Kāju pietūkums — nopietnas slimības simptoms

Latvijā cilvēki daudz lieto medikamentus, bet tikai nedaudzi konsultējas ar ārstu, lai noteiktu slimības diagnozi un nepieciešamo ārstēšanu. Tāds nieks, kā kāju tūska, liekas nesvarīgs, bet tas var būt risks dzīvībai. Dr.med. Arnolds Kadišs, viens no "Dr Mauriņa Vēnu centra" ķirurgiem flebologiem, saka, ka arī šodien pacienti ļoti vieglprātīgi izturas pret dziļo vēnu trombozi. Ja sāp vēders, pacients izsauc neatliekamo medicīnisko palīdzību. Pareizi dara. Bet ja pampst kājas? Arī tad jāvēršas pie speciālista.

Ārējo vēnu atzarojumus var saskatīt. Savukārt maģistrālo virspusējo vēnu pacients pats redzēt nevar, tā ir dziļāk audos un tās saslimšana ir daudz nopietnāka nekā vēnu atzaru saslimšana.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ārējo vēnu atzarojumus var saskatīt. Savukārt maģistrālo virspusējo vēnu pacients pats redzēt nevar, tā ir dziļāk audos un tās saslimšana ir daudz nopietnāka nekā vēnu atzaru saslimšana.


Kas liecina par dziļo vēnu patoloģijas esamību?

Kāju pietūkums ir bieža parādība, un iemesli var būt daudz un dažādi. Biežāk sastopamais cēlonis ir dziļo un virspusējo vēnu patoloģija. Ja pamanām vienas kājas pēkšņu pietūkšanu, nereti tas var būt kā augšstilbs, tā arī apakšstilbs, tad tas iespējams ir ļoti nopietnas slimības simptoms — dziļo vēnu tromboze, kura diemžēl var beigties arī letāli. Tātad pastāv arī nāves risks!

 

FOTO: "Dr.Mauriņa Vēnu centra" ārsts ķirurgs flebologs dr.med.Arnolds Kadišs.


Kurā brīdī jāsāk uztraukties un pievērst uzmanība kāju pietūkumam?

Vai tad, kad apavi kļūst „spiedīgi”, kājas kļūst smagnējas un varbūt pat sāpīgas? Bet iepriekšējā rakstā mēs runājām par to, ka vēnas nesāp.
Vēnas tiešām nesāp. Kas var norādīt par dziļo vēnu patoloģijas esamību? Tā var būt pēkšņa, izteikta tūska kājās, kura parādās ļoti strauji, un parasti ir asimetriska — tā ir vienas kājas tūska. Kāja var kļūt viegli zilgana, var sajust sāpes, kas nebūs īpaši izteiktas — jūtamas cirkšņa rajonā vai pacelē. Dziļo vēnu tromboze abās kājās vienlaicīgi ir reti.

Kad uztraukumam ir pamats?

Vai uztraukumam ir pamats, ja abas kājas ir pietūkušas darba dienas beigās, kad astoņas stundas pavadītas kājās stāvot vai tikai sēžot,? Jā, arī tad visbiežāk pie vainas ir vēnas, bet tā ir virspusējo vēnu varikoze. Ne vienmēr tās būs redzamas, īpaši ja ir virspusējo vēnu galvenā stumbra saslimšana, kuram nav izteiktu vēnu zaru. Tātad, ja sāk pampt kājas un iepriekš tā nav bijis, tad, pareiza rīcība būtu vērsties pie flebologa, lai veiktu diagnosticēšanu — izmeklēšanu un noskaidrotu kājas tūskas cēloni.


Vai ārējās vēnas ir redzamas?

Reklāma
Reklāma

Ārējo vēnu atzarojumus var saskatīt. Savukārt maģistrālo virspusējo vēnu pacients pats redzēt nevar, tā ir dziļāk audos un tās saslimšana ir daudz nopietnāka nekā iepriekš minēto vēnu atzaru saslimšana. Kājas āda šajā gadījumā kļūst tumšāka, nereti veidojas trofiskās čūliņas. Arī šajā gadījumā saslimusī vēna ir viegli ārstējama — ar jaunākās paaudzes 1470 nm vācu firmas Biolitec lāzeri un radiālajiem "ELVeS" lāzervadiem, kas tad arī nodrošina šo operāciju bezsāpīgu un pielietojot tikai vietējo anestēziju.

Tūska bojā kājas ādu, zemādu, audus?

Precīzs laiks, no tūskas parādīšanās līdz citām pamanāmām izmaiņām kājās, nav nosakāms. Tas ir individuāli. Ir gadījumi, kad kāju tūsku pacients var nepamanīt. Mēs, ārsti, to redzam jau iztālēm. Virspusējo vēnu saslimšanas gadījumā, viena kāja vienmēr būs slimāka par otru. Tas nozīmē, ka vienas kājas vēna saslimst ātrāk kā otra. Reti, bet novērojama arī abu kāju vienlaicīga vēnu saslimšana.
Pastāv kāju tūska, kas nav saistīta ar vēnu saslimšanu. Piemēram, limfātiskā tūska, kas var veidoties pēc kāda izslimota vīrusa, medikamentu lietošanas, kā arī citos gadījumos. Pacients pats, diemžēl to nevarēs noteikt. Tūska bojā kājas ādu, zemādu, audus, un tāpēc, pēc iespējas ātrāk jāvēršas pie speciālista, lai diagnosticētu tūskas veidošanās cēloni. Ja ir saslimušas kāju vēnas, tad izmaiņas būs vērojams arī uz ādas. Un, jo ilgāk pacients vilcināsies, atlikdams vizīti pie flebologa, jo mazāka kļūst iespēja, ka tiks novērstas minētās izmaiņas uz ādas arī pēc vēnu operācijas.

Vēnās veidojas trombi

Ja pacients jūt kāju pietūkumu, bet ārsta palīdzību nemeklē, tas ir bīstami. Dziļo vēnu trombozes gadījumā pastāv arī nāves draudi. Trombi veidojas uzreiz. To veidošanos var veicināt ilgstoša sēdēšana darba vietā, automašīnā, lidmašīnā, tūrisma autobusos un citur, kad asinsrite kājās palēninās. Tādējādi pastiprinās arī asins recēšana. Tie ir būtiskākie faktori, kas veicina trombu veidošanos apakšējo ekstremitāšu dziļajās vēnās. Vienā mirklī daļa no šī izveidojušā tromba, var atrauties un ar asinsriti nonākt plaušu galvenajos asinsvados — artērijās, tās nosprostojot. Iestājas nāve. Trombus var izraisīt arī pastiprināta asins recēšana, kas parasti ir iedzimta.
Ja vecvecākiem vai vecākiem ir bijušas slimas vēnas, tad varbūtība, ka arī mazbērniem vai mazmazbērniem būs virspusējo vēnu saslimšana, ir daudz lielāka nekā tiem pacientiem, kuru senčiem šāda slimība nav novērota. Mēs augstu vērtējam to pacienta lēmumu, kurš vēršas "Dr. Mauriņa Vēnu centrā" ar lūgumu veikt diagnostiku, jo mātei vai tēvam ir bijusi dziļo vēnu tromboze.

Ieskaties: www.venucentrs.lv