Kas ir Jāņu pundele un kā to izgatavot?

Senos laikos puiši ņēma spaini, kurā bija glabāta darva riteņu ieziešanai, piekrāva to ar sveķainu malku, aizdedzināja un pacēla papuvē garas kārts galā. Šo ierīci sauca par pundeli, pūdeli vai pat raganu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mūsdienās ir jārīkojas mazliet citādi. Nozāģē pēc iespējas garāku taisnu atbilstoša resnuma koku un nomizo vai atrod metāla cauruli. Kārts galā ļoti stipri un atbildīgi nostiprina nedegošu metāla mucveida pamatni. Izvērtē pamatnes spēju noturēt degmateriālus, pagales un birstošas ogles. Pamatnes izvēlē jāņubērni var būt radoši un atjautīgi: te labi noderēs vecas automašīnas riteņa disks (bet ne melnā riepa!), vairs nelietojamas veļas mazgājamās mašīnas centrafūgas bundulis vai kāds cits metāla lūznis. Ja tāda nav pašam, tad apvaicājas kaimiņam. Piekrauj mucveida pamatni ar degmateriāliem un paceļ gaisā. To nedrīkst darīt viens, jāsauc palīgā citi vīri. Pundeles pacelšanu var organizēt pirms vai pēc mucas piepildīšanas un aizdedzināšanas.

1. Ērtāk un drošāk ir pacelt jau piepildītu muciņu, ja kārti nostiprina uz ass starp diviem zemē ieraktiem stabiem. Pundeli paceļ, vieniem spiežot uz kārts brīvo galu un otriem tajā pašā laikā piepalīdzot ar žākļveida kārtīm muciņas galā. Ja pamatne smaga, tad zem tām ap kārti apliek virvi un tās galos ieķeras vīri. Kad pundele pacelta pietiekami augstu, celšanu pabeidz vīri pie auklas galiem. Pundeli var arī atkārtoti nolaist un piepildīt ar kurināmo.

Parasti pundeles kārti dāsni izpušķo ar meitu vītu ļoti garu viju.

2. Vienkāršāk ir pundeles stabu ierakt zemē. Tad to piepilda vai nu pirms pacelšanas, vai izmantojot pieslienamās kāpnes, vai pat ierīkojot speciālus kāpšļus. Pagales līgotāji var mest muciņā no apakšas, bet tas jādara veikli, bez kļūdām. Jau paceltas pundeles aizdedzināšanu var veikt ar degošu lāpu, kas iestiprināta garā kātā, bet muciņas saturam ir jābūt ātri un viegli uzliesmojošam - pat lietus laikā. Tikai filmās veiklie spēj aizdedzināt ar degošu bultu.

3. Vēl var izmantot spaini, ko uzvelk staba galā ar trosi caur staba augšdaļā piestiprinātu trīsi. Tad spaini būs ērti nolaist un atkal uzpildīt, lai pundele degtu ilgu laiku.

 

Reklāma
Reklāma

Parasti pundeles kārti dāsni izpušķo ar meitu vītu ļoti garu viju.

Ja pundeli aizdedzina vispirms, tad no tās uguns aizdedz pārējos ugunskurus.

Atceries! Jebkuras pundeles tuvumā jāuzmana mazi bērni un arī pašam jāsargās no krītošām oglēm!

 

Avots: 3x9 Jāņi. Treideviņi padomi Jāņu svinēšanai. R.: Zvaigzne ABC.