Kas bērnam jāzina par Baltijas ceļu

Šogad aprit 31 gads kopš vēsturiskās demonstrācijas Baltijas ceļš. Izstāsti bērnam, kas tas ir un kāpēc tas bija nozīmīgs notikums Latvijas valsts vēsturē.

Baltijas ceļš: vērienīga demonstrācija, kas tika sarīkota laikmetā bez interneta

FOTO: Shutterstock.com

Baltijas ceļš: vērienīga demonstrācija, kas tika sarīkota laikmetā bez interneta

Kas bija Baltijas ceļš?
Baltijas ceļš bija miermīlīga politiska demonstrācija jeb protesta akcija, ar kuras palīdzību cilvēki Baltijā cīnījās par savu valstu brīvību.

Kā notika Baltijas ceļš?
1989. gada 23. augustā plkst. 19.00 aptuveni divi miljoni Baltijas valstu - Latvijas, Lietuvas un Igaunijas - iedzīvotāju apmēram uz 15 minūtēm sadevās rokās, veidojot cilvēku ķēdi no Tallinas caur Rīgu līdz Viļņai. Dalībnieki pulcējās akcijas norises pilsētās, ciemos vai arī organizēti vai paši ar transportu devās uz tām Baltijas ceļa norises vietām, kur tas vijās cauri mazāk apdzīvotām teritorijām.

Cik cilvēku piedalījās Baltijas ceļā?
Akcijā piedalījās aptuveni divi miljoni cilvēku, bet precīzu akcijas dalībnieku skaitu noteikt nav iespējams, ņemot vērā dažādos informācijas avotus un atšķirīgo dalībnieku skaitu pilsētās un lauku apvidos.

Ko mainīja Baltijas ceļš?
Uzreiz, nākamajā diena, tas valstīm brīvību nedeva, taču tas bija liels un nozīmīgs solis ceļā uz to. Baltijas ceļš pievērsa visas pasaules uzmanību un Baltijas valstis saņēma lielu atbalstu turpmākajiem centieniem atgūt brīvību savās valstīs.

Reklāma
Reklāma

Vai mamma, tētis, vecmāmiņa vai opītis piedalījās Baltijas ceļā?
Pastāsti, kāda bija jūsu ģimenes iesaiste šajā akcijā! Varbūt jūs nemaz nebijāt piedzimuši? Iedomājies - šī akcija tika sarīkota bez interneta un mobilajiem telefoniem!

Avots: www.thebalticway.eu