Ko darīt, lai pēc brūcēm nepaliek rētas, un tās veiksmīgāk sadzītu?

Vienmēr gribas domāt, ka mēs visi dzīvosim laimīgi un traumu neskarti. Tomēr labāk nedaudz rēķināties ar šādu iespēju, lai bērna nobrāzto kāju, pārsauļotos plecus vai tavu pašas sagriezto pirkstu izdotos sadziedēt pēc iespējas ātrāk un pēc tam nepaliek redzamas rētas.

Zinātnieki ir pārliecinājušies, ka hialuronskābe ir viens no svarīgākajiem elementiem, kas aizpilda starpšūnu telpu un tai ir liela loma audu bojājuma dzīšanas procesā. Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Zinātnieki ir pārliecinājušies, ka hialuronskābe ir viens no svarīgākajiem elementiem, kas aizpilda starpšūnu telpu un tai ir liela loma audu bojājuma dzīšanas procesā. Publicitātes foto.

Kā dzīst brūces?
Lai arī mēs ļoti rūpīgi sekojam līdzi savai un savu bērnu drošībai un veselībai, tomēr gadās saskrāpēties, sasist ceļgalus, sagriezt pirkstus, tikt pie kāda koduma. Un te nelīdzēs satraukums vai pat panika, bet izpratne, kā dzīst brūces un zināšanas, ko darīt. Āda atdala ķermeņa iekšējo vidi no ārējās un pasargā to no nelabvēlīgiem faktoriem. Brūces dzīšanas mērķis ir atjaunot ādas aizsargfunkcijas pēc iespējas īsākā laikā. Process ir sarežģīts, komplicēts, kur iesaistīti daudz dažādi mediatori un faktori. Katra brūce, izņemot aseptisku operācijas brūci, ir inficēta, jo ievainojuma brīdī tajā iekļūst infekcija. Pirmajās 6 līdz 12 stundās brūcē iekļuvušie mikroorganismi nevairojas, bet pielāgojas videi, to slimību izraisošās īpašības neizpaužas. Tomēr jāatceras, ka izplūdušās asinis, kā arī bojātie audi ir laba vide mikroorganismiem, un, ja brūce nav laikus apkopta un pārsieta, tā drīz vien var sastrutot.

Izplūdušās asinis, kā arī bojātie audi ir laba vide mikroorganismiem, un, ja brūce nav laikus apkopta un pārsieta, tā drīz vien var sastrutot.

Bez tam vēlāk var pievienoties papildu infekcija no apkārtējās vides — ādas, apģērba, augsnes u.c. Tāpēc ikvienu brūci nepieciešams apkopt pirmo 6 stundu laikā, kad mikroorganismus iespējams iztīrīt no tās mehāniski. Vēlāka brūces dzīšana atkarīga no vispārējās un vietējās organisma reakcijas. To nelabvēlīgi ietekmē vispārējs novājināts organisms, vitamīnu trūkums, cukura diabēts, anēmija, vielmaiņas traucējumi. Liela nozīme ir audu asinsapgādei un audu bojājuma raksturam. Laba asins piegāde ievainotajam apvidum paātrina brūces dzīšanas procesu, piemēram, brūce galvā un kaklā dzīst ātrāk. Griezta brūce ar gludām malām dzīst ātrāk nekā brūce ar saplosītām malām.
Brūces dzīšanai izdala trīs fāzes, un līdz pilnīgai sadzīšanai var paiet pat vairāk kā gads!

Iekaisums. Iekaisuma fāzē organisms cīnās ar mikroorganismiem un citiem antigēniem, kas pa bojāto vietu nokļūst audos. Sākumā aktīvi darbojas neitrofili, kas fagocitē baktērijas. Pēc tam galvenā loma pieder makrofāgiem, kas fagocitē neitrofilu atliekas un citus bojājuma produktus, kā arī izdala hemotakses un augšanas faktorus.

Proliferācija. Apmēram ceturtajā dienā sākas otrā fāze — bojājuma pamatnē sāk veidoties granulācijas audi. Daloties bojājumam blakus esošajām epidermas šūnām, veidojas fibroblasti, kas sekmē brūces malu savilkšanos, un reizē ar to notiek brūces epitelizācija. Limfocīti un keratinocīti sintezē dažādus augšanu stimulējošus faktorus.

Reģenerācija. Pakāpeniski, apmēram triju nedēļu laikā granulācijas audus nomaina no saistaudiem sastāvoši rētaudi. Tālāk seko audu pārveidošanās process, kas var turpināties ilgāk par gadu. Atkarībā no ādas bojājuma lieluma tās normālā struktūra atjaunojas daļēji vai pilnīgi.


