Strauji palielinājies saslimušo skaits ar rota vīrusa infekciju

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā ievērojami pieaudzis pacientu skaits, kuri sūdzas par augstu ķermeņa temperatūru, vemšanu un caureju, vienlaikus saglabājoties arī augstam augšējo elpošanas ceļu saslimšanu skaitam. Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā pagarinājies pacientu gaidīšanas laiks, līdz ar to slimnīcas personāls aicina pacientus un viņu vecākus uz situācijas izpratni.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) ir gatava bērniem sniegt nepieciešamo medicīnisko palīdzību, tomēr stacionārā vajadzētu ārstēt tikai tos bērnus, kuriem slimība norit smagā formā vai ir liels risks nopietnām komplikācijām. Pirms vēršanās pēc palīdzības Neatliekamās palīdzības nodaļā pacientam pilnīgi noteikti būtu jākonsultējas ar ģimenes ārstu, veicot izmeklējumus un saņemot nepieciešamo ārstēšanu. BKUS mikrobioloģijas laboratorijā 2011. gada pirmajos divos mēnešos konstatētas 356 rotavīrusa pozitīvas fēču kultūras, kas salīdzinot ar 2010.gada pirmajiem diviem mēnešiem ir vairāk nekā 300%.

Rotavīrusa infekcijas laikā bērni sirgst ar vemšanu un caureju, līdz ar to tiek strauji zaudēts šķidrums. Pati vemšana un caureja nav bīstama, bet gan tieši zaudētais šķidruma daudzums. Caureja un vemšana — var ilgt līdz pat 7 dienām, tā bērnam izraisot smagu šķidruma zudumu, kas var būt bīstami bērna veselībai. Lai aizvietotu zaudēto šķidrumu un nodrošinātu bērna organisma rehidratāciju, bieži ir nepieciešams bērnu ievietot slimnīcā.

BKUS pediatre dr. Vija Rimša iesaka stingri ievērot personīgās higiēnas noteikumus, bieži un rūpīgi mazgāt rokas, nevest neveselus bērnus uz pirmskolas vai skolas iestādēm vai nodarbībām un sabiedriskiem pasākumiem, nodrošināt pietiekamu šķidruma daudzumu, kā arī regulāri uzkopt un vēdināt telpas.

BKUS infektologs doc. Ilze Grope saka: "Rotavīrusi ir ļoti infekciozi un var dienām ilgi dzīvot uz dažādiem priekšmetiem, piemēram, uz bērna grabuļa. Tie ļoti viegli izplatās sabiedriskās vietās. Rotavīrusa infekcija īpaši bīstama ir zīdaiņiem, jo pirmo reizi ar to saslimst tieši mazi bērni, vecumā no 6 - 36 mēnešiem. Līdz sešiem mēnešiem saslimstība ir neliela, jo pārsvarā bērniņi ēd mātes pienu un tādejādi ir aizsargāti pret šo infekciju. Apmēram pusgada vecumā daudzas māmiņas samazina barošanas daudzumu un sāk apmeklēt dažādas sabiedriskās vietas, līdz ar to iespēja saslimt strauji pieaug. Biežāk saslimšana ar rotavīrusa infekciju vēroja vecumā no 1-3 gadiem. Tieši pirmā saslimšana parasti noris vissmagāk."

Primārā profilakse ir vakcinēšanās. Atšķirībā no daudzām citām vakcīnām, rotavīrusa vakcīna ir jālieto iekšķīgi — mutē jāiepilina pilieni. Tāpat kā visas vakcīnas, rotavīrusa vakcīna rada organisma imunitāti pret infekciju, gan nenodrošinot simtprocentīgu aizsardzību pret rotavīrusa infekcijām. Pētījumu rezultāti norāda, ka bērniem, kuri saņēmuši vakcināciju, 96% gadījumu neattīstās smaga vai vidēji smaga slimības gaita, 87% gadījumu vispār tiek pasargāti no simptomātiskas rotavīrusa infekcijas attīstības un 100% gadījumu samazinās ārstēšanās nepieciešamība slimnīcā.

 

Reklāma
Reklāma

Diemžēl vakcīna pret rotavīrusa infekciju šobrīd nav iekļauta valsts apmaksāto vakcīnu kalendārā. Taupības dēļ vakcīnas segšana no valsts līdzekļiem atlikta uz vairākiem gadiem. Tiesa gan, šobrīd vakcīnu var iegūt par 25 % lētāk. Par vakcīnas pirmo devu jāmaksā pilna summa, bet par otro tiek pielāgota 50 % atlaide, tādejādi kopējās abu vakcīnu izmaksas ir Ls 60.

Svarīgi! Bērnu var vakcinēt tikai līdz sešu mēnešu vecumam!


Informāciju sagatavoja Romēna Namniece, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja