Ko bērnam tādu var dot tētis, ko nevar mamma?

Mammamuntetiem.lv veiktajā aptaujā, kā Latvijā jūtas tēti, 48% aptaujāto tētu atzina, ka sajūt, ka sabiedrība mātes ieguldījumu bērna dzīvē vērtē augstāk nekā tēta. Taču lai bērns izaugtu par veselīgu personību, nepieciešama abu vecāku iesaistīšanās viņa audzināšanā. Tāpēc stereotips, ka viens no vecākiem ir būtisks, ir jāmaina, atzīst psihoterapeite Inese Putniece.

Kur ir pilna ģimene, personības briedums ir daudz izteiktāks, un emocionālā stabilitāte daudz lielāka.

FOTO: Shutterstock.com

Kur ir pilna ģimene, personības briedums ir daudz izteiktāks, un emocionālā stabilitāte daudz lielāka.

 

Tēta miers, bērna labsajūtai
Visbiežāk tieši mamma ir bērna pirmā aprūpes persona, jo tikai mamma var zīdīt savu mazulīti. 
Tēta iesaiste ir būtiska brīdī, kad mamma ir nogurusi ir nepieciešams pārņemt stafeti, uzreiz empātiski pieslēdzoties gan savas partneres, gan bērna vajadzībām. Ar savu vīrieša mieru viņš abus padara mierīgus un apmierinātus, jo bērns uz mammas trauksmi arī būs noreaģējis. Bērnam mammas stress, ja viņa krīt panikā un netiek ar sevi galā, līdzinās iznīcības šausmām. Savukārt tēta miers bērnam parāda, ka tomēr nav vis tik bezcerīgi, kā sākumā izskatījās. Un pamazām bērns iemācās ne tikai izturēt emocijas, kas palīdz mainīt izturēšanās scenārijus. Šajā ziņā partneri viens otru lieliski papildina, iedodot bērnam ideālo programmu – kur viens nevar, otrs var. Kur ir pilna ģimene, personības briedums ir daudz izteiktāks, un emocionālā stabilitāte daudz lielāka. 

 

Mācīt, kas ir labs un slikts
Līdz zināmam vecumam vecāki bērnam pilda ārēja superego funkcijas, kas pasaka, kas ir labi, kas slikti, kas pareizi, kas nepareizi, iemāca pamatvērtības. Mazpamazām līdz edipālā perioda beigām, kas ir aptuveni 6 līdz 7 gadu vecumā, bērns šīs vērtības un dzīves pamatpatiesības intenalizē jeb integrē savā personībā. Tādēļ vecāku būtisks uzdevums ir rādīt piemēru bērnam, kādas ir labas attiecības, jo tās viņš pārnesīs tālāk uz savām attiecībām. 

Tēta miers bērnam parāda, ka tomēr nav vis tik bezcerīgi, kā sākumā izskatījās. Un pamazām bērns iemācās ne tikai izturēt emocijas, kas palīdz mainīt izturēšanās scenārijus.

 

Izturēt konkurenci
Mamma ir pirmā sieviete, ko mīl mazie puiši. Un tētis ir pirmais vīrietis, ko mīl mazā meitene. Savukārt tētis mazajam puikam ir pirmais vīrietis, ar ko indentificēties. Tādēļ tētim ir ārkārtīgi svarīgi savu dēlu pieņemt un izturēt konkurenci. Tas ir liels izaicinājums, kad tētis saskaras ar situāciju, ka mazais puika runā pretī vai iebilst. Vieglākais, ko šādā brīdī darīt – uzšaut pa dibenu un ielikt kaktā. Tas ir stāsts par to, ka tētis dziļi zemapziņā nevar izturēt, ka cits vīrietis viņam runā pretī  un apšauba viņa viedokli. 
Tētim jābūt tādam kā mentoram topošajam vīrietim, izturēt, ka sava dzimuma bērns konkurē.


Arī krusteniski vecāki var iznīcināt savus bērnus. Mamma var ļoti “pielipt” savam dēlam vai tieši pretēji – ļoti ienīst. Ar tēviem un meitām līdzīgi. Tēvs var būt ļoti vardarbīgs pret meitu – fiziski, emocionāli un dažkārt arī seksuāli. Un te var būt divi scenāriji – vai nu bērns atdarina vecāku, vai arī dara pretēji. Ja tētis nav nobriedis kā personība, viņam ir grūti izturēt dēla konkurenci. Tētis pats turas pēdējiem spēkiem un te pēkšņi viens “pa tiešo iebrien” emocionālajā laukā. Lai pats varētu izdzīvot, bērnu atliek iznīcināt. 

 

Reklāma
Reklāma

Autore: Marta Bormane, Mammamuntetiem.lv

 

Raksts publicēts par godu Tēva dienai!

Tēva diena katru dienu!” ar šādu saukli ģimenes portāls „Mammamuntetiem.lv” piesaka savus kārtējos ģimenes svētkus par godu Tēva dienai. Šogad, lai godinātu tētus un tēva lomu, ģimenes uz īpašiem svētkiem gaidītas 5. septembrī plkst. 12.00 Vērmanes dārzā Rīgā. Pasākums apmeklējams bez maksas. Svētki tiek rīkoti kopā ar interešu izglītības centru ikgadējo pasākumu „Nāc un piedalies".

Pasākums sāksies ar Tēva dienas dalībnieku kopbildi, kas tiks uzņemta no putna lidojuma, ritma ansambļa "Pulsa efekts" priekšnesumiem, LR Zemessardzes orķestra uzstāšanos un improvizētu kopkori, un visi dalībnieki jau tradicionāli tiks cienāti ar Rūjienas saldējumu. Festivāla programmā paredzēta arī brīvdabas izrāde – „Dirty Deal Teatro” iestudējums „Kā saule gadījās...”, darbosies radošās darbnīcas, kur būs iespēja izgatavot skaistu dāvanu tētim, kā arī gaidāmas dažādas citas sportiskas un aizraujošas aktivitātes. Ieeja ir bez maksas.

Atbalstītāji: Amigo iniciatīva Laimīgām ģimenēm, Silvanols, Inspired

Jaunāko informāciju par Tēva dienas svētkiem meklē šeit: www.tevadiena.lv.