Pieci svarīgi padomi, kā pareizi uzbriedināt želatīnu

Pieci svarīgi padomi, kā apieties ar želatīnu, lai saželētu gan auksti, gan silti ēdieni.

FOTO: Unsplash.com

Ar želatīnu neizdosies sastindzināt ēdienus, kas gatavoti no svaigiem kivi, ananasiem, mango, papaijas un vīģēm.

1. Vissvarīgākais nosacījums – želatīnu nedrīkst sakarsēt līdz vārīšanās temperatūrai! Ja želatīnu uzvāra, tas zaudē savas īpašības.
 

2. Pamatprincips – lai saželētu 500 ml šķidruma, ir vajadzīgas 6 plāksnītes vai 1 paciņa (10 g) želatīna. Želatīna plāksnītes atdala citu no citas un atsevišķi (lai nesalīp) iemērc aukstā ūdenī uz 5–10 minūtēm. No uzbriedušajām plāksnītēm ar roku viegli izspiež lieko ūdeni. 1 paciņu malta želatīna iemaisa 6 ēdamkarotēs auksta ūdens un atstāj, lai briest kādas 5 minūtes.
 

3. Lai saželētu auksti ēdieni, uzbriedināto želatīnu iepilda mazā katliņā vai panniņā un maisot silda, līdz tas pilnībā izšķīst (to var arī iepildīt pavārnīcā un turēt virs karsta ūdens peldes). Tālāk – lai izlīdzinātu temperatūras starpību, remdenajā izkausētajā želatīnā iemaisi pāris karotes auksta ēdiena. Pēc tam šo maisījumu iejauc pārējā aukstajā ēdienā. Ja neizlīdzinās temperatūras starpību, siltais želatīns aukstajā ēdienā izveidos kunkuļus.
 

4. Lai saželētu silti ēdieni, uzbriedināto želatīnu pievieno siltajam ēdienam un maisa, līdz tas izkūst.

Reklāma
Reklāma

 

5. Ja izmanto šķīstošo želatīnu (ir nopērkams arī šāds produkts), to nevajag īpaši briedināt.
 

Ņem vērā!

● Ar želatīnu neizdosies sastindzināt ēdienus, kas gatavoti no svaigiem kivi, ananasiem, mango, papaijas un vīģēm.