Kā bērniņam likvidēt ugunszīmi?

Mazulis piedzimis ar izteiktu ugunszīmi – Portvīna traipu. Noskaidrojam, kad ir piemērotākais vecums, lai to likvidētu, kādas metodes tiek izmantotas un ar kādiem riskiem jārēķinās.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jautājums:

„Esmu jauna māmiņa savai mazulītei Danielai, šobrīd viņai ir divi mēnesīši. Meitiņa piedzima ar ugunszīmīti uz sejas (tā ir izteikta pa vienu sejas pusīti), tā nav hemangioma, bet Portvīna traips (tā man teica dakteri). Bijām vizītē pie daktera Ģīļa un pie dakteres Roznieces. Dakteris saka – to var sākt likvidēt no 2-2,5 mēnešu vecuma, bet daktere savukārt uzskata, ka jānogaida līdz pusgadam-gadam, tad var to sākt likvidēt ar lāzera palīdzību. Man ir jautājums, kad tad īsti jāsāk ugunszīme likvidēt un kādi parasti ir rezultāti?” vaicā kāda portāla mammam.lv/tetiem.lv lasītāja.

Konsultē „Veselības centra 4” dermatoloģe Lauma Valeine.

„Nevus flammeus” jeb Portvīna plankumi ir iedzimti asinsvadu bojājumi (malformācija). Tie visbiežāk parādās uz sejas, kakla, taču tos var sastapt uz visa ķermeņa, arī gļotādās. Šie veidojumi rodas no esošu asinsvadu pastiprinātas paplašināšanās. Vairākumā gadījumu šie veidojumi ir attīstības anomālija un nav saistāmi ar iedzimtību.
Bieži plankumi ir vienpusēji, taču to izmēri var svārstīties no pāris milimetriem līdz pat tam, ka tie nosedz visu locekli (kāju, roku). Portvīna plankumi ir ādas līmenī, ar neregulārām, izplūdušām robežām, krāsa var būt no sārtas līdz purpursarkanai.
Jo terapiju ātrāk uzsāk, jo mazāk laika tas paņems, un jo terapeitiskais efekts būs labāks. Pirmkārt, jāņem vērā, ka, jo mazāks ir bērns, jo mazāka ir viņa sejiņa, attiecīgi mazāks ir arī apstrādājamās ādas rajons. Bērnam augot, palielināsies arī Portvīna traips. Otrkārt, lielai daļai pacientu ar gadiem konstatē vizuālā defekta progresiju. Ja sākotnēji portvīna plankums ir līdzens, ar laiku tā virsma var kļūt piepacelta, ar bruģakmenim līdzīgu reljefu. Divām trešdaļām pacientu līdz piecdesmit gadu vecumam attīstās hipertrofija – veidojums ar gadiem kļūst tumšāks. Pasaulē Portvīna plankumus rekomendē likvidēt līdz bērns sasniedz gada vecumu. Tāpēc, atbildot uz māmiņas uzdoto jautājumu, var sacīt, ka abiem dakteriem ir taisnība, jo terapiju bērnam var uzsākt kā divu mēnešu, tā pusgada vecumā. Svarīgi vien, lai ārstēšana tiktu uzsākta līdz bērns sasniedzis gada vecumu.

Ja sākotnēji portvīna plankums ir līdzens, ar laiku tā virsma var kļūt piepacelta, ar bruģakmenim līdzīgu reljefu.

