Bērnu ārsts V.Valdmanis: Mazliet par bērnu barošanu

„Es nevaru barot mazo ar krūti savas veselības dēļ, ar ko man sākt piebarot bēbi?” „Bērnam seši mēneši. Ar ko un kā sākt piebarot?” „Kurš mākslīgais maisījums ir labāks?” „Kad bērniņam var sākt dot pienu?” Šie un citi jautājumi nomoka ne vienu vien māmiņu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Māmiņai nav piena
Diemžēl tā mēdz gadīties, ka jaunā māmiņa tūliņ pēc dzemdībām kādu iemeslu dēļ nevar barot mazuli ar krūti. Pēc būtības risinājums ir vienkāršs — vajag atrast kādu citu māmiņu, kura savu bērnu baro ar krūti. No vienas puses, tas var likties diezgan šokējošs aicinājums, bet no otras puses — „piena māmiņu” pakalpojumiem ir meklējamas dziļas vēsturiskas saknes. Šis ir veids, kā mazulis tiktu pie mātes piena vismaz reizi dienā. Un, kā zināms, tas ir daudz veselīgāks un ieteicamāks par dažādiem, kaut arī maksimāli mātes pienam tuvinātiem maisījumiem, nemaz nerunājot par tīra govs piena izmantošanu.


Govs piens — labi vai slikti?
Ja runājam par natīvu (tīrā veidā vai tumes sastāvā) govs pienu, tas no bērna ēdienkartes līdz gada vecumam jāizslēdz. Govs piens ir barība teļiem, nevis cilvēkiem. Diemžēl padomju laikā daudzām mammām nebija iespējas tikt pie kvalitatīviem piena maisījumiem, esošie bija nekvalitatīvi, un bieži mazuļiem ieteica govs piena tumes, kā dēļ bērniem bija lielas problēmas — alerģijas un diatēzes smagā formā. Par laimi, tādas mūsu dienās vairs nevar redzēt. Tajā pašā laikā govs piens ir maigākais piens, ko iegūst no dažādiem dzīvniekiem. Piemēram, kazas piena lietošana saistās gan ar risku saslimt ar ērču encefalītu, gan ar bērnam neatbilstīgu sastāvu. Pieļauju, ka tas ir veselīgs tikai pieaugušam cilvēkam. Kazas pienā ir atšķirīga olbaltumvielu struktūra, salīdzinot ar govs pienu, tāpēc, lai to varētu lietot uzturā, jābūt labi „nobriedušam” kuņģa un zarnu traktam.


Kazas piena lietošana saistās gan ar risku saslimt ar ērču encefalītu, gan ar bērnam neatbilstīgu sastāvu. Pieļauju, ka tas ir veselīgs tikai pieaugušam cilvēkam.

 

No kā gatavo piena maisījumus?
Vairākums piena maisījumu tiek gatavoti uz govs piena bāzes, bet ar to arī līdzība ar govs pienu beidzas. Modernie maisījumi ir gatavoti pēc tehnoloģijām, kuras pārvērš grūti sagremojamo govs piena olbaltumu bērnam pieņemamā formā, ir pat maisījumi, kuri satur fragmentētu olbaltumu, kas bērnam ir gana optimāls, un tam ir ļoti zems alerģijas risks. Ir arī maisījumi, kas vispār nesatur govs pienu, tie parasti ir gatavoti uz sojas bāzes. Šeit īpaši gribas izcelt gan Humana, gan Semper maisījumu sērijas.


Pieaugušo cilvēku ēdiens
Pienāk brīdis, kad mazulis ir gatavs sākt ēst dažādus dārzeņus, augļus, vēlāk arī gaļu. Un te māmiņai jānoskaņojas, ka bērna agrīna ēdināšana nav pielīdzināma restorāna ēdienkartei. Bērnam atšķirībā no pieauguša cilvēka nevajag censties mainīt vai ļoti dažādot ēdienu. Citiem vārdiem sakot, mazulim ēdiens neapnīk. Ja bērns pirmo nedēļu ir ēdis ķirbju biezeni, tas nenozīmē, ka otru nedēļu jādod, piemēram, kartupeļi. Sākot piebarot ar nākamo dārzeni, to atkal sāk dot niecīgā daudzumā un, tikai pārliecinoties, ka mazulim tas patīk — gan tiešā, gan pārnestā nozīmē —, nākamā dārzeņa daudzumu palielina.

Reklāma
Reklāma

Mazulim ēdiens neapnīk. Ja bērns pirmo nedēļu ir ēdis ķirbju biezeni, tas nenozīmē, ka otru nedēļu jādod, piemēram, kartupeļi.


Jāpiebilst, ka tiek turpināts dot iepriekšējo dārzeni un jaunais tikai tam „piebiedrojas”. Ja līdz gada vecumam ir vēlme kaut ko mainīt bērna ēdienkartē, jārīkojas pēc tiem pašiem principiem, kā no jauna sākot. Piemēram, ja sākumā tika dota tītara gaļa un tā tiek mainīta pret truša gaļu, tad trusis jādod tāds pats maziņš gabaliņš kā tītara gaļa pašā sākumā. Tad šo mazo kripatiņu ar laiku pieaudzē līdz atbilstīgam apjomam. Un nevar tā, ka, piemēram, deva tītara gaļu 50 gramus, tad pēkšņi tās vietā dod tādu pašu daudzumu truša gaļas.


Speciālisti mēdz teikt: bērns jāpieliek pie „kopējā katla” tikai pēc gada vecuma sasniegšanas, kad turpinās dinamiska un aktīva bērna attīstība — bērns sāk staigāt, nostiprinās mugurkauls un visa kaulu sistēma. Ja pret kādu produktu parādās alerģija, piemēram, bērns saņem divu dārzeņu maisījumu, bet pievienots trešais, kas izraisa alerģiju, tad jāpārtrauc dot visus šos produktus. Un tad viss jāsāk no jauna. Diemžēl ar produktiem nereti ir tā, ka uz vienu noteiktu alerģijas mehānisms tiek „palaists” — bērnam parādās alerģija arī no produktiem, no kuriem līdz tam nebija. Mēdz teikt, ka alerģiski ir visi, piemēram, oranžie augļi, bet aizmirst, ka Latvijā stipri alergēni var būt ķirbis un burkāns. Tas nozīmē, ka bērna ēdināšana prasa pacietību, tāpat pacietība un zināšanas vajadzīgas arī problēmu gadījumos, te līdzēt var jūsu ģimenes ārsts un citi speciālisti. Nevajadzētu paļauties tikai uz interneta padomiem un/vai bērna uztura iepakojuma aprakstu.
 

Autors: Valērijs Valdmanis, bērnu ārsts