Grāmatu TOP 15, ko dāvināt tētim Tēva dienā

Laba literatūra būs brīnišķīga dāvana tētim - ar mīļu ierakstu par piemiņu, kopā ar brokastīm gultā vai šūpuļkrēslu, ko piekārt starp ābelēm dārzā. Mūsu TOP 15 - grāmatas dažādām gaumēm. 

Arī tavs tētis ir liels grāmatu lasītājs?

FOTO: Shutterstock.com

Arī tavs tētis ir liels grāmatu lasītājs?

Vismīļākais tētis pasaulē!
Kopā ar tēti ir jautri un droši! Kopā ar tēti var ieturēt maltīti, zīmēt, spēlēt paslēpes, lasīt grāmatas un doties tālākā pastaigā. Mazajiem zvēriņiem tētis ir labākais draugs.
Jauki arlabunakti stāsti, ko lasīt kopā ar tēti.

No vācu valodas atdzejojusi Ieva Tarvida.

Ieskaties: www.zvaigzne.lv

 

 

Naits Ričards: Galma gleznotāja māceklis 
''Glezno, ko redzi, Johan, nevis to, ko domā redzam.'' Šādu padomu Hugo - portretu meistars - sniedz savam māceklim Johanam, vēl nezinādams, ka jaunā Johana talants gleznās atainot patiesību sniedzas tālāk, nekā varam iztēloties... Johanam piemīt vairāk nekā tikai prasme uzgleznot cilvēka dvēseli - viņš spēj to mainīt.
No angļu valodas tulkojusi Arita Piķe.

Ieskaties: www.jumava.lv

 

 

Oidira Ava Olafsdotira: Astoņu ziedlapu roze
''Astoņu ziedlapu roze'' ir grāmata par juteklisku vīrišķību, tēvišķumu, beznosacījumu mīlestību, pašapjausmi, dāsnumu un tiekšanos pēc skaistā. Romāna galvenais varonis Arnljots vēlmē sekot savai patiesajai kaislībai un tikt galā ar visai sarežģīto dzīvi dodas uz ārzemēm atjaunot kāda viduslaiku klostera rožu dārzu. Negaidīta mazās meitiņas un viņas mātes atgriešanās jaunā vīrieša ikdienā viņā raisa vēl nebijušas jūtas un pārdomas par dzīvi, ģimeni un dvēselisko tuvību, kā arī palēnām ļauj apjaust daudzpusīgo tēva lomu. Meistarīgs ceļojums vīrieša domu un jūtu pasaulē.

Ieskaties: www.jr.lv

 

 

Bagātais tētis, nabagais tētis

Grāmata sagraus mītu par to, ka bagāti var kļūt tikai tie, kas daudz pelna, liks vecākiem saprast, ka bērnu izglītošanu naudas jautājumos nedrīkst atstāt skolotāju ziņā, reizi par visām reizēm izskaidros, kas ir aktīvi un kas ir pasīvi un palīdzēs jums mācīt savus bērnus, lai viņi nākotnē sasniegtu materiālo labklājību.

Ieskaties: www.zvaigzne.lv

 

 

Stīvens Hokings: Īsi par manu vēsturi

“Jāņa Rozes apgādā” iznācis pasaulslavenā britu fiziķa un matemātiķa Stīvena Hokinga dzīvesstāsts “Īsi par manu vēsturi” (My Brief History), kurā lasītāji var gūt aizraujošas liecības ne vien par Visuma izpēti un atklājumu pieredzi, bet pirmo reizi ielūkoties arī zinātnieka privātās dzīves aizkulisēs. Grāmata atklāj, kā veidojies, attīstījies un ko izjutis viens no mūsdienu pasaules izcilākajiem prātiem, piedzīvojot gan žilbinošu zinātnieka karjeru, gan smagu slimības nastu. Tā  viņu kopš jaunības piekalusi ratiņkrēslam, tomēr nav bijusi šķērslis, lai ar saviem darbiem iemantotu pasaules slavu, nodibinātu ģimeni, piedzīvotu arī šķiršanos un kaislīgu mīlestību.

