Rauga mīkla bez ierauga

Uzcept plātsmaizi nav sarežģīti, ja esi draugos ar rauga mīklu Tātad mīklu izveltnē centimetra biezumā cepamplāts lielumā, ieklāj to plātī, pagaidi, kamēr mīkla vēlreiz uzrūgst, tad apzied ar sakultu olu un klāj virsū sagatavotos produktus: rabarberus, ābolus, dažādas ogas, biezpienu. Nereti augļus un ogas pārkaisa ar drumstalām, tā vienkāršu plātsmaizi pārvēršot bagātīgā. 

FOTO: Inga Akmentiņa-Smildziņa

 Gatavošanas laiks kopā ar uzraudzēšanu – 1 stunda 30 minūtes

 

Sastāvdaļas:

250 ml piena

500 g miltu

100 g margarīna vai sviesta

50 g augu eļļa

3 ēdk. cukura

25 g rauga

naža gals malta kardamona

 

Reklāma
Reklāma

Gatavošana:

1. Raugu sadrupini un pārkaisi ar divām ēdamkarotēm cukura. Rūpīgi samaisi. Ik pēc 5 minūtēm atkal apmaisi, lai raugs vienmērīgi izšķīst. 

2. Bļodā ielej pienu, pieliec nedaudz sāls, ēdamkaroti cukura, kardamonu un ieplucini sviestu vai margarīnu. Sildi uz nelielas uguns, visu laiku maisot, kamēr sviests vai margarīns izkusis. Raugies, lai piens neuzvārās! Optimālā karsēšanas temperatūra ir 40 ºC! Strauji kuļot, tievā strūklā ietecini eļļu. Noņem katliņu no uguns un atdzesē šķidrumu līdz 30 ºC. Nepārtraukti maisot, iesijā šķidrumā pusi miltu un ielej izšķīdināto raugu. Kad raugs vienmērīgi iemaisījies mīklā, pakāpeniski turpini likt klāt miltus. Mīklai kļūstot biezākai, sāc to intensīvi mīcīt, pa saujai pievienojot atlikušos miltus. Mīci mīklu 10 minūtes, kamēr tā atlīp no rokām un no trauka sienām. 

3. Savel mīklu bumbulī, pārkaisi ar miltiem, pārklāj ar drāniņu un noliec uz 30 minūtēm siltā vietā, lai uzrūgst. Pēc 30 minūtēm viegli atspied mīklu uz leju, lai iziet liekā ogļskābā gāze, atkal pārklāj ar drāniņu un ļauj rūgt vēl 25 minūtes. Gatavo mīklu liec uz mīklas dēļa, kas nokaisīts ar miltiem.

 

 

 Avots: Žurnāls 100 labi padomi 2012/5

 

Sastāvdaļas