Kā rīkoties, ja svētkos bērns saslimis?

Ziemassvētku laikā Bērnu slimnīca saskārās ar lielu pacientu plūsmu, kas attiecīgi veidoja rindas un gaidīšanas laiku abās slimnīcas novietnēs. Kā vecākiem saprast, vai bērns ir nopietni slims, vai viņam ir nepieciešama neatliekama medicīniskā palīdzība, vai jābrauc uz slimnīcu vai iespējams palīdzēt pašiem?

Foto iesūtīja portāla lietotāja Dita Rudoviča.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtīja portāla lietotāja Dita Rudoviča.

 

Ņemot vērā, ka brīvdienās primārās veselības aprūpes speciālistu pieejamība ir ierobežota, Bērnu Klīniskās universitātes slimnīca ir spiesta uzņemties atbildību un kompensēt šo situāciju.

Svētku laikā, bērnam saslimstot, vecāki nejūtas droši par to, ko darīt, tādēļ meklē mediķu padomu vai palīdzību. Ziemassvētkos biežākās vecāku, pacientu sūdzības bija paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, vemšana un caureja, neizgājis vēders un/ vai sāpes vēderā.

Diemžēl pacientu vecāki Bērnu slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā (NMPN) nevēršas tikai neatliekamos gadījumos, bet izmanto, lai saņemtu konsultāciju vai izmeklējumus brīvdienās, atzīst slimnīcas preses pārstāve Romēna Namniece.

Šāda vecāku izvēle ievērojami pagarina visu pacientu gaidīšanas laiku, lai nokļūtu pie nepieciešamā speciālista. Tādēļ slimnīcas personāls atgādina un vērš vecāku uzmanību, ka Bērnu slimnīcas NMPN būtu jāvēršas tikai tiem pacientiem, kuriem ir trauma, pēkšņa saslimšana vai hroniskas slimības saasināšanās, kas prasa steidzamu ārstniecības personu iejaukšanos.

Padomus, kā rīkoties bērna saslimšanas gadījumā sniedz slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītāja prof. Dace Gardovska:

- Daudzos akūtu slimību gadījumos līdz ārsta konsultācijai bērna stāvokļa uzlabošanos var panāk mājas apstākļos ar rūpīgu kopšanu, papildus dzirdināšanu un saprātīgu īslaicīgu zāļu lietošanu, kas samazina temperatūru.

-  Ja ir viegla elpceļu saslimšana, pie kuras bērns ēd un pietiekoši daudz dzer, vecāki, rūpīgi novērojot slimības gaitu, var tikt galā ar saviem spēkiem un pie ārsta doties, ja situācija neuzlabojas.

Reklāma
Reklāma

- Paaugstinātas temperatūras gadījumā (biežāk virs 38C), ja bērna vispārējais stāvoklis (kontaktējas ar vecākiem, ēd, dzer u.c.) nesatrauc vecākus, var ieteikt lietot temperatūru samazinošas zāles, nepārsniedzot vecumam atbilstošas devas. Tomēr, ja paaugstināta temperatūra pieturas ilgāk par 24 stundām, labāk konsultēties ar ārstu.

- Jo jaunāks ir bērns, jo lielāks risks nopietnai slimībai. Īpaši tas attiecas uz jaundzimušajiem un zīdaiņiem pirmajos dzīves mēnešos, tādēļ vecākiem rūpīgi jāvēro bērna pašsajūta. Ja bērns ir ļoti saguris, miegains vai apātisks, slikti kontaktē ar tuviniekiem, nedzer un neēd vai vāji zīž, pukst, sten vai monotoni raud, novērojami elpošanas vai sirdsdarbības traucējumi, rodas neparasti izsitumi, ārsta konsultācija ir neatliekama.

- Bīstamība ir caureja un/vai vemšana, kas ir ilgāka par 24 stundām, jo bērns zaudē daudz šķidrumu un pastāv iespēja, ka organisms var atūdeņoties. Iesaku konsultēties ar ārstu.

- Pirms doties uz slimnīcu, sazinies ar savu vai dežūrējošo ģimenes ārstu. Aicinu vecākus savlaicīgi pārrunāt ar savu ģimenes ārstu, kur zvanīt krīzes situācijā.

Dakteri iesaka samērīgi lietot gan svētku našķus (mandarīnus, konfektes, riekstus u.c.), gan ēdienu, kas nereti bērniem rada alerģijas un gremošanas traucējumus, proti, svarīgi ir sekot līdzi ne tikai regulārai ēšanai, bet arī regulārai vēdera izejai.

Vienlaikus daktere atgādina, ka Bērnu slimnīca nav vienīgā iestāde, kur saņemt medicīnisko palīdzību. Tādēļ vecāki tiek aicināti arī vērsties pēc palīdzības pie dežūrārstiem Rīgā (deviņās ārstniecības iestādēs) un citās lielākajās pilsētās, kur tiek sniegta palīdzība visiem bērniem, neatkarīgi no tā, pie kura ģimenes ārsta pacients ir reģistrēts. Vairāk informācijas par dežūrārstu darba grafiku www.vmnvd.gov.lv.kā, ka arī situācijās, kad nepieciešama mediķa konsultācija, iespējams zvanīt arī uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.