Sklandrauši ar kartupeļu un burkānu pildījumu

Tu noteikti zini, ka sklandrauši ir sens latviešu ēdiens. Bet vai kādreiz esi tos gatavojis? Nav nemaz tik grūti, cik varbūt šķiet!

Sklandrauši ir saukti arī par žograušiem, burkānraušiem un spēkraušiem! Foto no grāmatas Ēdieni Latvijā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sklandrauši ir saukti arī par žograušiem, burkānraušiem un spēkraušiem! Foto no grāmatas "Ēdieni Latvijā".

 

 

Sastāvdaļas mīklai: 

450-500 g rupjo rudzu vai kviešu miltu, 

50 g cūku tauku vai sviesta, 

200 ml ūdens, 

ēdamkarote cukura, 

sāls, 

1 ola pārziešanai.

 

Kartupeļu pildījumam: 

250 g kartupeļu,

25 ml piena, 

15 g sviesta, 

sāls.

 

Burkānu pildījumam: 

400 g burkānu, 

Reklāma
Reklāma

50 g cukura, 

25 g skābā krējuma, 

2 olas, 

15 g kviešu miltu, 

sāls.

 

Gatavošana: 

Miltus izsijā uz galda virsmas un vidū izveido bedrīti. Saplucina taukus vai sviestu, pielej siltu ūdeni, kurā izšķīdināts cukurs un sāls, tad samīca stingru un labi veltnējamu mīklu.

 

Mīklu izveltnē 2-3 mm biezā plāksnē, izspiež diametrā 10 cm lielus riņķus un krokojot uzloka 1,5 cm augstu maliņu. Liek uz cepamās formas. Katrā mīklas aplī iepilda kartupeļu pildījuma masu, virs tās liek burkānu pildījuma masu, pārziež ar sakultu olu un 200 °C temperatūrā cep 10-15 minūtes, līdz virspuse apcepusies zeltaina, bet mīkla ir sausa un kraukšķīga.

 

Kartupeļu pildījumam nepieciešamos kartupeļus nomizo un novāra sālsūdenī, ūdeni nolej, kartupeļus izberž caur sietu, pielej uzvārītu pienu, pievieno sviestu un visu samaisa.

 

Burkānu pildījumam paredzētos burkānus novāra ar visu mizu, nomizo un izberž caur sietu. Biezenim pieber sāli, cukuru, pievieno skābo krējumu, olas, miltus un visu samaisa. 

Sklandraušus var cept arī tikai ar viena veida - kartupeļu vai burkānu pildījumu.

 

Recepte no Zvaigzne ABC izdotās Lolitas Šelvahas grāmatas "Ēdieni Latvijā" 

 

Sastāvdaļas