Svētdien Ģimenes diena. 5 idejas spēlēm un radošām aktivitātēm ģimenes lokā

Latvijā un daudzviet pasaulē 15. maijā atzīmē Starptautisko Ģimenes dienu, un tās mērķis ir pievērst uzmanību ģimenes neatsveramajai nozīmei katra cilvēka dzīvē, kā arī veicināt biežāku laika pavadīšanu kopā ar mīļajiem. Valsts atbalsta programma “Latvijas Goda ģimenes apliecība “3+ Ģimenes karte”” piedāvā 5 aktivitātes ģimenēm, lai šo dienu pavadītu radošā noskaņā.

Laiks, ko pavadīsiet kopā, būs neaizmirstams un aizraujošs gan mazajiem, gan lielajiem.

FOTO: Shutterstock.com

Laiks, ko pavadīsiet kopā, būs neaizmirstams un aizraujošs gan mazajiem, gan lielajiem.

Atmiņā paliekošais no svētkiem, pat ja tos aizvada šaurā ģimenes lokā, parasti ir kāda radoša, aktīva vai cita varbūt līdz šim neizmēģināta nodarbe, kurā iesaistās visa ģimene. Valsts atbalsta programmas “Latvijas Goda ģimenes apliecība “3+ Ģimenes karte”” īstenotājs Sabiedrības integrācijas fonds par godu Starptautiskajai Ģimenes dienai organizē pasākumu – “Ģimenes fotoalbums”. No 13. līdz 15. maijam aicinām ģimenes apmeklēt Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, kur būs iespēja piedalīties lielformāta gleznas tapšanā. Tāpat pasākumi tiks organizēti arī reģionos. Vairāk informācijas par pasākumiem meklē:

 

Neatkarīgi no tā, vai ģimenē augošie bērni ir mazi vai lieli, un ja šajā dienā vēlaties pabūt mājās ar sev tuvajiem un mīļajiem, varbūt var noderēt kāda no šīm valsts atbalsta programmas “Latvijas Goda ģimenes apliecība “3+ Ģimenes karte”” apkopotajām idejām.

 

1. Ģimenes kopgleznas radīšana

idejas ģimenes dienai

Kopīgi izveidojiet ģimenes gleznu, kas turpmāk izdaiļos kādu no jūsu mājas sienām. Gleznas tapšanā var iesaistīties arī pats mazākais ģimenes loceklis un arī tie, kas uzskata, ka ar mākslas darbu radīšanu ir uz “jūs”.

 

Nepieciešams:

Vispirms jāsagatavo gleznas pamatne. Tā var būt koka plāksne, lielformāta kartons, kanva, balts audums, kas nostiepts koka rāmī, kopā salīmētas papīra lapas. Gleznas radīšanai var izmantot guaša krāsas, zīmuļus, flomāsterus, krītiņus, ogli vai dabīgās krāsas, kuras viegli iegūt no bietēm, burkāniem, sarkanā kāposta. Arī palīglīdzekļi var būt dažādi, piemēram, otas, sūkļi, plaukstas, trafareti.

 

Darba gaita:

Kopīgi pēc savām vēlmēm un ieskatiem izdaiļojiet gleznas pamatu. Uz tā varat veidot vienotu zīmējumu vai katrs gleznot dažādus savstarpēji nesaistītus attēlus, kura vienojošais elements ir ģimene, jo tā ir Ģimenes dienai veltītā glezna!

 

2. Spēle, kas uzjautrinās,– “Vecmāmiņ, nāc palīgā!”

idejas ģimenes dienai

Ja šo dienu atzīmējat lielā radu pulkā, kopā varat uzspēlēt atraktīvu un aizraujošu spēli “Vecmāmiņ, nāc palīgā!”.

 

Noteikumi:

Kopīgi izvēlas vienu vadītāju, kas būs “vecmāmiņa”. Kamēr “vecmāmiņa” neskatās, pārējo dalībnieku uzdevums ir sadoties rokās un, tās neatlaižot, sapīties savā starpā, izveidojot mudžekli. Tad visi kopā sauc: “Vecmāmiņ, nāc palīgā!”. Spēles vadītājs jeb “vecmāmiņa” nāk un cenšas atpīt radīto jūkli. Lai spēle būtu interesantāka, var noteikt laiku, kurā jāpaspēj mudžekli atšķetināt.

 

3. Vēja zvanu darināšana

idejas ģimenes dienai

Vēja zvanu gatavošana ir aizraujošs process. To veidošanā varat izmantot visdažādākos materiālus – gliemežvākus, koka spriguļus, pērlītes, lentītes, auklas, stieples, rupju dziju, krāsainus stikla gabalus, CD diskus, akmeņus, dekorus, kas izgriezti no plastmasas pudelēm, veikalā nopērkamus zvaniņus, koka vai metāla plāksnes.

 

Nepieciešams:

  • materiāli dekorēšanai;

  • materiāli, kas rada patīkamu skaņu;

  • stieples, lentes vai auklas;

  • koka, plastikāta vai metāla pamats.

