"Probiotics-ratiopharm" lieliem un maziem (organisma iekšējai harmonijai)

Pirmās nojausmas  par probiotiķu (labo baktēriju) labvēlīgo ietekmi uz cilvēka organismu radās 20.gadsimta sākumā. Šajā laikā krievu zinātnieks Iļja Mečņikovs pētīja labās un sliktās baktērijas un izteica domu, ka būtu lietderīgi zarnās kaitīgos mikroorganismus aizstāt ar labvēlīgiem.

Publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto

Viņš novēroja, ka cilvēkiem, kuri savā uzturā lietoja daudz skābpiena produktus, bija laba veselība. Skābpiena produkti satur pienskābes baktērijas, kuras nomāc patogēno baktēriju attīstību. Probiotiku pētījumi turpinās nepārtraukti un noteikti arī turpināsies, jo labo mikroorganismu ir ļoti daudz, bet to izpēte tikai sākuma posmā. Neviens no pasaules zinātniekiem vēl nespēj pateikt ar pilnu pārliecību, noteikti kādas un cik jālieto probiotikas. Šis vēl ir nākotnes jautājums, lai to precizētu. Tomēr jau ir atklātas, ļoti svarīgas, labvēlīgas cilvēka veselībai, probiotiku iedarbības:

  • Pret diareju-antibiotiku, rotavīrusa, klostrīdiju izraisītu un ceļotāju caurejas gadījumā, kā arī ķīmioterapijas rezultātā.
  • Normalizē zarnu eliminācijas procesu, sekmē regularitāti.
  • Saista nitrātus no pārtikas (tā kavē kancerogēno vielu veidošanos).
  • Samazina kancerogēno fermentu (azo un nitroreduktāzes) aktivitāti.
  • Samazina kaitīgo vielmaiņas produktu koncentrāciju.
  • Ietekmē imunoloģiskos procesus (paaugstina fagocītu, makrofāgu un limfocītuaktivitāti). Kuņģa-zarnu trakta mikroflora ir nopietna imūnās sistēmas daļa.
  • Kavē eksogēnā holesterīnā uzsūkšanosKavē endogenā holesterīna sintēzi.
  • Uzlabo laktozes asimilēšanu (svarīgi pie tās nepanesības.
  • Sekmē kalcija,(minerālvielu), vitamīnu absorbciju.
  • Sintezē vitamīnus, fermentus, organiskās skābes, nomāc kaitīgo baktēriju augšanu.

Lai probiotikas spētu veikt pilnvērtīgi šīs funkcijas, tām jāsaglabā līdzsvars ar nelabvēlīgo mikrofloru. Ja kādu iemeslu dēļ šis līdzsvars zūd, tas jācenšas atjaunot. Jūtamākie un redzamākie mikrofloras līdzsvara zuduma simptomi:

  • caureja;
  • pastiprināta gāzu veidošanās zarnās;
  • diskomforts un sāpes vēderā;
  • vemšana;
  • aizcietējumi.

 

Reklāma
Reklāma

Pirmkārt, jānovērš faktori, kas to izraisīja, ja nepieciešams, jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu, kā un ar kādiem līdzekļiem panākt pozitīvu, efektīvu rezultātu. Kā izvēles preparātu var ieteikt  probiotikas - piemēram, pienskābās baktērijas saturošus līdzekļus (ar optimālo aktīvo baktēriju KVV (koloniju veidojoša  vienība) daudzumu). Šādas probiotikas Latvijas aptiekās piedāvā dažādi zāļu ražotāji, lai iegādātos piemērotāko, noteikti jākonsultējas ar zinošu speciālistu.
Vācu medikamentu ražotājs Ratiopharm 2009.gada septembrī  pievienoja, jau esošajam Latvijas aptiekās Probiotics+B ratiopharm, jaunu  pienskābo baktēriju  produktu, Probiotics-ratiopharm.
Probiotics-ratiopharm ir piecu veidu probiotisko baktēriju  saturošs
produkts (L.bulgaricus,L.acidophylus,B.lactis,B.breve,Steptococcus thermophylus) ar pietiekamu baktēriju dienas devu vienā paciņā (5x109 KVV) gan pieaugušiem, gan bērniem.
Zāļu forma - pulveris paciņā ar persiku garšu,(jāuzglabā istabas temperatūrā un tādēļ ērti paņemams līdz izbraukumos). To drīkst lietot bērniem jau no zīdaiņa vecuma un pieaugušiem.
Pulveris ir lietojams gan tīrā veidā, gan arī pie ēdiena, vai dzēriena. Bērniem ieteicams izšķīdināt ūdenī un izdzert pa malciņam.
Probiotics-ratiopharm efektīvi novērš vēdera darbības traucējumus (caureju, pastiprinātu gāzu veidošanos un uzkrāšanos, aizcietējumus u.c.).
Lai saglabātu „organisma iekšējo harmoniju” nepietiek tikai ar probiotikām,  ir jācenšas ievērot arī citi nosacījumi. Piemēram, jālieto pilnvērtīga, sabalansēta, daudzveidīga pārtika. Jācenšas ievērot veselīgs dzīves veids(fizisks un psiholoģisks), fiziskās aktivitātes( soļošana, skriešana, dejošana, vingrošana u.c.) atbilstoši vecumam, iespējām, laikam un vislabāk svaigā gaisā).

Labu veselību vēlot - Ratiopharm. www.probiotiki.lv

/REKLĀMAS PROJEKTS/


Literatūra
1. Collins M.D., Gibson G.R. Probiotics, prebiotics, and synbiotics: approaches for modulating the microbial ecology of the gut//Am J Clin Nutr 1999; 69 (suppl): 1052S-7S.
2. Gibson G., Wynne A., Bird A. Microflora of the intestine. In: Encyclopedia of Human Nutrition. / Ed. Sadler M. J Acad Press, 1999; 2: 1282-1289.
3. Gibson G.R., Collins M.D. Concept of balanced colonic microbiota, prebiotics and synbiotics. Probiotics, other nutritional factors and intestinal microflora. Nestec Ltd., Vevey, Switzerland. 1998.
4. Hanson L.A., Yolken R.H. Probiotics, other nutritional factors, and intestinal microflora. Nestle Nutrition Workshop Series. Volume 42. 1999.
5. Hoffmann R.M., Kruis W. Probiotika und Präbiotika – eine Renaissance? Internist 2002. 43: 1400-1406.
6. Macfarlane G.T., Cummings J.H. Probiotics and prebiotics: can regulating the activities of intestinal bacteria benefit health?//BMJ 1999; 318: 999-1003.
7. Mihailova J. Probiotiķu imūnmodulējošās īpašības//Jums, Kolēģi. 2001. Nr.7.
8.Prof.Danilāns A .Zarnu mikroflora//Doktus.2008.
9.. Rāmniece V. Skābpiena produkti – probiotikas//Jums, Kolēģi. 2001. Nr.8.