Ieskaties: www.jr.lv

 

 

Džeimijs Olivers: 15 minūtes virtuvē 

Mūsu dzīvē ir daudz tādu dienu, kad visu nosaka ātrums, un šeit var ļoti palīdzēt „15 minūtes virtuvē”. Grāmatā iekļautas receptes vienkāršiem, garšīgiem, pilnvērtīgiem, ātri pagatavojamiem ēdieniem, kurus ir patiess prieks ēst un kuri ir piemēroti aizņemtiem cilvēkiem.

„15 minūtes virtuvē” ir grāmata ar attiecīgu noskaņu, un, ja ļausieties tai, tā jūs patiešām aizraus. Tā ir jautra, dinamiska, asprātīga ēdiena gatavošana. Jā, dažas pirmās reizes, iespējams, jūs gatavosiet ēdienu mazliet ilgāk kā 15 minūtes, bet tas ir normāli – nav kur steigties. Šīm jaukajām receptēm ir noteikts ritms, un katrai ir savs pulsējums. Kad jūs to uztversiet un izpratīsiet saīsinājumu un norāžu nozīmi, jūs noteikti spēsiet likt galdā šos ēdienus jau pēc 15 minūtēm. Un, protams, tas ir pa spēkam ne tikai šefpavāram. Šīs receptes ir testējuši dažādi pavāri, sākot no pusaudžiem un pensionāriem un beidzot ar aizņemtiem vecākiem, un viņu atbildēs ir jūtama tā pati sajūsma, kas ir autoram un viņa komandai – daudz pozitīvu izjūtu un entuziasma. Ja to varēja izdarīt viņi, tad to noteikti varat arī jūs!

Džeimijs Olivers: "Receptes esmu pārbaudījis vairākkārt, lai būtu drošs, ka šī grāmata kļūs par jūsu uzticamu kompanjonu, un ceru, ka to novērtēs arī ģimene, kad jūs pagatavosiet kādu no šiem ēdieniem. Domāju, ka grāmata jums patiešām iepatiksies – es pats ar to ļoti lepojos."

No angļu valodas tulkojusi Inga Harmsone.

Ieskaties: www.zvaigzne.lv

 

 

Marks Adamss: Ceļā uz Maču Pikču
Rietumu pasaulē ilgstoši uzskatīts, ka leģendāro Maču Pikču 1911. gadā no jauna atklāja Hairams Bingems III. Viņa ekspedīcija bija ģeogrāfisks detektīvstāsts, kurā Zudušās inku pilsētas meklējumi pārauga aizrautīgā mēģinājumā atrisināt mīklu, kādēļ šī iespaidīgā granīta pilsēta uzcelta tik nomaļā vietā - izolētā kalnu grēdā uz Andu kalnu un Amazones reģiona robežas. Secinājumu lietiskie pierādījumi joprojām pieejami izpētei ikvienam, kura rīcībā ir stipras kājas un garš atvaļinājums. Ceļojumu žurnāla redaktors Marks Adamss nolemj mērot ceļu uz Maču Pikču, sekojot pirmatklājēja pierakstiem, un uzzināt visu patiesību - gan par Bingemu III, gan par sevi. Intriģējoša dāvana ikvienam ceļojumu un atklājumu cienītājam!

Ieskaties: www.jr.lv

 

 

Ādama atgriešanās

Daudzu brīnišķīgu grāmatu autors franciskānis Ričards Rors tiek uzskatīts par vienu no izcilākajiem garīgajiem meistariem mūsdienu pasaulē. „Ādama atgriešanās” ir rakstīta, lai iedvesmotu jauno vīriešu paaudzi atkal sasniegt to, ko nozīmē būt īstam vīrietim, iziet cauri iniciācijas procesam, kuru katra kultūra ir pieprasījusi no tās vīriešiem, un kļūt par vadītājiem plašākā nozīmē. 

