Pašu gatavots Jāņu siers, pīrāgi, vasaras kūka un citi ēdieni Jāņu galdam

Lūk, daži ierosinājumi tavam Jāņu dienas galdam, jo gada īsākā nakts būs pavisam drīz! Savas iemīļotās receptes, kas noderēs arī citām vasaras maltītēm, atklāj sabiedrībā zināmi cilvēki, mammas un tēti.

Jāņu siera pagatavošanai nepieciešams vien lauku piens, citroni, olas, sāls un dilles!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jāņu siera pagatavošanai nepieciešams vien lauku piens, citroni, olas, sāls un dilles!

Siera ritulis ar ķimenēm

LNT ziņu moderatore Ilze Dobele, Krišjāņa (10) un Annas (7) mamma

 

Jāņu vakara sajūtai neiztrūkstošs ir pašas gatavots siers. Ja citi cep pīrāgus, es sienu sieru, jo šķiet, ka tā smarža visvairāk raksturo šos svētkus. Tieši pašas gatavots siers rada īpašu noskaņu. Turklāt tas ir ļoti viegli pagatavojams!

JĀŅU SIERS AR ĶIMENĒM

Sastāvdaļas:

 2 l piena

1 kg biezpiena (vēlams izvēlēties sausāku un no vājpiena)

100 g sviesta

1 olas dzeltenums

Tējk. sāls

Ķimenes

 

Uzkarsē pienu un tajā drupina biezpienu, vienlaikus visu maisot. Katliņā atsevišķi sajauc sviestu, olas dzeltenumu, sāli un ķimenes. Ķimenes pirms tam noskalo! Brīdī, kad piens un biezpiens sāk veidot viendabīgu masu, pievieno sajaukto sviestu, olu un ķimenes. Tad svarīgi, katliņu turot uz uguns, sparīgi maisīt. Liekajam šķidrumam izgarojot, masa kļūst biezāka un veido tā saucamo sierekli. Siers ir gatavs, kad masa atlec no katliņa malām. Svarīgi sieru nepārturēt. Nav jāgaida, kamēr tas kļūs ciets, jo atdzesējot siers jebkurā gadījumā kļūs stingrāks, bet, pārturot uz uguns, tas var kļūt sauss. 

Kad siers gatavs, to liek marlē un veido formu. Var gatavot, piemēram, četrus mazus siera ritulīšus vai vienu lielu. Tas ir katra paša ziņā! Šis siers jau pēc stundas būs ēdams!

 

Ātri pagatavojams Jāņu siers

TV3 ziņu moderatore Agnese Drunka, Friča (12) un Līnas (8) māmiņa

 

Ik gadu Jāņos sienu sieru. Šī man ir ļoti iemīļota recepte, kuru savulaik ir ieteicis arī dietologs Andris Brēmanis. Siers ir ne tikai ļoti ātri pagatavojams, bet tas sanāk arī ļoti gards!

 

 

JĀŅU SIERS AR DILLĒM

Sastāvdaļas:

3 l lauku piena

1 ½ citrona

2 olas

Sāls, dilles (garšvielas var izvēlēties pēc katra gaumes)

 

Liek katliņā vārīties pienu. Kamēr tas notiek, saputo olas, tām pievienojot pašu izvēlētās garšvielas. Es lieku sāli, nedaudz cukuru, rozā piparus, dilles. Kad piens sāk vārīties, tām pievieno sakulto olu un vāra, kamēr šķiet, ka piens kāps pāri katliņa malām. Šai brīdī pievieno no citroniem izspiestu sulu. Visu samaisa un nolej katliņa saturu sietā. Kad sūkalas nolietas, masu liek marlē un ar tās palīdzību izveido siera formu. Tad to liek starp diviem šķīvjiem, lai notek liekais šķidrums.

 

Kreftīgs un ātri pagatavojams pīrāgs

Aktieris Egīls Melbārdis, Gustava (11) tētis

 

Tā kā svētkos parasti man sanāk strādāt, tad nekāda lielā līgošana nesanāk. Visdrīzāk šī iemesla dēļ arī esmu iecienījis ātri pagatavojamus ēdienus. Viens no iemīļotākajiem – kāpostu pīrāgs.

KĀPOSTU PĪRĀGS

Sastāvdaļas:

Kārtainā mīkla (to pērku gatavu)

Galviņa kāposta

2 vārītas olas

1 svaiga ola glazēšanai

 

Sasautē svaigu kāpostu un tam pievieno sakapātas novārītas olas. Ņem kārtaino mīklu un vienu plātnīti ieklāj pannā. Tai pāri kārto izsautētos kāpostus ar olu. Pildījumam virsū klāj kārtaino mīklu un malas aizloka ciet. Mīklu sadursta ar dakšiņu. Kad tas izdarīts, saputo olu un ar to pīrāgu apsmērē. Liek cepeškrāsnī un kad mīkla apbrūnē, tā ir zīme, ka pīrāgs gatavs!

 

Rabarberu dzīres un pīrādziņi

Aktrise Sigita Jevgļevska

Mans līgo ēdiens ir rabarberu maizītes, jo rabarberu taču drīkst ēst tikai līdz Jāņiem, tātad tie jānobauda pēdējoreiz šajos svētkos. Rabarberu maizei neizmantoju rauga mīklu, jo tā jau pēc dienas kļūst cieta un vairs nav tik garšīga. Es gatavoju sviesta mīklu.

RABARBERU MAIZĪTES

Sastāvdaļas:

Mīklai:

150 g sviesta

4 olu dzeltenumi

1 ½ glāze cukura

2-3 glāzes miltu

Paciņa vaniļas cukura

 

Pildījumam:

Rabarberi (jo vairāk, jo skābākas būs maizītes)

4 olu baltumi,

1 ola

Skābais krējums

 

Reklāma
Reklāma

Visas sastāvdaļas samīca viendabīgā masā, nelielu gabaliņu mīklas atdala un ieliek saldētavā. 

Mīklu izveltnē un kārto cepešpannā. Vēlams, lai tā būtu pēc iespējas plānāka. Virsū kārto sagrieztus rabarberus. Tiem pāri nedaudz uzber cukuru, lai maizītes nav pārāk skābas. Sakuļ olu baltumus un veselo olu, pievieno krējumu, cukuru, visu sakuļ un klāj pāri rabarberiem, visu pārkaisa ar kanēli. Ar sakņu rīvi visam pāri pārrīvē saldētavā iepriekš ielikto gabaliņu mīklas un liek cepties!

 

PĪRĀDZIŅI NO ĀTRĀS RAUGA MĪKLAS

Vēl esmu iecienījusi arī pīrādziņus no ātrās rauga mīklas. Tā ir ļoti ātri pagatavojama, un no tās ceptie pīrādziņi un maizītes labi garšo vēl vairākas dienas. 

Sastāvdaļas:

200 g sviesta vai margarīna

1 glāze piena

1/2 paciņa rauga

2 ēd. k. cukura

400 g milti

sāls

 

Raugu sajauc ar cukuru. Citā bļodā sviestu izkausē pienā, pieliek sāli. Kad piens ar sviestu gandrīz atdzisis, bet ir vēl nedaudz silts, tam pievieno raugu ar cukuru un miltus. Visu labi samīca un tur ledusskapī apmēram 20 minūtes. 

Šī mīkla ir feina ar to, ka no tās var cept kā sāļos pīrādziņus, tā saldās maizītes. Ja prasās, kas sāļš, tajos pilda gaļu ar sasmalcinātiem sīpoliem, vai gaļu un sieru, ja gribās ko saldu, pilda tajās magones, kanēli, krējumu ar cukuru.

 

Vasarīgā augļu torte

Aktrise Zane Burnicka, Alises (17), Franča (14) un Ādama (4) māmiņa

 

Pirmo reizi šo augļu torti gatavoju sava vecākā dēla gada jubilejai. Gan Francis, gan recepte dzimuši vienā laikā, proti, 1996.gada jūlijā. Tobrīd šo recepti noskatīju žurnālā Santa, kas, lai arī apbružāts, joprojām ir manā virtuvē! Jo šis gardums manā ģimenē ir ļoti iecienīts! 

 

AUGĻU TORTE

Sastāvdaļas:

Biskvītam: 

krējums       200g

1 ola

100 g cukura

1 glāze (nepilna) milti

2 ēd.k. kakao

 ½ tējk. kanēlis            

1/2 ēdamk. šķīstošā kafija   

½ tējk. sodas

naža gals citronskābes   

 

Pildījumam: 

2/3 l  persiku jogurts          

1/2 kg  dažādi augļi un ogas     

3-4 ēd. k cukurs                           .

 vanilīns

3 ēd. k. Ar kaudzi želatīns                         

Augļi un ogas garnēšanai

 

Olu sakuļ ar cukuru, pievieno kakao, kafiju, kanēli, krējumu, sodu, citronskābi un miltus (es to daru ar mikseri.) Liek ar taukvielām ieziestā veidnē ar noņemamu malu. Cep vidējā karstumā apmēram 20 minūtes. Atdzisušu pārlej ar augļu masu - sagrieztus augļus un ogas iecilājot jau recēt sākušā jogurtā, kuram pievienots cukurs, vanilīns un izšķīdināts želatīns. Aukstumā sastindzina. Garnē ar augļiem un ogām

No augļiem parasti izvēlos persikus un klāt beru mellenes un meža zemenītes. Ir bijušas reizes, kad torte nav padevusies - vai nu biskvīts neuzceļas, vai želatīns nesarecē. Bet garša vienalga ir laba. Tad visi ēd ar lielām karotēm pa taisno no cepamformas!

 

Superrecepte līgotājiem

Režisore Diāna Bērza, Kristera (13) māmiņa

 

Jāņos iemīļota ir manas vecvecmāmiņas MIMIJAS ( īstā vārdā Emīlija Zutis) 

XX.gs. sākuma superrecepte līgotājiem. Tā ir ideāli lietojama arī nākamajā rītā… 

SIĻĶU KRĒMS

Sastāvdaļas:

6 siļķes

¾ glāzes ne sevišķi stipra etiķa

6 olu dzeltenumi

125 g sviesta

2 lieli sīpoli vai 1 mārrutka sakne

1 ēdamkarote sinepes

½ glāze ūdens

cukurs pēc garšas

 

Siļķes labi nomērcē (ja tās ir ļoti sāļas), sagriež gabalos un sakārto traukā.  Etiķi sakuļ ar olu dzeltenumiem, sviestu, sarīvētiem sīpoliem, sinepēm, ūdeni un cukuru. Maisījumu uzkarsē uz uguns. Nevārot, samaisa par krēmu. Kad krēms atdzisis, pārlej to siļķei un izrotā. Vēl labāk garšo, ja sīpolu vietā ņem mārrutkus. 

 

Citāda svinēšana

LTV sporta ziņu žurnālists Uģis Joksts, Gustava Hugo (6) un Stellas Madaras (2) tētis 

 

Būšu atklāts - Jokstu ģimenē sieru nesien, pīrāgus necep un alu nebrūvē. Tas varētu notikt, kad par sevi liks manīt 3.pensiju līmenis. Taču mums ir dažas lieliskas, kā tagad pieņemts teikt, inovācijas Līgo galdam.  

Mūsu ģimenē pieņemts daudz uzmanības pievērst dārzeņiem un to pagatavošanas veidiem. Ja jau reiz grils ir iedegts, tad uz tā Līgo vakarā var likt arī dārzeņus. Mēs vislabprātāk izvēlamies šampinjonus, cukini un papriku. Sagriežam un iemarinējam balzamiko etiķa un olīveļļas marinādē, kurā iejaukti citronpipari, ķiploks, sāls, cukurs un svaigs baziliks. Vakarā to visu liekam uz iesma vai grila stangās un ļaujam ugunij labi apraut. Protams, gribas arī gaļu. Nu jau vairākus gadus Līgo svētkos mūs ir iepriecinājis sievas Aijas brālis Gundars. Viņš vienkārši lieliski sagatavo kupātus. Galvenais nosacījums - marinādei jābūt saldskābai. Ņemot vērā, ka starp mums nav neviena kvēlojošo ogļu aparāta guru, tad kupāti, atšķirībā, piemēram, no cūkas šašlika, grilējot nav „jāauklē”. Dažas minūtes un kupāts ir lielisks. Tas ir ne tikai garšīgs, ļoti sulīgs, viegli pagatavojams, bez problēmām košļājams un gremojams, bet to labprāt izvēlas arī bērni.