Izspiedušās vēnas un sāp kājas? Skleroterapija lēta un ļoti efektīva metode!

Teicienu, ka ragavas vislabāk taisīt vasarā un ratus ziemā, var attiecināt arī uz skleroterapiju, kas ir kāju vēnu medikamentoza ārstēšanas metode. Tagad, rudenī, ir vispiemērotākais periods tās veikšanai. Par skleroterapiju stāsta "Dr. Mauriņa Vēnu klīnikas" asinsvadu ķirurgs, flebologs Dr. JURIS RĪTS. 

Ar skleroterapiju varam palīdzēt ļoti plašam pacientu lokam – gan tiem, kam kapilāro vēnu varikozes dēļ uz kājām ir tikai nelieli kosmētiski defekti, gan tiem, kuriem ir smagas kāju veselības problēmas.

FOTO: Evita Knospiņa, http://www.lotart.lv

Ar skleroterapiju varam palīdzēt ļoti plašam pacientu lokam – gan tiem, kam kapilāro vēnu varikozes dēļ uz kājām ir tikai nelieli kosmētiski defekti, gan tiem, kuriem ir smagas kāju veselības problēmas.

FOTO: "Dr. Mauriņa Vēnu centra" ASINSVADU ķirurgs, flebologs Dr. Juris Rīts.

 

 


 

www.venucentrs.lv

Adrese: Rīga, Kokneses pr.18a, tel.nr. 67374747; 67374744

 

Kādos gadījumos pacientiem ar kāju vēnu problēmām iesakāt skleroterapijas metodi? 

Ar skleroterapiju varam palīdzēt ļoti plašam pacientu lokam – gan tiem, kam kapilāro vēnu varikozes dēļ uz kājām ir tikai nelieli kosmētiski defekti, gan tiem, kuriem ir smagas kāju veselības problēmas. Tātad to varam izmantot kā labu, ātru un saudzīgu metodi kāju izskata uzlabošanai un arī kā glābšanas riņķi pacientiem ar smagu vēnu varikozi un iespējamām pavadošajām saslimšanām, kas nepieļauj vai ierobežo operācijas veikšanu. Arvien biežāk skleroterapija tiek lietota pēc lāzeroperācijas papildus kosmētiskā un ārstnieciskā rezultāta uzlabošanai. 

Skleroterapija ir arī gandrīz vienīgā un vislabākā ārstēšanas metode, ko varam izmantot gadījumos, kad pacientam pēc kādreiz veiktas varikozo vēnu ķirurģiskas operācijas ar laiku attīstījusies neovarikoze (jaunas vēnas). Iemesls tam bieži vien ir traumatiski veiktā operācija caur lieliem griezieniem. 

 

Tātad arī diezgan izteiktas vēnas var ārstēt tikai ar špricītēm?  

Slimajos vēnu segmetos ievadām medikamentu un vēna tiek slēgta. Procedūras parasti izpildām ar dažu dienu intervālu. Tās ir nesāpīgas un aizņem aptuveni 20 minūtes.  

Vienas procedūras laikā atbilstoši starptautiskām vēnu ārstēšanas vadlīnijām vēnā varam droši ievadīt noteiktu daudzumu medikamenta, tādēļ parasti ar vienu procedūru nepietiek. Pacientam jāierodas atkārtoti, līdz sasniegts vēlamais mērķis – uzlabota cilvēka dzīves kvalitāte.  

Reklāma
Reklāma

 

 

Vai varat palīdzēt arī gados vecākiem pacientiem ar dažādām kaitēm? Piemēram, tādiem, kam sirds saslimšanas dēļ jālieto antikoagulanti, taču par sevi liek manīt slimās vēnas.  

Pacientiem, kam ir nopietna vēnu saslimšana – hroniska venoza mazspēja, stāzes ekzēma, hiperpigmentācija, kas draud ar asiņošanu un čūlas rašanos, viena no saudzīgākajām metodēm ir skleroterapija sonogrāfijas kontrolē. Šī mazinvazīvā metode nerada asiņošanas risku. Agrāk pacientiem, kas terapeitiskā devā lieto asinis šķidrinošas zāles, jebkuru vēnu operāciju uzskatīja par nevēlamu vai arī, ja bez tās nekādi nevarēja iztikt, bija jāmaina esošā medikamentozā terapija, izvēloties citas zāles. Tas savukārt varēja "nepatikt" sirdij. Mūsdienās skleroterapija ir risinājums arī šādiem pacientiem. 

Vienīgi jāņem vērā, ka skleroterapijai arī ir zināmi ierobežojumi, piemēram, ļoti liela kalibra stumbra vēnas. Tādos gadījumos neaizvietojama tomēr ir lāzeroperācija.  

 

Jaunajā "Dr. Mauriņa Vēnu klīnikā" Mežaparkā esat ieviesuši jaunu lāzeroperācijas modifikāciju. Kādiem pacientiem tā ir piemērota?

Lāzeroperācija ar divriņķu radiālo lāzera vadu ir ļoti piemērota cilvēkiem, kam vēnu saslimšana ir ielaista, ir ādas izmaiņas vai pat trofiskās čūlas. Parasti šādos gadījumos kāju izskats ir sekundārs, un operācijas laikā mēs slēdzam tikai slimos vēnu posmus, bet varikozi paplašinātie zemādas vēnu sānu zari paliek neskarti. Šī operācija ir lieliska iespēja palīdzēt tiem pacientiem, kam svarīgs medicīniskais aspekts, – lai nebūtu komplikāciju, smaguma sajūtas kājās, vēnu čūlas utt. Ar laiku pacientam samazinās arī varikozi paplašinātie vēnu sānu zari, bet, ja tas nenotiek, atkal palīgā nāk skleroterapija. 

 

Par ārstu Juri Rītu

Asinsvadu ķirurgs, flebologs, specializējies venozās, limfātiskās, arteriālās sistēmas slimību diagnostikā un ārstēšanā – konvencionālajās operācijās, endoluminālās ārstēšanas metodēs – lāzeroperācijās, skleroterapijā. Baltijas Fleboloģijas, Latvijas Fleboloģijas biedrības, Latvijas Asinsvadu ķirurgu asociācijas un Eiropas Asinsvadu ķirurģijas asociācijas biedrs. Stažējies dažādās asinsvadu ķirurģijas klīnikās Eiropā. 

 


 

www.venucentrs.lv


Adrese: Rīga, Kokneses pr.18a, tel.nr. 67374747; 67374744