 

Darba gaita:

Reklāma
Reklāma

Vispirms jāizvēlas pamatni, pie kuras stiprināt pārējās detaļas. Tas var būt neliels koka dēlis, plastmasas vai metāla plāksne, kurā ar urbi izveidoti nelieli caurumi. Brīnišķīgu skaņu rada metāla vai koka caurules. Pie pamatnes ar auklu vai lenti piestipriniet metāla vai koka caurules, kuras ir dažāda garuma – tā tās dos atšķirīgu skaņu. Izveidotos vēja zvanus varat papildināt ar dažādiem sīkiem dekoratīviem elementiem.

Biezas un stingras auklas vietā varat izmantot arī makšķerauklu. Papildiniet to ar skaistiem, smalkiem dekoriem, piemēram, nokrāsotiem stikla vai plastmasas gabaliņiem. No plastmasas pudelēm varat izgriezt dažādas formas, piemēram, puķes, zvaigznes, sirdis, trīsstūrus utt. Izgrieztās figūras nokrāsojiet ar nagu laku, aerosolkrāsām vai guašas krāsām. Vēja zvanus papildiniet ar koka, stikla vai polimērmāla bumbiņām.

Kad vēja zvani gatavi, iekariet tos, mājas pagalmā esošajos, koku zaros.

 

4. Eksperiments – meistaro telefonu

idejas ģimenes dienas aktivitātēm

Izmēģiniet izzinošu fizikas eksperimentu, ko varat realizēt gan iekštelpās, gan brīvā dabā. Jo īpaši patiks mazākajiem ģimenes locekļiem!

 

Nepieciešams:

  • aukla, striķis, stieple;

  • divas papīra glāzes;

  • īlens vai adata;

 

Darba gaita:

Vispirms jāsagatavo glāzes. To apakšpusē ar īlenu vai adatu izdurt nelielu caurumu. Nogrieziet auklu, apmēram trīs metrus garu. Auklas galus izvest cauri glāzēs izveidotajiem caurumiem, galos iesienat lielus mezglus tā, lai aukla neizslīdētu.

Tad izmēģiniet, kā darbojas telefons. Katrs paņemat rokās vienu glāzi no jaunradītā telefona un nostājaties tā, lai aukla nostieptos. Viens no ģimenes locekļiem pieliek glāzi pie auss, bet otrs – pie mutes un kaut ko pasaka, pēc tam otrādi.

Eksperimentu varat turpināt, mainot auklas biezumu, materiālu, piemēram, mēģiniet atkārtot sarunu, iesienot starp glāzēm metāla stiepli. Darbošanās laikā centieties saprast, ar kuru materiālu skaņa “pārvietojas” vislabāk.

 

5. Papīra liešana

Bērniem patīk darboties pašiem, it īpaši ar plikām rokām pa ūdeni un dubļiem līdzīgu masu, tāpēc mājās sarīkojiet radošo darbnīcu ar papīra liešanu.

 

Nepieciešams:

  • vecas avīzes vai papes olu kastes;

  • ūdenī šķīstoša krāsa;

  • papīra līme;

  • elektriskais skavotājs;

  • šķēres;

  • koka rāmis (pagatavojamā papīra izmērā);

  • moskītu tīkls un balta auduma gabali (lielāki nekā rāmis);

  • veļas knaģi;

  • veļas aukla;

  • 2 gludas plāksnes papīra saspiešanai;

  • liela ūdens bļoda rāmja iemērkšanai.

Darba gaita:

Iepriekšējā dienā nepieciešams izgatavot smelšanas rāmi un sagatavot avīžu masu. Pie koka rāmja ar diegu vai elektrisko skavotāju piestiprini moskītu tīklu. Šādu rāmi var aizstāt ar virtuves sietiņu. Kopā ar bērniem iepriekšējā dienā saplēsiet vecās avīzes vai olu kastes un iemērciet tās ūdenī.

 

Nākamajā dienā masu ielejat bļodā un pievienojat nedaudz papīra līmes. Masu kārtīgi samaisāt. Lai papīru padarītu krāsainu, masai varat pievienot ūdenī šķīstošu krāsu, piemēram, tušu, vai krāsainus kreppapīra gabaliņus.

Papīru no bļodas smeļat ar jau izveidoto rāmi, ļaujat ūdenim notecēt un tad masu uzklājat uz līdzenas virsmas, kurai pārklāts balts audums. Tad masu rūpīgi izlīdzini. Kad tas paveikts, uzklājat virsū vēl vienu auduma gabalu. Noslogojat plāksnes ar ko smagu. Pēc pāris minūtēm gatavo papīru izkarat uz veļas auklas, lai tas pilnībā izžūst. Kad papīrs būs izžuvis varēsiet uz tā zīmēt.

 

Par valsts atbalsta programmu Latvijas Goda ģimenes apliecība “3+ Ģimenes karte””:

Latvijas Goda ģimenes apliecība “3+ Ģimenes karte”” ir valsts veidota atbalsta programma daudzbērnu ģimenēm, kas reizē kalpo arī kā apliecinošs dokuments tam, ka ģimenē aug vismaz trīs bērni, to skaitā audžuģimenē ievietoti un aizbildnībā esoši bērni. Par daudzbērnu ģimenes bērnu uzskatāma arī pilngadīga persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tā iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību. Šīs kartes īpašniekiem ir iespēja saņemt atlaides, izmantojot pakalpojumus, kurus piedāvā valsts un privātie uzņēmumi Latvijā. Pieteikties kartei iespējams vietnē “www.godagimene.lv”, sadaļā “Piesakies kartei”.