Kā darbojas lāzers?
Terapijai izvēlas divas metodes: Intensīvi pulsējošās gaismas jeb IPL ierīci (viļņu garums 517-590 nanometri) vai Neodīmija lāzeri (1064 nanometri). Abas metodes ir drošas, abas likvidē patoloģiskos asinsvadus, tikpat kā neskarot apkārtējos veselos audus. Nepieciešamas apmēram piecas sešas procedūras, kuras veic vidēji reizi mēnesī. Parasti pēc procedūras apstrādājamais laukums maina krāsu no sārtas uz zilgani pelēcīgu. Vidēji mēnesis nepieciešams, lai apstrādātie asinsvadi uzsūktos un kļūtu nemanāmāki. Ar katru procedūru traips kļūst arvien nemanāmāks.
Tomēr jāapzinās, ka jebkurai terapijai ir blaknes, retos gadījumos pastāv arī rētošanās risks. Tāpēc vispirms parasti veic proves procedūru mazā ādas laukumiņā un tad skatās, kāda ir individuālā ādas reakcija uz to.
Pēc procedūras var būt arī novērojamas blakus parādības – plankums paliek tumšāks, rodas virspusēja krevele kā pie virspusēja apdeguma.
Vēl vecākiem jārēķinās, ka retos gadījumos uz ādas redzamās asinsvadu malformācijas var kombinēties ar dažādām iedzimtām orgānu patoloģijām, un šajos gadījumos ārstēšana nepieciešama kompleksa. Ja portvīna traips atrodas uz sejas, sejas nerva acs atzara atrašanās vietā (tuvu acīm), šī patoloģija ir saistīta ar ipsilaterālo glaukomu. Tāpēc, lai izslēgtu šo patoloģiju, der pakonsultēties ar bērnu acu ārstu.  

Reklāma
Reklāma

Jebkurai terapijai ir blaknes, retos gadījumos pastāv arī rētošanās risks. Tāpēc vispirms parasti veic proves procedūru mazā ādas laukumiņā un tad skatās, kāda ir individuālā ādas reakcija uz to.

Ar ko jārēķinās vecākiem?
Procedūra ir sāpīga (sajūtas ir kā durstot ar adatiņu), tāpēc jārēķinās, ka mazulis raudās. Procedūra ilgst apmēram 5-10 minūtes. Arī pēc tās apstrādātais ādas rajons būs jūtīgs, tāpēc nevar gaidīt, ka bērns uz to nereaģēs. Pēc procedūras jālieto dziedējošs krēms, bērniņu var mazgāt, bet nav ieteicams vannot. Tas tāpēc, ka skarto vietu nav ieteicams ne slapināt, ne sildīt. Ja procedūras tiek veiktas vasarā, bērns nedrīkst uzturēties saulē, jo šādi var rasties pigmenta plankumi. Ja bērns uzturas laukā, jālieto saules aizsargkrēms.


Zināšanai!
* Kapilāru malformācijās (KM) ietilpst dziestošie kapilāru plankumi un portvīna plankumi. Īstenās KM (nedziestošie plankumi) sastopami trim no 1000 jaundzimušajiem, tos sastop vienādi bieži abiem dzimumiem, vairākumā gadījumu plankumi ir atsevišķi (sporādiski), bet sastop arī iedzimtus gadījumus.
* KM pēc dzimšanas viegli var sajaukt ar nobrāzumu vai sārtu plankumu, kas dzemdībās radies traumas rezultātā.
* Plankumi var būt nelieli un labi norobežoti vai plesties pa visu locekli (roku, kāju) vai skart daļu sejas.
* Tūlīt pēc piedzimšanas plankumi var būt tumši, purpura krāsā, bet tiem ir tendence izbalēt pirmajās dzīves nedēļās.
* Jaundzimušiem var konstatēt paaugstinātu hemoglobīna daudzumu asinīs.
* Patoloģijas gaita ir atkarīga no lokalizācijas, traipi, kas parādās uz sejas centrālās daļas un kakla mugurpusē bieži izdziest. Šie veidojumi tiek saukti par enģeļa skūpstu, tādējādi raksturojot to labo dabu. Pretēji šiem labdabīgajiem „ dziestošajiem” plankumiem, nedziestošie jeb tā saucamie portvīna plankumi bērnam augot var kļūt tumšāki no sārta uz violetu, zilganu, tāpat šie veidojumi  var būt saistīti ar zemākguļošo mīksto audu sabiezēšanu (hipertrofiju).