25% tēti atzīst: pārāk maz uzklausu un slavēju savu bērnu

Augustā portāls Mammamuntetiem.lv veica aptauju, kā Latvijā jūtas tēti. Atklājās, ka 25% no aptaujas dalībniekiem atzīst – es pārāk maz uzklausu un slavēju savus bērnus. Kāpēc tēti to dara tik maz, un ko iesākt, lai paslavētu savus bērnus, stāsta psihoterapeite Inese Putniece.

Jārunā par jēdzienu – pietiekami labs tētis. Ikviens vīrietis, kurš ir gatavs mācīties, kā būt par tēti, viņam ir iespēja kļūt par pietiekami labu tēti savam bērnam.

FOTO: Shutterstock.com

Jārunā par jēdzienu – pietiekami labs tētis. Ikviens vīrietis, kurš ir gatavs mācīties, kā būt par tēti, viņam ir iespēja kļūt par pietiekami labu tēti savam bērnam.


Analītiskajā psiholoģijā runāts par jēdzieniem Ego sintoni un Ego distoni, t.i., vai nu es to nesaredzu kā problēmu, pat ja uz to norāda citi, vai es pats par sevi to spēju novērot, apjaušu, ka kaut kas ir problēma, un meklēju risinājumus, kā to mainīt. Tikko Ego sintoni kļūst Ego distoni, parādās trigeris jeb iekšējais kairinātājs, kas liek justies diskomfortā un tas ir pirmais solis uz to, ka cilvēks sāks domāt, kāpēc tas mani nomoka un ko un kā darīt, lai netīkamās sajūtas mazinātu.

 

25% tētu saka, ka par maz slavē savus bērnus
Šie 25% ir tēti, kuri jau ir gatavi kaut ko darīt situācijas uzlabošanai. Viņš apzinās, ka līdzšinējā kārtība un ieradumi viņu līdz galam nepamierina. Daļa no šiem 25% ir tādi tēti, kas, visticamāk, nemaz neprot pateikt uzslavu. Viņi baidās emocionāli atvērties. Ja pacients terapijā sāk stāstīt par savām un bērna attiecībām, kuras nav pārāk labas un veiksmīgas, jautāju, ko tieši dara attiecību uzlabošanai. No atbildes var secināt, ka daudzi vecāki, tai skaitā tēti, kognitīvā līmenī ļoti labi zina, kas būtu jādara un kā būtu pareizi. Bet līdz praktiskajām darbībām viņi nenonāk, jo vienmēr ir kaut kādi attaisnojumi – es esmu noguris, es esmu aizņemts un man nav laika. Taču vienīgais īstais iemesls, kāpēc tas tā notiek, ir bailes. Bail izskatīties smieklīgam, bailes kļūt nesaprastam, bailes tikt atgrūstam, bailes, kā es pats pēc tam ar savām emocijām tikšu galā. Kā tas būs, ka skarbs biznesa vīrietis pēkšņi sāks emocionāli uķināties ar mazuli. Pieaugušam nopietnam vīrietim tādas lietas nepiedien. 

Tētim ir tiesības baidīties un paust savas emocijas. Viņam ir tiesības sev pateikt, ka ir nobijies, noguris, apjucis. Arī viņam ir tiesības pateikt, ka viņš ar kaut ko netiek galā.

No kā tu baidies?
Paliek jautājums – no kā tu baidies, ja vairies paņemt rokās savu bērnu? Es nebaidos, atbild vīrietis. Tad kāpēc tu viņu neņem rokā? Vīriešiem atziņa, ka viņš baidās pats no sevis, no tā, ka bērns var atmodināt tādas jūtas, par kuru esamību bija piemirsis, ir pārsteigums. 
Vēl daļa ir tādu tētu, kuriem ir maz vietas savu bērnu dzīvē. Mammas pārāk aizņēmušas bērna telpu. 

 

Kā iemācīties samīļot bērnu?
Ja iekšēji ir kaut neliela motivācija mainīt savu uzvedības modeli, tad šādas prasmes apgūt ir iespējams, sākot to vienkārši darīt. Tikai no katra paša atkarīgs, vai vēlamo padarīs par esošo. Neviens nav atcēlis bailes, jo jutīsi, kādu lietu darot pirmo reizi. Bet ir svarīgi visu laiku ar sevi iekšēji runāt par to, ka tas tev ir svarīgi un tu to vēlies, ka tev ir būtiski ar bērnu būt kontaktā. Tas ir veids, kā sevi iekšēji motivēt. Tajā brīdī, kad cilvēks sev pasaka, ko vēlas darīt, ir sperts liels solis darīšanas virzienā.

