Saudzēsim savas kājas!

Sāpes, tūska kājās parasti liecina par vēnu patoloģiju. Pirmais, kas var liecināt par vēnu saslimšanu, ir smaguma sajūta kājās, izspiedušās vēnas, dažkārt tūska, ādas krāsas izmaiņas, arī slikti dzīstošas brūces uz kājām, kas bieži vien ir sadzīviska rakstura traumas. Ja kāda no šīm sajūtām nomoka cilvēku, tad ir nepieciešama profilaktiska kāju vēnu pārbaude. Stāsta „Dr.Mauriņa Vēnu centra” asinsvadu ķirurgs, flebologs Juris Rīts.

Diagnostika ir ātra un nesāpīga. Tā tiek veikta 15-20 minūšu laikā un mēs, ārsti, iegūstam precīzu informāciju par kāju vēnu stāvokli, un vienlaikus varam plānot ārstēšanu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Diagnostika ir ātra un nesāpīga. Tā tiek veikta 15-20 minūšu laikā un mēs, ārsti, iegūstam precīzu informāciju par kāju vēnu stāvokli, un vienlaikus varam plānot ārstēšanu.

Vēnas nesāp
Vēnu iekaisums ir nepatīkams, tas var būt arī bīstams. Ja vēnā izveidojas trombs, tas var ieaugt tajā arvien dziļāk, tādējādi apdraudot dzīvību. Tādēļ visiem cilvēkiem, kuriem ir, vai ir bijuši vēnu iekaisumi, jāapmeklē speciālists, jo šobrīd ir pieejami medikamenti, kas īsā laikā novērsīs problēmu, tā izvairoties no dzīvībai bīstamām sekām.

FOTO: „Dr.Mauriņa Vēnu centra” asinsvadu ķirurgs, flebologs Juris Rīts.

Savukārt tirpšanu vai krampjus kājās var radīt ne tikai slimās vēnas, bet arī neiroloģiska patoloģija, kas radīs minētās sūdzības un sāpes. Vēnas nesāp. Un mēs, ārsti, bieži sastopamies ar ielaistām vēnu saslimšanām. Piemēram, trofiskas čūlas, kuras neizraisa sāpes. Protams, ja čūlās jau ir infekcija, tad tās sāks sāpēt un pacients meklēs ārsta palīdzību. Šajā, gadījumā, ārstēšana būtu bijusi vajadzīga daudz ātrāk un tā būtu daudzkārt lētāka.

 

Vēnas nesāp. Un mēs, ārsti, bieži sastopamies ar ielaistām vēnu saslimšanām.


Vēnu ārstēšana nesākas ar operāciju
 Vēnu ārstēšana nesākas un nebeidzas ar operāciju. Manā praksē nesen bija kundze no laukiem ar spēcīgi piepampušu kāju, ļoti spēcīgu tūsku, vielmaiņas traucējumiem, kura teica: „Dakter, esmu sakrājusi naudiņu, lūdzu izoperējiet mani!” Mana, ārsta, atbilde bija: „Es neoperēju. Es ārstēju. Jūsu gadījumā nepieciešama kājas saitēšana, vielmaiņas uzlabošana.” Tikai tad, kad esmu pārliecinājies, ka pacients ir līdzestīgs, un arī pēc operācijas izpildīs vajadzīgos nosacījumus, varu piedāvāt ārstēšanu. Pretējā gadījumā pēc operācijas var sākties komplikācijas (infekcijas, iekaisumi, stipras sāpes, nedzīstošas brūces utt.). Cilvēks būs samaksājis naudu un kāds labums? Operācija nav pašmērķis. Ja tiek veikta operācija, tai jābūt balstītai uz diagnostiku. Ķirurgam jāredz slimie vēnu segmenti pirms operācijas un arī tās laikā. "Dr. Mauriņa Vēnu centrā" diagnostiku veic pēc īpaši izstrādātas ārstēšanas stratēģijas, izveidoti diagnostikas standarti. Ārsti īsā laikā iegūst vajadzīgo informāciju, lai pacientam piedāvātu maksimāli kvalitatīvu ārstēšanu. Diagnostika ir ātra un nesāpīga. Tā tiek veikta 15-20 minūšu laikā un mēs, ārsti, iegūstam precīzu informāciju par kāju vēnu stāvokli, un vienlaikus varam plānot ārstēšanu. Pacients tiek informēts par to, kas jādara, ko vajadzētu darīt, cik ārstēšana maksās. Operāciju veic ultrasonogrāfijas kontrolē. Atkārtota izmeklēšana notiek pirms un pēc operācijas.

 

Reklāma
Reklāma

Fleboloģiju es gribētu salīdzināt ar zobārstniecību. Ja jāārstē zobs, tad vispirms konstatē tā kaiti. Nodauzītas emaljas gadījumā mēs taču zobu neizraujam? To pašu var teikt par vēnu ārstēšanu.


Ieguvēji būs visi
Fleboloģiju es gribētu salīdzināt ar zobārstniecību. Ja jāārstē zobs, tad vispirms konstatē tā kaiti. Nodauzītas emaljas gadījumā mēs taču zobu neizraujam? To pašu var teikt par vēnu ārstēšanu. Mēs ārstējam tikai slimo orgānu, tikai slimo vēnu segmentus. Tas ir ļoti svarīgi. Vēnu tīkls kājās ir ļoti plašs. Katram cilvēkam individuāls. "Dr. Mauriņa Vēnu centrā" tiek stingri noteikts saslimušais vēnu rajons. Jo kvalitatīvāk un precīzāk tiek veikta operācija, jo lielākas iespējas ir saglabāt un saudzēt veselos vēnu segmentus. Slimais vēnu segments noteikti  jāārstē, jo var tikt bojātas veselās vēnas. Ieguvēji būsim visi – gan pacienti, gan ārsti. Pacients ātri var atgriezties ikdienas aktivitātēs, ārsts operatīvi tikt galā ar slimnieka problēmu.


Ragavas taisi vasarā, ratus ziemā
Parasti ziemas mēnešos mēs aizmirstam par vēnu problēmām, kuras mūs piemeklēja vasarā. Taču tieši ziemā vajadzētu domāt par vēnu ārstēšanu, jo pēc operācijas obligāti jāvalkā kompresijas zeķe, kas vasarā var būt traucējoša. Ziemā kājas tūska ir mazāka un, operējot mazāk pietūkušu kāju, rezultāts būs labāks. Manuprāt, ziemas mēneši ir piemērotāki vēnu ārstēšanai. Tačupiemēram, skolotājam, vasaras mēneši būs pieņemamāki, jo ir atvaļinājuma laiks. Katram gadalaikam ir savi plusi un mīnusi. Mēs respektējam pacienta izvēli.

 

Ieskaties: www.venucentrs.lv