Pētnieki nosaukuši divas svarīgākās īpašības labai Ziemassvētku dāvanai bērnam

Neraugoties uz uzbāzīgo rotaļlietu reklāmu visos iespējamos medijos, kas mudina vecākus un bērnus izvēlēties košas, spīdīgas un kustīgas rotaļlietas, par labāko dāvanu zinātnieki uzskata to, kas veicina radošumu. Tās nebūt nav ne dārgas, nedz arī ārkārtīgi modernas. Un tomēr, kā izvēlēties visradošāko mantiņu savam lolojumam? 

 Uzdāvinot dāvanu, nesakiet bērnam priekšā, kā vislabāk to izmantot. Ļaujat rotaļlietas pielietojumu izdomāt pašam apdāvinātājam

FOTO: Shutterstock.com

Uzdāvinot dāvanu, nesakiet bērnam priekšā, kā vislabāk to izmantot. Ļaujat rotaļlietas pielietojumu izdomāt pašam apdāvinātājam

Hārvardas profesors Hovards Gārdners, kas pētījis bērnu radošuma un apziņas attīstību vairākus gadu desmitus, radošumu definē kā spēju atrisināt problēmas, radīt priekšmetus vai uzdot jautājumus netipiskā veidā.  Bērni vislabāk mācās, kad izdomā paši, kādas stratēģijas izmantot, lai sasniegtu konkrētu mērķi. Tādējādi, jo jau gatavā rotaļlieta "pateiks" bērnam priekšā, ko darīt, jo radošāk bērns to izmantos. 

Savukārt  psiholoģe Žanna Piāže izstrādājusi konkrētas radošumu veicinošas rotaļlietas pazīmes: 

Pirmkārt, izvēlieties rotaļlietu, kas sastāv no vairākām daļām. Rotaļlietas, kas ir jau saliktas un vienā gabalā, sniedz ļoti maz vietas izdomai. Piemēram, ļoti laba izvēle ir gleznošanas priekšmeti, kosmētika un dažādi kombinējami apģērba gatavi, ja dāvana nepieciešama pusaugu meitenei. Laba izvēle ir arī Lego kluči, tomēr, ja ir iespēja izvēlēties, dodiet priekšroku izvēlieties pamata komplektus, kuros nav pateikts priekšā, kā salikt konkrētu objektu.  

Otrkārt, meklējiet dāvanas, kas paplašinās bērna iespēju iepazīt apkārtni. Piemēram, dienasgrāmatas, kameras, mikrofonus un vai citas ierakstu iekārtas. Ja vēl nespējat izdomāt kādu vērtīgu dāvināmu lietu, sniedziet viņiem pieredzi un emocijas, ko variet pēc tam pārrunāt - dienu jūrmalā, gājienu uz muzeju vai piedzīvojumu parku, biļetes uz teātra izrādi, koncertu vai akvaparku.
 

Reklāma
Reklāma

Uzdāvinot dāvanu, nesakiet bērnam priekšā, kā vislabāk to izmantot. Ļaujat rotaļlietas pielietojumu izdomāt pašam apdāvinātājam un lūdziet paskaidrot ko viņi dara un kādēļ. Bērni vislabāk mācās tad, kad izdomā paši, kādas stratēģijas izmantot, lai sasniegtu iecerēto mērķi.