Grāmatas autors zina, kādi jautājumi nodarbina vīriešus, arī tos, kurus gadiem ilgi baidāmies izteikt, un sniedz nevis gatavas atbildes, bet rāda ceļu, kuru ejot katrs vīrietis varētu nonākt līdz savai atbildei, kā uzkāpjot kalna virsotnē. Ričards Rors ir gadu desmitus pavadījis, lai izpētītu dažādu kultūru un reliģiju vīriešu iniciācijas tradīcijas, lai varētu palīdzēt atmodināt vīriešos viņu vīrišķīgumu, dziļo garīgumu un izaugsmes potenciālu.Grāmata nepaliek tikai kristīgās teoloģijas robežās, bet atklāj rituālu nozīmi un jēgu ārpus kristietības robežām, parādot universālo, vienojošo visās lielajās tradīcijās, kas centušās palīdzēt veidoties vīrietim. 

Ričards Rors Latvijas lasītājiem raksta: ”Esmu priecīgs un pagodināts, ka šī grāmata ir sasniegusi Latvijas krastus. Ādams ir vīrieša simbols un atgriešanās pie viņa pamatindentitātes ir visu šo iniciācijas rituālu jēga.”

„Būt vīrietim, kas atradis pats sevi, ir pats labākais, kas ar jums var notikt. Un būt sievietei, kurai blakus iniciēts vīrietis, ir skaisti un viegli.” Juris Rubenis

Reklāma
Reklāma

Ieskaties: www.zvaigzne.lv

 

 

Tas ir Dalī

Grāmata par mākslinieka neparasto dzīvi un darbiem ir guvusi atzinību kā “vērtīgs ieguvums jebkurai kolekcijai” (Aestheticamagazine). Bagātīgais vizuālais noformējums to dara īpaši saistošu jauniem, dinamiskiem lasītājiem.
Grāmatā “Tas ir Dalī” mākslas zinātniece Ketrīna Ingrema atklāj mākslinieka dzīvesstāstu vieglā un humoristiskā manierē, vienlaikus sniedzot vērtīgas norādes par viņa ievērojamākajiem darbiem un tajos apslēptajām nozīmēm. Fantāzijas pasaules burvību pastiprina Endrū Reja asprātīgās ilustrācijas par mākslas ģēnija sadzīvi. 

 

 

Metjū Kviks: Šībrīža veiksme 

Sižeta pamatā ir četru savādnieku dzīves stāsti, kur grāmatas lapusēs te dzīslojas kā paralēli izvilkti dzijas pavedieni, te savijas spoži krāsainā kamolā. Par grāmatas galveno varoni apkārtējie domā, ka "viņam viss nav mājās". Visu mūžu nodzīvojis divatā ar māti, viņš ir līdzās arī viņas pēdējos mēnešos un, lai vienīgajam sev tuvajam cilvēkam atvieglotu sāpīgo aiziešanu citā saulē, pamazām pieņem viņas slimības aptumšotā prāta izgudroto realitāti - mātei viņš ir Ričards Gīrs. Un galvenais varonis sāk rakstīt vēstules slavenajam aktierim, stāstīdams par sevi un savām gaitām... No angļu valodas tulkojusi Ilona Bērziņa. Natālijas Kugajevskas mākslinieciskais noformējums. 

Ieskaties: www.jumava.lv

 

 

 

Aleks Popovs: Misija Londonā
Romāns “Misija Londonā” ierauj lasītāju notikumu virpulī, kas risinās Bulgārijas vēstniecībā Lielbritānijā. Spožs sarkasma un groteskas kokteilis, kur sastapsiet augstmaņus, slavenus kinoaktierus, viltus lēdiju Diānu un Viņas Majestāti Anglijas karalieni. Grāmata, kas mudina sekot līdzi spraigiem notikumiem un var likt skaļi smieties.

