Atceries par drošību, izmantojot pirotehniku!

Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi atgādina par piesardzību svētkos, īpaši gadu mijā, svētku uguņošanas laikā. Neuzmanīgas rīcības rezultātā nopietni var ciest ne tikai pirotehnikas lietotāji, bet arī līdzcilvēki – salūta vērotāji. 

Ar pirotehniku jābūt ļoti piesardzīgiem!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ar pirotehniku jābūt ļoti piesardzīgiem!

 

Pērn palīdzība sniegta 9 cietušajiem, to skaitā 2 bērniem, kas neuzmanīgas pirotehnikas izstrādājumu lietošanas rezultātā guva nopietnas, lielākoties smagas traumas. Piemēram, sejas un abu acu traumas guva kāds vīrietis, kurš stāvēja tuvu vietai, no kuras izšāva petardi. Savukārt neuzmanīgi un pārdroši rīkojoties ar raķeti, sejas traumu guva kāds 14 gadus jauns zēns, kurš pārliecās pār raķeti, lai paskatītos, kāpēc neizdodas to izšaut. Citā gadījumā raķete nebija stabili novietota, apgāzās un trāpīja netālu stāvošam jaunietim kājās, radot nopietnus apdegumus.

 

Vieglāk cietušajam bija brūces pierē, vēl kādam kājas trauma ar lūzumu. Pārējos gadījumos NMP dienesta mediķi snieguši palīdzību cietušajiem ar dziļiem un plašiem ievainojumiem plaukstās, sadragātiem pirkstiem, pirkstu kaulu lūzumiem, pirkstu amputācijām, sejas savainojumiem ar kaulu lūzumiem, kā arī smagām acu traumām. 
NMP dienesta mediķi atgādina, ka šādas traumas atstāj paliekošas sekas uz turpmāko dzīvi.

 

NMP dienesta mediķu padomi, domājot par pirotehnikas iegādi: 

Reklāma
Reklāma
  • Ja iegādājies pirotehniku, tad tikai veikalos, kur to atļauts pārdot. Nekad neiegādājies pirotehniku „no rokas”– tā var būt nekvalitatīva un nedroša. Nemēģini pirotehniku izgatavot pats!
  • Vienmēr rūpīgi izlasi pirotehnikas lietošanas instrukciju!
  • Raugies, lai pirotehnikas izstrādājumi nenonāk nepilngadīgo rokās. Stāsti bērniem par to, cik nopietnas sekas var būt, ja, lietojot pirotehniku, netiek ievērota lietošanas instrukcija un vispārējie drošības noteikumi.
  • Ja kādu raķeti neizdodas „iedarbināt”, nedrīkst to palaist vēlreiz.
  • Pirotehniku nekādā gadījumā nedrīkst vērst pret sevi vai apkārtējiem. Atceries: raķete var ievainot ne tikai tuvumā esošos, bet arī ielidot māju logos, balkonos un malkas šķūņos un traumēt cilvēkus.

 

Vairāk par drošu pirotehnikas lietošanu informāciju var iegūt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta mājas lapā www.vugd.gov.lv 

 

Kur saņemt palīdzību svētku laikā:
Neatliekamos gadījumos, kad veselības dēļ apdraudēta dzīvība, zvani 113. Citos gadījumos vērsies tuvākajā ārstniecības iestādē vai mediķu padomu brīvdienās un svētku dienās visu diennakti vari saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Elektroniskai sarakstei ar Ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa mediķiem izmanto e-pastu: medkonsultacija@gmail.com vai Skype (lietotājvārds medkonsultācija).