvērtīgu efektivitāti. Ja pacientam ir izvēlētas dārgākas zāles, starpība starp lētākajām un dārgākām zālēm jāsedz viņam pašam. Tāpēc jāpārrunā ar ārstu un farmaceitu iespēju lietot lētākās līdzvērtīgas efektivitātes zāles.

 

Kopumā Kompensējamo zāļu sarakstā no 2014.gada 1.janvāra ir 1460 medikamenti un 146 medicīniskās ierīces.