Tēva diena: Lielā dārgumu meklēšana

Kuldīgas Pirmsskolas izglītības iestādes „Ābelīte” skolotājas Ilonas Šiles organizētais Tēva dienas pasākums.

FOTO: Mammamuntetiem.lv


Mērķis: ģimenes saišu stiprināšana.
Uzdevumi: 

  • turpināt attīstīt bērna radošumu, gatavojot dāvanu tētim;
  • veicināt tēvu aktīvu līdzdalību pasākuma laikā;
  • izraisīt emocionālu pārdzīvojumu svētku laikā.

Datums: 13.09.2013.
Pasākuma organizēšanas vieta: PII „Ābelīte” teritorija (laukā).
Organizatori: Grupas skolotāja (I.Šile).
Dalībnieki: Grupas skolotājas I.Šile, V.Vētrāja, fotogrāfe K.Šimpermane, 10. grupiņas bērni un tēti.
Pasākuma gaita: 
Tēvi, ģērbti kā pirāti, tiek sagaidīti grupiņā „Putniņi” (sagaida galvenais pirāts – pasākuma organizators), kurā aicināti iepazīties ar dārgumu meklēšanas karti. Visiem ierodoties, pirāti kāpj uz kuģa klāja (sasieti kopā vingrošanas riņķi, skaits atbilstošs dalībniekiem) un kuģo pa kartē norādīto maršrutu, meklējot sarkanu „X” (paslēptie dārgumi), piestājot pie atzīmētām „?” (veicams uzdevums/ pārbaudījums, lai varētu kuģot tālāk).


1. pasākuma daļa.
1. uzdevums. 

Jautājums: Lidmašīnā kas lido ir 500 ķieģeļi. Vienu izmet. Cik paliek?
Pareizā atbilde: 499.
Uzdevums no baltas lapas izgatavot lidmašīnu. Kurš tālāk savu lidmašīnu aizlidinās, saņems pirmo laupījumu dārgumu meklēšanas laikā. Laupījums – ābols iekarināms kaklā, kuru tētis atdos savam bērnam kā iegūto laupījumu.


2. uzdevums.
Jautājums: Kādi 3 soļi ir jāveic, lai ieliktu ziloni ledusskapī?
Pareizā atbilde: Atver ledusskapi, ieliek ziloni, aizver ledusskapi.
Jautājums: Kādi 4 soļi jāveic, lai ieliktu briedi ledusskapī?
Pareizā atbilde: Atvērt ledusskapi, izņem ziloni, ieliek briedi, aizver ledusskapi.
Ilona: „Cik lieli soļi varētu būt zilonim? Cik varētu būt briedim? Speram uz priekšu 3 lielus ziloņa soļus un 4 briežu soļus, ledusskapi līdzi neņemsim.” Attapīgākie gūst laupījumu.


3. uzdevums.
Jautājums: Karalis Lauva taisa svētkus. Tur ir visi zvēri izņemot vienu. Kurš trūkst?
Pareizā atbilde: Briedis. Viņš ir ledusskapī.
Ilona: „Karalis Lauva ar saviem viesiem mēdz svētkos dziedāt vienu jautru dziesmu. Mums noteikti viņa arī ir jāiemācās.” Tēti tiek sadalīti trīs grupās.
1.grupai teksts „SVĒTKI”, 2.grupa saka „AHA, AHA”, 3.grupa – „MAN PATĪK”. Dziesma skan šādi: „Svētki ,aha aha, man patik, aha aha” x2 Turpinājumā tēti tiek mudināti dziedāt šo dziesmu arī kuģošanas laikā. Visi par skanīgajām balsīm gūst laupījumu.


4. uzdevums.
Jautājums: Vecai tantiņai jātiek uz mājām cauri purvam, kurā dzīvo daudz krokodilu. Kā viņa to izdarīs?
Pareizā atbilde: Pāries vienkārši pāri, jo krokodili ir karaļa lauvas svētkos.
Ilona: „Arī mums būs jāiet pāri dēlim, jo apkārt esošajā purvā arī dzīvo daudz krokodilu. Uzdevumu sarežģījot, ejam ar oriģinālām kustībām, kuras nevar atkārtoties.” Visi par paveikto uzdevumu gūst laupījumu.


5.uzdevums.
Jautājums: Tantiņa beigās tāpat ņem nelabu galu. Kāpēc?
Pareizā atbilde: Uzkrita uz galvas ķieģelis!
Ilona: „Vecais triks ar krītošu ķieģeli no lidmašīnas.” Turpina iet dziedot dziesmu: ”Svētki, aha, aha, man patīk, aha, aha”. 
Tēti nonākuši līdz baltam palagam uz kura uzzīmēts sarkans „X”. Dodamies iegūt dārgumus. Bērniem pie apģērba arī piestiprināti X. Ideja, ka mūsu lielākie pasaules dārgumi ir mūsu pašu bērni :). Bērni uzdāvina tētiem iepriekš sarūpētas dāvanas (grāmatiņas ar zīmējumiem un aplicētas bildes ar ideju „ko gribētu uzdāvināt tētim”). Tēti atdod bērniem ābolus, kurus guvuši dārgumu meklēšanas laikā.