Traumas gadās… Ko darīt?
Nopietnos gadījumos svarīgi vainu parādīt ārstam, bet ar sīkām sadzīves brūcēm varam tikt galā paši. Un te svarīgi izvēlēties pareizos līdzekļus, lai brūce sadzītu pēc iespējas ātrāk un nepaliktu redzama rēta, tāpēc daudzi speciālisti iesaka izvēlēties līdzekļus, kas satur hialuronskābi. Zinātnieki ir pārliecinājušies, ka hialuronskābe ir viens no svarīgākajiem elementiem, kas aizpilda starpšūnu telpu un tai ir liela loma audu bojājuma dzīšanas procesā. Interesanti, ka visaugstākā hialuronskābes koncentrācija organismā ir jaundzimušiem, kad organismam augot, intensīvāk veidojoties jauniem audiem, ir nepieciešama hialuronskābes klātbūtne. Hialuronskābes nozīme normālā brūces dzīšanā skaidrojama ar tās darbības mehānismiem.

Hialuronskābe brūces virsmā iedarbojas divējādi: pirmkārt, kontrolējot iekaisuma procesu, otrkārt, aktivizējot reģenerācijas procesus.

Tika novērotas atšķirības starp brūces dzīšanu auglim embrionālā periodā un pieaugušam cilvēkam. Izpētot šos atšķirīgos procesus, tika konstatēts, ka būtiski atšķiras hialuronskābes daudzums auglim, augļūdeņos un pieaugušiem. Un hialuronskābe būtiski ietekmē brūces dzīšanu. Hialuronskābe kavē limfocītu adhēziju brūces virsmā un mazina iekaisumu, jo tieši iekaisuma reakcijas trūkums skaitās viena no embrionālās brūču dzīšanas pazīmēm. Hialuronskābe arī  aktivizē kolagēna sintēzi. Uzskata, ka hialuronskābe saista augšanas faktorus, kas ietekmē šūnu augšanu un diferenciāciju. Tādā veidā hialuronskābe brūces virsmā iedarbojas divējādi: pirmkārt, kontrolējot iekaisuma procesu, otrkārt, aktivizējot reģenerācijas procesus. Rezultātā pie augstas hialuronskābes koncentrācijas brūce sadzīst, neatstājot rētas.

Par "Bionect"
"Bionect" produktu galvenā aktīvā viela ir hialuronskābe, tāpēc tie ietekmē visas brūces dzīšanas fāzes. "Bionect" sērijā ir trīs produkti — "Bionect" krēms, marles pārsēji un "Bionect Silverspray".
"Bionect Silverspray" ir izsmidzināms pulverveida brūču pārklājums vietējai lietošanai, kura sastāvā ir hialuronskābes nātrija sāls (HS) un koloidālais sudrabs. Hialuronskābe ir bioloģisks polisaharīds (glikozaminoglikāns), kas izplatās lielākās daļas audu starpšūnu vidē, kur saista lielu daudzumu ūdens un pat zemā koncentrācijā veido viskozu, hidratētu gēlu. Brūces dzīšanas procesā hialuronskābe nodrošina ūdenī šķīstošu vielu molekulu ātru difūziju un šūnu migrāciju. Koloidālā sudraba, klātbūtne novērš mikrobu iekļūšanu pārklājumā un uztur brūces vidi brīvu no papildu eksogēnajiem baktēriju avotiem. Pateicoties "Bionect Silverspray" īpašajam sastāvam, eksudāti veido vidi, kas veicina dabisko dzīšanas procesu un nodrošina efektīvu barjeru pret mikrobu iekļūšanu. Preparāts paliek vietā, kur uzklāts, un to neietekmē brūces malu stiepšanās. "Bionect Silverspray" ir pirmā palīdzība pie apdegumiem, nobrāzumiem, noberzumiem, grieztām brūcēm, jo koloidālajam sudrabam, kas ir tā sastāvā ir plaša spektra pretmikrobu iedarbība un hialuronskābei ir dzīšanas procesus veicinoša un rētu mazinoša iedarbība. Tas paredzēts īslaicīgai vietējai aprūpei tūlīt pēc traumas un būtu noderīgs ikvienas ģimenes mājas aptieciņā.

Reklāma
Reklāma


"Bionect" marles pārsēji ir 10x10cm lieli kokvilnas pārsēji piesūcināti ar krēmu, kura galvenā sastāvdaļa ir hialuronskābe. Hidrofīlisko īpašību dēļ tie uztur mitru brūces vidi, apgādā ar ūdeni vidi ap šūnām un starp tām, tādējādi vecinot šūnu migrāciju. "Bionect" marles pārsēji piemērotāki plašu (nobrāzumu, donora un pēcoperācijas brūču, pirmās un otrās pakāpes apdegumu, vaskulāras un metaboliskas izcelsmes čūlu un izgulējumu) ādas kairinājumu un bojājumu ārstēšanai. Īpaši tie paredzēti akūtu un hronisku brūču  pārklāšanai un mitras brūces vides nodrošināšanai, tādējādi pasargājot no noberšanas un izžūšanas. Pie sāpošām brūcēm tie nodrošina patīkamu dzīšanu, jo "Bionect" marles pārsēji nepielīp brūcei.


