Ārsti aicina svētku brīvdienās apraudzīt sirmgalvjus, kas dzīvo vieni

Pašlaik katru dienu Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā nonāk vismaz viens novārdzis sirmgalvis, kas vairākas dienas savā mājoklī bezspēcīgi nogulējis uz grīdas, jo pēc kritiena paša spēkiem nav jaudājis piecelties.

Austrumu slimnīcas ārsti aicina svētku laikā apciemot tuviniekus un paziņas, kas ir cienījamā vecumā un dzīvo vieni, vai vismaz piezvanīt, lai pārliecinātos, ka viss ir kārtībā.

FOTO: Shutterstock.com

Austrumu slimnīcas ārsti aicina svētku laikā apciemot tuviniekus un paziņas, kas ir cienījamā vecumā un dzīvo vieni, vai vismaz piezvanīt, lai pārliecinātos, ka viss ir kārtībā.

 

Diemžēl netrūkst gadījumu, kad bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušais, vecais cilvēks tiek atrasts par vēlu un viņu vairs nav iespējams glābt. Austrumu slimnīcas ārsti mudina svētku brīvdienās apciemot cienījama vecuma tuviniekus un paziņas, kas dzīvo vieni, vai vismaz piezvanīt, lai pārliecinātos, ka viss ir kārtībā. 

 

Gada nogales svētku brīvdienās ik gadu šādu gadījumu skaits ievērojami pieaug. Tas saistīts ar to, ka šajā laikā, kad skolēniem ir brīvdienas, ģimenes ar bērniem bieži dodas uz laukiem vai ārzemēm, bet par vecmāmiņām, vectētiņiem un citiem cienījama vecuma radiniekiem, baudot atpūtu un svinot svētkus, nereti piemirst. 

 

Iemeslu, kādēļ vecs cilvēks saļimst uz grīdas un vairs nespēj piecelties, var būt ļoti daudz. Kāds paklūp vai paslīd un krītot gūst nopietnu traumu, kas liedz piecelties. Ir daudz hronisku slimību, kas var pēkšņi saasināties un laupīt sirmgalvim spēkus. „Vecam cilvēkam pat parasta saaukstēšanās var beigties ar to, ka viņš bez spēka guļ gultā. Cilvēkam cienījamā vecumā gluži kā zīdainim saaukstēšanās ietekmē ir augsta temperatūra, kas ātri var izraisīt organisma atūdeņošanos un vispārēju vājumu. Ja cilvēks dzīvo viens, viņam nav pat, kas ūdens glāzi pasniedz, tāpēc pat it kā tik nenozīmīga slimība var beigties letāli,” skaidro Austrumu slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs. 

 

Ja vecais cilvēks ir nokritis un nejaudā piecelties, ilgstoša gulēšana mazkustīgi uz grīdas gada aukstajos mēnešos parasti noved pie hipotermijas jeb ķermeņa atdzišanas. Ķermeņa temperatūrai noslīdot zem 35 °C, pasliktinās orgānu sistēmu darbība, bet, ja tā turpina kristies, orgānu sistēmas pārstāj darboties un, ja laikus netiek sniegta medicīniska palīdzība, var iestāties nāve, stāsta Višņakovs.  

Reklāma
Reklāma

 

Ja mājoklī, kur vientuļais sirmgalvis dzīvo, ir malkas apkure, cilvēkam saļimstot uz grīdas, situācija ir pavisam bēdīga, jo, nepiemetot pagales, telpās ātri kļūst vēss. Taču arī centrālapkure nepasargā no nosalšanas, ja sirmgalvis ilgstoši guļ uz grīdas. „Dzīvoklī, kur ir centrālapkure, parasti ir kādi 20 grādi, bet ķermeņa temperatūra, kā zināms, ir vidēji 36,6 grādi. Grīda parasti ir salīdzinoši auksta, un nereti vēl pa kādu spraugu velk caurvējš, tāpēc vecais cilvēks parasti visai ātri atdziest. Ja cilvēks ir mazkustīgs, organisms nevar pietiekamā daudzumā saražot siltumu, lai uzturētu normālu ķermeņa temperatūru,” skaidro ārsts. 

Ja mājoklī, kur vientuļais sirmgalvis dzīvo, ir malkas apkure, cilvēkam saļimstot uz grīdas, situācija ir pavisam bēdīga, jo, nepiemetot pagales, telpās ātri kļūst vēss.

Viens no pēdējiem bijis gadījums, kad kāda kundze, kurai bijis lauzts pleca kauls un tāpēc roka iesieta lakatā, vannasistabā paslīdējusi un nokritusi. Neraugoties uz cienījamo vecumu, sieviete visādi citādi bija pie labas veselības un spēka pilna, taču, tā kā varējusi izmantot tikai vienu roku, pati saviem spēkiem nav tikusi augšā. Mobilais telefons arī, kā par nelaimi, palicis istabā. „Viņa kliedza, kliedza, kamēr vairs nebija spēka. Tā viņa vannasistabā uz aukstām flīzēm bija gulējusi, kamēr, nespēdams viņu sazvanīt, atbrauca dēls, uzlauza durvis un atrada viņu bezsamaņā. Viņas ķermeņa temperatūra jau bija nokritusi līdz 23 grādiem,” stāsta Višņakovs, piebilstot, ka cilvēkus ar tik smagu ķermeņa atdzišanu ne vienmēr izdodas glābt, taču kundzei laimējies.  


Austrumu slimnīcas ārsti aicina svētku laikā apciemot tuviniekus un paziņas, kas ir cienījamā vecumā un dzīvo vieni, vai vismaz piezvanīt, lai pārliecinātos, ka viss ir kārtībā. „Cilvēkiem jau bieži vien šķiet – ja vecais cilvēks nezvana un nesūdzas, tad jau viss kārtībā. Kad kaut kas notiek, cilvēks ļoti bieži nemaz nevar piezvanīt,” stāsta Višņakovs. Savukārt vecos cilvēkus, kuri dzīvo vieni, ārsts mudina vienmēr nēsāt līdzi mobilo telefonu, lai vajadzības gadījumā varētu piezvanīt kādam tuviniekam vai neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam.