Latvijā pazīstamas ģimenes svin Starptautisko Ģimenes dienu

Zīmējot, muzicējot un mielojoties ar kūkām, ģimenes ar bērniem, tai skaitā Grēviņu ģimene, TV sejas Agneses Drunkas ģimene, perkusiju meistara Nila Īles ģimene un septiņu bērnu māmiņa Una Gavare ar bērniem Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā atzīmēja Starptautisko Ģimenes dienu, ko organizēja Sabiedrības integrācijas fonds, valsts atbalsta programma „Latvijas Goda ģimenes apliecība „3+ Ģimenes karte”” sadarbībā ar Latvijas vecāku organizāciju "Mammamuntetiem.lv".

Tā top lielformāta glezna Ģimenes fotoalbums. Foto: Artūrs Martinovs

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tā top lielformāta glezna "Ģimenes fotoalbums". Foto: Artūrs Martinovs

Trīs dienas no 13. līdz 15.maijam Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā ikviena ģimene tika aicināta iesaistīties Ģimenes dienai veltītās lielformāta gleznas “Ģimenes fotoalbums” tapšanā. Atklāšanas pasākumā piedalījās arī sabiedrībā zināmas daudzbērnu ģimenes ar bērniem, kam pirmajiem bija iespēja gleznai pielikt savu roku un radošo domu. 
 

“Mēs, pieaugušie, bieži mājam ar galvu un sakām, jā, ģimene ir mūsu lielāka vērtība. Sirdī visi tam nenoliedzami ticam, taču tad paši attopamies, strādājot kārtējās virsstundas. Vai sakot bērnam – tagad es negribu spēlēties, man vajag atpūsties, un tā jau otro nedēļu pēc kārtas. Un tā tālāk. Tāpēc Sabiedrības integrācijas fonds, valsts atbalsta programma „Latvijas Goda ģimenes apliecība „3+ Ģimenes karte”” un Mammamuntetiem.lv aicina savas ģimenes svētku kalendārā iekļaut Starptautisko Ģimenes dienu, ko Latvijā un daudzviet pasaulē atzīmē 15.maijā. Tā ir lieliska diena, lai vēlreiz un vēlreiz pārskatītu, vai es pats pret savu ģimeni izturos kā pret vērtību ne tikai vārdos, bet arī darbos,” stāsta Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa, norādot, ka viens no veidiem, kā stiprināt savas ģimenes attiecības, ir saturīgi kopā pavadīts laiks, piemēram, būt kopā un radoši darboties.
 

Sabiedrības Integrācijas fonda direktore Aija Bauere uzsver, ka vissiltākās atmiņas no mūsu bērnības ir par tiem brīžiem, kuros esam bijuši laimīgi ģimenes lokā. Kopīga dalība sporta spēlēs, dzimšanas dienas svinības, pārgājieni ir tie vienojošie  elementi, kas  paliks mums prātā uz visu mūžu. Šoreiz programmas ietvaros piedāvājām Latvijas goda  ģimenēm apmeklēt Latvijas godu un vērtību - Latvijas Nacionālo mākslas muzeju. Tā bija ne tikai iespēja kopīgi izkrāsot lielo ģimeņu bildi, kopā pamuzicēt, bet arī izstaigāt daudzās izstāžu zāles un iepazīt Latvijas mākslinieku darbus. Esmu pārliecināta, ka bērniem tas paliks ilgi atmiņā un  viņi ar laiku kļūs īsti  Latvijas mākslas pazinēji un cienītāji. 
 

