Kā ātri un garšīgi izmantot kokosriekstu pienu no kārbas - četras receptes

Par kokosriekstu pienu reizēm maldīgi uzskata bālgano šķidrumu, kas skalojas kokosrieksta iekšienē. Patiesībā kokospiens ir pavisam kas cits, varētu pat sacīt, mākslīgi pagatavots produkts, toties ļoti iecienīts un plaši izmantots.
Kokosriekstu piens ir neatņemama Āzijas virtuves sastāvdaļa.

FOTO: Shutterstock.com

Kokosriekstu piens ir neatņemama Āzijas virtuves sastāvdaļa.

To iegūst no kokosrieksta baltā mīkstuma, ko kopā ar ūdeni sasmalcina biezenī un pēc tam izkāš vai izspiež caur smalku sietiņu vai audumu. Rezultātā top maigs, aromātisks, pienīgs un ļoti garšīgs šķidrums, bez kura nav iedomājama Taizemes un citu Dienvidaustrumāzijas tautu virtuve.

Pie mums nopērkams gan kokosriekstu piens skārda kārbiņās, gan krēms paciņās. Faktiski piens no krēma atšķiras vienīgi ar biezumu, tas ir, ūdens daudzuma un kokosriekstu mīkstuma attiecību.
 

Banāni ar kokosriekstu pienu

2 nomizotus banānus sagriez ½ cm biezās šķēlītēs. Katliņā sakarsē 400 ml (1 kārba) kokospiena, pieber 3–5 ēdk. cukura, šķipsniņu sāls un uzvāri. Katliņu noņem no uguns, ieber banānus un ļauj vismaz 5 minūtes ievilkties. Var ēst gan siltu, gan atdzesētu, gan kā piedevu saldējumam, piemēram, vaniļas.
 

Rīsi ar kokospienu

Katliņā uzvāri 1 l piena, iemaisi 1½ ēdk. sarkanās karija pastas, pievieno 1 sakapātu sarkano čili pāksti, 3 ēdk. zivju mērces un 1 tējk. malta koriandra. Pielej 300 ml kokospiena, uzvāri un ieber 600 g nolobītu garneļu. Ļauj 3 minūtes ievilkties. Pārkaisi ar sakapātām koriandra lapiņām.
 

Reklāma
Reklāma

Ķirbju zupa ar kokospienu

Katlā sakarsē 3 ēdk. eļļas un viegli apcep 2 sakapātas ķiploka daiviņas un sadrupinātu kaltētu čili pāksti. Pievieno 700 g gabaliņos sagriezta ķirbja, 400 ml kokospiena, 600 ml dārzeņu buljona un šķipsniņu sāls. Dažas minūtes pasautē, tad visu sakul un uz nelielas uguns turpini sautēt vēl 15 minūtes. Pielej 4 ēdk. citrona sulas un pārkaisi ar sakapātiem lociņiem.
 

Karstā šokolāde ar kokospienu un čili

Tasītē ielej 50 ml, bet katliņā – 100 ml piena. Pielej vēl 100 ml kokospiena un uzkarsē. Krūzē pienam pievieno 1½ tējk. kakao pulvera, 1½ tējk. cukura, kripatiņu sāls un šķipsniņu čili piparu. Samaisi un iejauc karstajā pienā. Ielej lielā tasē un izrotā ar putukrējumu un rīvētu šokolādi.