2. pasākuma daļa.
Tēti ar bērniem iet rotaļās (organizē Valda):
„Tēti skaita dārgumus” – divas kolonnas (tēti un bērni). Tēvi saka ar cik soļiem bērniem jātuvojas tētiem. Bērniem esot tuvāk bērni mūk, savukārt tēvi ķer savu atvasi.
„Īstens pirāts” – izveidotā aplī tiek mesta bumba viens otram, saucot priekšmetus, kuri raksturo pirātu. Pieminot dārgumus, Ilona vada rotaļu:
„Dārgumu maiss” – mūzikai skanot pa apli tiek padots „dārgumu maiss” (lina auguma maiss, kurā iekšā plastmasas bumbiņas un virve (nākošās rotaļas inventārs)). Mūzikai apstājoties, tas, kuram rokās maiss rāda kustību, kuru pārējie atdarina. Rotaļa turpinās.
Aplūko, kas slēpās „dārgumu maisā”. Turpina ar rotaļu „Mīnu lauks” – ar virvi tiek atdalīti divi laukumi, dalībnieki sadalās divās komandās un nostājas katrs savā laukuma pusē. Krāsainās, plastmasas bumbas izber daļu vienā un otrā laukumā. Mūzikai skanot, komandas met no sava laukuma „mīnas” otrā laukuma pusē. Mūzikai beidzoties, izskata katra komanda cik bumbas ir viņu teritorijā. Uzvara tā komanda, kurai mazāk „mīnas” laukumā. Aplausi atskan uzvarētājiem un rotaļu turpina.
Aicinot pirātus atpakaļ uz jūru, vecāki ņem savus bērnus kukuragā „brauc ar zirgu uz jūru”. Nonākot pie jūras organizē rotaļu „Zivis tīklā”.
Ar „tētmobīli” brauc mājās.


3.pasākuma daļa.
Kristīne Šimpermane (mamma no grupiņas) organizē nelielu foto sesiju pirātiem ar dārgumiem (tēvs ar bērnu) un visiem kopā.
Pasākuma izvērtējums, secinājumi: Organizētā pasākumā vienaldzīgo nebija. Tas iepriecināja kā tēvus un bērnus, tā garāmejošos interesentus, jo tika pasniegts vizuāli krāšņi. Ideja - mūsu vislielākais dārgums ir mūsu pašu bērni, attaisnojās un izdevās iznest kā lielu pārsteigumu. Pasākumu var organizēt dažādu vecumu grupām, pielāgojot piemērotu otro pasākuma daļu.

 

Reklāma
Reklāma

Tēva diena Latvijā ir oficiāli atzīti svētki, un lai stiprinātu šo skaisto, tētiem tik svarīgo svētku svinēšanu, ģimenes portāls „Mammamuntetiem.lv” kopā ar „Laimas šokolādes muzeju”aicina ikvienu bērnudārza grupiņu piedalīties ideju konkursā “Kā mēs sveicam savus tētus”. Konkursa galvenais uzdevums – iesūtīt savu ideju tētu sveikšanā. Iesūtītās ierosmes publicēsim portālā Tēva dienas oficiālajā lapā Tevadiena.lv – kopā saliktas, tās būs iedvesmas avots citiem!

 

BALVAS

Galvenā balvā – iespēja vienai bērnudārza grupiņai doties saldā ceļojumā uz Laimas šokolādes muzeju, kā arī LEGO konstruktoru komplekti!

 

1. vietas ieguvēji (viena bērnudārza grupiņa) balvā saņems ceļojumu uz Laimas šokolādes muzeju Rīgā, Miera ielā 22, saldumus no “Laima”, spēli “Kakao pupiņas ceļojums”, kā arī LEGO konstruktoru komplektus!

2. un 3. vietas ieguvēji balvā saņems saldumus no “Laima”, spēli “Kakao pupiņas ceļojums”, kā arī LEGO konstruktoru komplektus!

KONKURSA NOTEIKUMI

  • Iesūti vismaz vienu ideju ar foto, kā bērnudārzā esat atzīmējuši Tēva dienu vai ar kādu dāvanu esat iepriecinājuši tētus.

  • Idejai nav obligāti jābūt realizētai šajā gadā, tā var atspoguļot arī iepriekšējo gadu svinības.

  • Ja sūtāt ideju dāvanai vai rotaļai, lūgums uzrakstīt nelielu pamācību, kā šāda dāvana gatavojama vai spēle spēlējama, lai to varētu izmantot arī citi Tēva dienas svinētāji.

  • Konkursa darbus sūtiet līdz 15. septembrim (ieskaitot) uz e-pastu redakcija@mammam.lv,audra@mammam.lv vai pa pastu ar norādi “Konkursam”. Adrese: SIA Mammām un Tētiem, Brīvības iela 40-16, LV-1050. (pasta zīmogs 15. septembris).

  • Pieteikumā norādi pirmsskolas izglītības iestādi, grupiņu, bērnu skaitu, kontaktinformāciju.

  • Uzvarētājus noteiksim 21. septembrī.

  • Uzvarētāju noteiks Mammamuntetiem.lv redakcijas un “Laimas šokolādes muzeja” pārstāvju žūrija.

 

Godināsim tētus un stiprināsim Tēva dienas tradīcijas visā Latvijā!