Pasākumā gan muzicējot perkusiju meistara Nila Īles vadībā, gan krāsojot gleznu, darbojās arī septiņu bērnu māmiņa un bloga Mnemozine.lv autore Una Gavare, kura pasākumu apmeklēja ar trīs no savām atvasēm. “Katra diena mums ir ģimenes diena,” smaidot saka Una Gavare un izstāsta, ko viņu ģimenei visvairāk patīk darīt, kad visi ir kopā. “Mums ļoti patīk apmeklēt dabas takas, divreiz gadā dodamies ceļojumos tepat, pa Latviju. Bijām Baskāju takā. Knapi pierunājām bērnus pamēģināt, bet, kas pamēģināja, tad visiem šī jaunā pieredze tik ļoti patika! Esam liela ģimene, un kopā ar visiem septiņiem bērniem kaut kur kopā doties ir grūti - atšķiras vecumi un intereses. Tad nu mēdzam kaut kur doties pa mazākām “porcijām”. Piemēram, šobrīd četri bērni ir Latgalē.”
 

Arī radio balss Toms Grēviņš ar sievu, bloga Viensplusviens.lv autori Lauru par skaistu un svarīgu savas ģimenes tradīciju ieviesuši ceļošanu. “Ceļojumos ārzemēs izslēdzam telefonus,” stāsta Grēviņi. 
 

“Ko mūsu ģimenei patīk darīt kopā? Dresējam bērnus, liekam muzicēt!” smej Nils Īle un piebilst, ka, ja runā nopietni, tad viņu ģimenē mamma Maija ir tā, kura visus “uzkurbulē” uz foršu, kopīgu darbošanos. “Esam sākuši apmeklēt muzejus. Piemēram, ļoti aizraujošs ir Latvijas Dabas muzejs. Tāpat vasarā iepazīstam dabas takas. Pagaidām visi tiešām atpūšamies kopā, arī mūsu tīnis brauc līdzi. Jāķer kopīgi pavadītais laiks, jo bērni tūdaļ būs lieli!” teic Nila Īles ģimene. 


Lielformāta gleznu tapšanā par godu Starptautiskajai Ģimenes dienai Sabiedrības integrācijas fonds, valsts atbalsta programma „Latvijas Goda ģimenes apliecība „3+ Ģimenes karte”” un Latvijas vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv aicinās iesaistīties arī Latvijas novados. 

Reklāma
Reklāma


Ģimenes dienas gleznu radīšana novados:
* 21. maijā Līvānos. Rožupes kultūras namā Mākslas dienas ietvaros “...Vēl ir laiks... ”. Iesaistītās mākslinieces: J. Graubiņa Līvānu Mūzikas un mākslas skolas skolotājas Olga Ļvova un Sandra Vigule. Vairāk informācijas: www.livani.lv
* 28. maijā Jelgavā. Pilsētas svētkos pie kultūras nama. Iesaistītā māksliniece: Kristīne Graudule-Putniece. Vairāk informācijas: www.jelgava.lv.
* 4. jūnijā Liepājā. Pilsētas svētkos Jūrmalas parkā. Iesaistītā māksliniece: biedrības un radošās pilnveides studijas “Mākslas pasāža RADI” vadītāja Ilze Elizabete Rasa. Vairāk informācijas: www.liepaja.lv.
* 4. jūnijā Madonā. Jāņa Simsona Madonas mākslas skolas telpās pilsētas 90 gadu dzimšanas dienas svinību ietvaros. Iesaistītās mākslinieces: Kristīne Šulce un Danute Vēze. Vairāk informācijas: www.madona.lv.

Par Latvijas Goda ģimenes apliecību 3+ Ģimenes karte””:

“Latvijas Goda ģimenes apliecība “3+ Ģimenes karte”” ir valsts veidota atbalsta programma, ko īsteno Sabiedrības integrācijas fonds, daudzbērnu ģimenēm, kas reizē kalpo arī kā apliecinošs dokuments tam, ka ģimenē aug vismaz trīs bērni, to skaitā audžuģimenē ievietoti un aizbildnībā esoši bērni. Par daudzbērnu ģimenes bērnu uzskatāma arī pilngadīga persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tā iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību. Šīs kartes īpašniekiem ir iespēja saņemt atlaides, izmantojot pakalpojumus, kurus piedāvā valsts un privātie uzņēmumi Latvijā. Pieteikties kartei iespējams vietnē “www.godagimene.lv”, sadaļā “Piesakies kartei”.