Ieskaties: www.jr.lv

 

 

 

Vilis Lācis: Pūļa elks 

Edvīns ir jauns vīrietis, kas, nevienam nezinot, trenējas skriešanā un kādās sacensībās visiem par pārsteigumu uzvar un kļūst par jauno Latvijas cerību. Pēkšņā slava jaunietī raisa "zvaigžņu slimību" un viņš novēršas no diviem sev tuviem cilvēkiem - zēna, kas bija vienīgais viņa līdzzinātājs treniņos, un viņa māsas Rasmas, kura klusībā puisi mīl. Iegūtā slava Edvīnu pārvērš - viņš priecājas par bagātu meiteņu uzmanību un atstāj novārtā treniņus, tādējādi zaudē formu un nespēj vairs turēt līdzi citiem sacensībās... 
Aija Andžāne, mākslinieciskais noformējums. 

Ieskaties: www.jumava.lv

 

 

Krietnā kareivja Šveika dēkas pasaules karā

„Padevīgi ziņoju, obrlajtnanta kungs, ka esmu atkal šeit.” Šveiks, vēl uz sliekšņa stāvēdams, raportēja tik sirsnīgi un nepiespiesti, ka virsleitnants Lukašs tūliņ atjēdzās. Kopš tā laika, kad pulkvedis Šrēders bija viņam paziņojis, ka viņš atkal dabūs Šveiku uz kakla, virsleitnants Lukašs domās atlika šo satikšanos. Katru rītu viņš sev sacīja: „Viņš vēl šodien neieradīsies, viņš būs tur kaut ko izstrādājis, un tāpēc viņu vēl paturēs.”

Bet nē! Šveiks ir atkal klāt. Šis krietnais kareivis – īstens patriots, sirsnības un labestības iemiesojums – gatavs smīdināt lasītāju, bet ne tikai... Ne reizi vien nākas padomāt – kas patiesībā slēpjas aiz naivās vientiesības? 

Grāmata sagatavota pēc 1983. gada izdevuma.

Autors: Jaroslavs Hašeks.

No čehu valodas tulkojusi Anna Bauga.

Ieskaties: www.zvaigzne.lv

 

 

Ātrā palīdzība bērnam 

Mazi bērni ir ļoti ziņkārīgi, tomēr viņi neprot pienācīgi izvērtēt apdraudējumu. Ar viņiem bieži notiek visādas ķibeles, viņi gūst dažādus savainojumus.

Tāpēc jāiemācās saglabāt mieru un prast pareizi rīkoties: kā apstrādāt noskrāpētu ceļgalu, ko darīt, ja bērnu sakodis suns vai viņš guvis elektriskās strāvas triecienu?

Šai praktiskajā rokasgrāmatā sniegta plaša informācija par visbiežākajiem nelaimes gadījumiem un akūtajām saslimšanām, par to novēršanas iespējām un kad noteikti jādodas pie ārsta.

Ieskaties: www.jumava.lv

 

 

 

Džeks Londons: Baltais ilknis 

Vīdons Skots ir pārliecināts, ka, darba dēļ pārceļoties no Kalifornijas uz Klondaiku, viņa interesantajai un aizraujošajai dzīvei pienākušas beigas. Taču tas izrādās jauns sākums, jo krustpunktā starp mežonīgo dabu un civilizāciju Vīdonu gaida iepazīšanās ar Balto Ilkni - brīnišķīgu suņa un vilka krustojumu.

Kādā nelaimes gadījumā palīdzot suņukam, Vīdons tiek atalgots ar drauga neizmērojamo uzticību, nelokāmo drosmi, patieso pieķeršanos - lietām, kuras var tikai iegūt, bet ne nopirkt vai izmānīt.

Abiem vēl jāmācās daudz - Baltajam Ilknim vēl jāiemācās mīlestībai atbildēt ar mīlestību, savukārt Vīdonam - saprast dzīvnieku, kurā joprojām bango ''senču aicinājums''.

No angļu valodas tulkojušas Rūta Ezeriņa un Helma Lapiņa. 

Ieskaties: www.jumava.lv