Divi sātīgi sautējumi no Karpatu puses, kur tos galdā ceļ tieši vasaras svelmē

Šīs sātīgo sautējumu receptes ir aizgūtas no Ukrainas, no Karpatiem, kur arī vasarā galdā ceļ sātīgus sautējumus un sacepumus, kuros bez gaļas noteikti ir paprika – svaiga, konservēta vai malta – un bieži vien arī pašu siets siers.

Vasarai piestāv arī karsts gaļas sautējums.

FOTO: Shutterstock.com

Vasarai piestāv arī karsts gaļas sautējums.


Cūkgaļas un lečo sautējums
Vislabāk šis sautējums garšo ar lečo no pašu gatavotajiem rudens krājumiem, taču noder arī tā dēvētās vīriešu zaptes un citi dārzeņu konservi, kas gatavoti ar tomātiem un papriku.


6–8 personām
1,5–2 stundas pagatavošanai

Nepieciešams:
1 kg cūkgaļas mīkstuma
2 burkas (0,5 l) paprikas lečo
4 sīpoli
2 tējk. garšvielu maisījuma hmeli suneli (var aizstāt ar timiānu, rozmarīnu, pētersīļiem u. c.)
eļļa cepšanai
sāls, malti melnie pipari

Pagatavošana: 
1. Gaļu sagriez nelielos gabaliņos. Nomizotus sīpolus sagriez četrās daļās, pēc tam šķēlītēs.
2. Katlā sakarsē eļļu un uz straujas uguns apcep gaļu no visām pusēm. Pieber sīpolus un apsautē caurspīdīgus.
3. Pievieno lečo ar visu šķidrumu un pielej tik daudz ūdens, lai pārklātu gaļu un paprikas gabaliņus. Pieber garšvielas.
4. Uzliec vāku un uz lēnas uguns sautē, līdz gaļa mīksta. Ja pietrūkst šķidruma, pielej vēl ūdeni.

 

Kartupeļu un gaļas sacepums
Tā kā produktu ir diezgan daudz, ieteicams cept lielā, bet lēzenā veidnē, lai kārtas vienmērīgi izcepas. Ja šķiet, ka ir par sausu, var pieliet dažas karotes ūdens.

4–6 personām
1 stunda 20 minūtes pagatavošanai

Reklāma
Reklāma


Nepieciešams:
1 kg kartupeļu
500 g maltās gaļas
250 g jāņusiera
250 ml skābā krējuma
100 g rīvēta cietā siera
150 ml tomātu mērces
3 sīpoli
3 tējk. maltas saldās paprikas
sakapāti zaļumi
eļļa
sāls


Pagatavošana: 
1. Kartupeļus nomizo un sagriez plānās šķēlītēs. Nomizotus sīpolus sakapā. Jāņusieru sagriez smalkos gabaliņos. Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 grādiem.
2. Pannā sakarsē eļļu, ieliec malto gaļu un maisot cep aptuveni 10 minūtes. Pievieno papriku un sāli, kā arī divas trešdaļas tomātu mērces.
3. Ieeļļotā sacepumu veidnē liec kartupeļu šķēlīšu kārtu un apzied ar krējumu. Virsū klāj gaļas un sīpolu kārtu, uzber jāņusiera un rīvētā siera kārtu. Turpini, līdz produkti izlietoti un virspusē būtu kartupeļu kārtiņa. Apzied ar atlikušo tomātu mērci un pārkaisi sieru.
4. Liec krāsnī un cep aptuveni 45 minūtes. Pārkaisi ar zaļumiem.

 

Avots: žurnāls "100 Labi Padomi", Jauns.lv

 

Sastāvdaļas