 

Pietiekami labs tētis
Tēti, tāpat kā mammas, saskaras ar problēmu, ka vēlas būt ideāli tēti. Ja neesmu labākais, paeju vispār malā. Tomēr jārunā par jēdzienu – pietiekami labs tētis. Ikviens vīrietis, kurš ir gatavs mācīties, kā būt par tēti, viņam ir iespēja kļūt par pietiekami labu tēti savam bērnam. Arī tētim ir tiesības baidīties un paust savas emocijas. Viņam ir tiesības sev pateikt, ka ir nobijies, noguris, apjucis. Arī viņam ir tiesības pateikt, ka viņš ar kaut ko netiek galā. Labs tētis apzinās, ka ideāls tētis kā galīga vienība pasaulē neeksistē.

 

Nebaidīties no savām jūtām
Labi tēti nebaidās ar saviem bērniem runāt par jūtām un emocijām. 
Runājot par tām, mēs izdarām trīs lietas:

  • Parādam, ka arī tev ir emocijas.
  • Nosauc emocijas vārdā un parādām, ka tās ir svarīgas. Kad tās ir nosauktās, emocijas kļūst par jūtām.
  • Un tad parādi, kā tikt ar tām galā, ja tas ir nepieciešams. 
Reklāma
Reklāma

 

Emociju un jūtu špikerītis
Es jūtu: interesi, gaidas, piesardzību, optimismu, mieru, prieku, ekstāzi, mīlestību, uzticību, sajūsmu, šausmas, bailes, bažas, bijību,  riebumu,  pretīgumu,  garlaicību,  nicinājumu,  kaunu, vainu
Es esmu: izbrīnīts, pārsteigts, apjucis, vīlies, bēdīgs, skumjš, domīgs, nikns, dusmīgs, īgns, pārliecināts, kautrīgs, bailīgs, drošs, izbijies, lepns, laimīgs, bēdīgs, samulsis, noraizējies, apmierināts, priecīgs, jautrs, mierīgs, nervozs, satraukts.


Labs tētis savam bērnam

  • Tu esi labs tētis savam bērnam, ja pavadi kvalitatīvi laiku kopā ar viņiem.
  • Tu esi labs tētis savam bērnam, ja esi ar bērnu emocionāli tuvā kontaktā.
  • Tu esi labs tētis savam bērnam, ja ņemu savu bērnu uz rokām.
  • Tu esi labs tētis savam bērnam, ja ar viņu patiesi sarunājies.
  • Tu esi labs tētis savam bērnam, ja ar viņu spēlējies.
  • Tu esi labs tētis savam bērnam, ja par viņu rūpējies praktiski.
  • Tu esi labs tētis savam bērnam, ja ļauj sajust, ka esi stingrais plecs, uz kuru var atbalstīties un uz kuru var paļauties.
  • Tu esi labs tētis savam bērnam, ja ļauj redzēt savus vājuma brīžus un rādi, kā tikt ar tiem galā.
  • Tu esi labs tētis savam bērnam, ja pildi solījumus.
  • Tu esi labs tētis savam bērnam, ja spēj pateikt ka viņš tev ir svarīgs. 

 

Autore: Marta Bormane, Mammamuntetiem.lv

 

Raksts publicēts par godu Tēva dienai!

Tēva diena katru dienu!” ar šādu saukli ģimenes portāls „Mammamuntetiem.lv” piesaka savus kārtējos ģimenes svētkus par godu Tēva dienai. Šogad, lai godinātu tētus un tēva lomu, ģimenes uz īpašiem svētkiem gaidītas 5. septembrī plkst. 12.00 Vērmanes dārzā Rīgā. Pasākums apmeklējams bez maksas. Svētki tiek rīkoti kopā ar interešu izglītības centru ikgadējo pasākumu „Nāc un piedalies".

Pasākums sāksies ar Tēva dienas dalībnieku kopbildi, kas tiks uzņemta no putna lidojuma, ritma ansambļa "Pulsa efekts" priekšnesumiem, LR Zemessardzes orķestra uzstāšanos un improvizētu kopkori, un visi dalībnieki jau tradicionāli tiks cienāti ar Rūjienas saldējumu. Festivāla programmā paredzēta arī brīvdabas izrāde – „Dirty Deal Teatro” iestudējums „Kā saule gadījās...”, darbosies radošās darbnīcas, kur būs iespēja izgatavot skaistu dāvanu tētim, kā arī gaidāmas dažādas citas sportiskas un aizraujošas aktivitātes. Ieeja ir bez maksas.

Atbalstītāji: Amigo iniciatīva Laimīgām ģimenēm, Silvanols, Inspired

Jaunāko informāciju par Tēva dienas svētkiem meklē šeit: www.tevadiena.lv.