"Bionect" krēms ir lokālai lietošanai paredzēts preparāts, kura galvenā sastāvdaļa arī ir hialuronskābe. "Bionect" ir ūdens bāzes krēms paredzēts ādas kairinājumu un bojājumu ārstēšanai, uzklājot to tieši uz problemātiskās zonas. Krēmu var izmantot pēc saules apdegumiem vasarā, jo hialuronskābe pārklāj ar plānu aizsargkārtiņu nervgalus un mazina sāpes, kairinājumu, kā arī dziedē pārsauļotu ādu. Krēms ātri iesūcas, neatstājot spīdumu uz ādas un traipus uz drēbēm. "Bionect" krēmu lieto arī kā mitrinošu krēmu novecot sākušai ādai, jo hialuronskābe ir kā ādas pildviela, kas piešķir tonusu un elasticitāti. Tās koncentrācija organismā ar gadiem mazinās un tas vizualizējas kā grumbiņas, krunciņas un arī gļotādu sausums. Protams, ir arī citi ādas novecošanās faktori, šis process ir komplekss, bet liela loma ir tieši hialuronskābei.

Tomēr galvenais uzdevumsizvairīties no traumām
Bērni, dzīvojoties pa āru, iegūst vairāk sasitumu, nobrāzumu, kukaiņu un dzīvnieku kodumu. Arī pieaugušie nav pasargāti no traumām — pārsauļotiem pleciem, dažādiem griezumiem un plēstām brūcēm. Tāpēc vērts pārdomāt par dažādiem drošības pasākumiem, īpaši, ja tas attiecas uz bērniem. Mājās ir jārada vide, kur bērns var brīvi pārvietoties. Padomā par to, vai kantaino kafijas galdiņu var aizvietot ar apaļu vai ovālu. Ja tu vari kādu gadu izdzīvot bez žurnāla galdiņa, ievērojami samazinās risks, ka bērns bieži sasitīs savu galvu, rāpjoties zem tā. Ja nevar atrisināt šīs problēmas, iegādājies uzliktņus asajām malām. Paseko, lai teritorija ap kamīnu būtu droša, un zīdainim nebūtu pieejama. Tas pats attiecas uz sildītājiem, karstiem radiatoriem — tie ir jānorobežo, lai pasargātu bērnu no apdedzināšanās.

Bērnu vārtiņi ir lielisks risinājums gadījumiem, ja telpās ir vietas, kurām nav durvju, kā arī trepes, kur ir vairāk kā divi pakāpieni.

Ja mājās ir boilers, parūpējies, lai, atverot krānu, pa to tecētu silts, nevis verdošs ūdens. Tas ļaus izvairīties no applaucēšanās. Bērnu vārtiņi ir lielisks risinājums gadījumiem, ja telpās ir vietas, kurām nav durvju, kā arī trepes, kur ir vairāk kā divi pakāpieni. Visdrošākie vārtiņi ir no plastmasas ar stingriem, viengabalainiem paneļiem. Nepērc tādus vārtiņus, kas ir veidoti kā akordeons, tie ir aizliegti daudzās valstīs, jo rada risku, ka tajos iesprūdīs bērns. Spēļlaukumu ierīcēm un to daļām, balstiem un stiprinājumiem jābūt mehāniski izturīgiem un stabiliem, tiem jāiztur paredzētās lietošanas slodzes nesalūstot un nedeformējoties. Rotaļlietu šķautnēm, izvirzījumiem, auklām, trosēm un stiprinājumiem jābūt izveidotiem un konstruētiem tā, lai lietotāju risks gūt fiziskas traumas saskarē ar tiem būtu minimāls.

Vecākiem obligāti jāpārbauda, lai spēļlaukumā nav asu smaiļu un malu. Tāpat jāpārliecinās, ka šūpoles, slidkalniņi un citas ierīces nerada krišanas risku, īpaši vai nav atklātas betona daļas, koka izvirzījumi un akmeņi.

Praksē gan negadījumi galvenokārt ir saistīti ar kritieniem bērnu uzvedības dēļ (īpaši šūpolēs). Vecākiem obligāti jāpārbauda, lai spēļlaukumā nav asu smaiļu un malu. Tāpat jāpārliecinās, ka šūpoles, slidkalniņi un citas ierīces nerada krišanas risku, īpaši vai nav atklātas betona daļas, koka izvirzījumi un akmeņi. Māci bērnam un ievēro pats — pret svešu suni jāizturas piesardzīgi. Pat, ja suņa saimnieks apgalvo, ka šis ir nekaitīgākais radījums pasaulē. Suns ir un paliek dzīvnieks, bet dzīvnieks nav prognozējams. Kaut vai rotaļu veidā iemāci bērnam nokrist zemē, pievilkt kājas sev klāt un ar rokām apsegt galvu. Brīdī, kad suns skrien virsū, tas ir glābiņš, jo šādā pozā esošam cilvēkam īsti nav kur ar zobiem aizķert.